Τα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας – Πώς θα εκδίδονται τα εισιτήρια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για “αυτοματοποιημένες κυρώσεις” για γεγονότα όπως η ρίψη κροτίδων και φωτοβολίδων, οι οποίες θα φέρνουν συγκεκριμένες ποινές. Παραδοχή καθυστερήσεων και μη εφαρμογής υφιστάμενων μέτρων.
Στα μέτρα για την οπαδική βία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, εξειδικεύοντας σχετικά με το επιχειρούμενο “μπλόκο” σε χούλιγκανς μετά τον πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού στον Ρέντη.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση διαμηνύουν πως τα μέτρα θα είναι κλιμακούμενα, μετά το “λουκέτο” δύο μηνών στην πρώτη κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της χώρας και τα μέτρα που αφορούν τον Ολυμπιακό. Παραδέχθηκε δε “πως θα γίνει άμεση εφαρμογή προβλέψων που μπορεί να ίσχυαν στο παρελθόν αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί“, ρίχνοντας την ευθύνη στις ΠΑΕ.
Στάθηκε δε στο γεγονός πως η έρευνα για την οπαδική βία περνάει στη διασύνδεση με δράση εγκληματικών οργανώσεων, κάτι που έγινε μετά τα τελευταία επεισόδια.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη “δύσκολη μάχη με την οπαδική βία που διεξάγεται στη σκιά ενός ακόμα σοβαρού τραυματισμού αστυνομικού. Θα προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή μέτρων που δεν εφαρμόστηκαν από τις ΠΑΕ όπως η λειτουργία καμερών, η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μιας και μόνης λέσχης ανά σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου”.
Χαρακτήρισε σημαντική την “παρέμβαση τη δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα με αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας, αντικειμενικά δηλαδή γεγονότα που θα επισύρουν αυτοματοποιημένες ποινές αγώνων κεκλεισμένων των θυρών”.
“Σημαντικό ότι η δικαστική έρευνα έχει αναβαθμιστεί με την εισαγγελία να ερευνά στο ανώτατο γήπεδο την διασύνδεση της αθλητικής βίας με τυχόν εγκληματικές οργανώσεις” πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι “δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, υπάρχει πια μια καθολική απαίτηση να γίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας και να μην αναγκαζόμαστε να καταναλώνουμε σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την αστυνομία κάθε Κυριακή ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν γίνονται επεισόδια στα γήπεδα”.
Σχετικά με τα εισιτήρια:
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημιουργία εφαρμογής που θα φέρει το ψηφιακό εισιτήριο του κάθε πολίτη στο κινητό του, αφού πρώτα θα έχει γίνει ταυτοπροσωπία μέσω Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) – Gov.gr. Πρόκειται για μια πράξη επιχειρούμενης απεμπλοκής της ΕΛΑΣ από την ταυτοποίηση των κατόχων εισιτηρίων, κόντρα σε όσα είχαν εξαγγελθεί λίγους μήνες πριν, αλλά και μετά τις αντιδράσεις από πλευράς Αστυνομίας.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, είχε δηλώσει σχετικά: “Άρα πλέον κάποιος πολίτης ο οποίος θα θελήσει να μπει στο γήπεδο θα έχει ταυτοποιηθεί ότι είναι ο τάδε που έχει αυτό το κινητό, και λίγο πριν την είσοδό του στο γήπεδο μέσω του κινητού του, θα μπορεί να εισέρχεται”.
“Έγιναν συναντήσεις και συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα για το πώς με ρεαλιστικό τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε την ταυτοπροσωπία στα γήπεδα. Η λύση του να είναι 300 αστυνομικοί σε κάθε γήπεδο και να κάνουν αυτή τη δουλειά δεν υπάρχει. Εδώ έρχεται η τεχνολογία να βοηθήσει, αυτό είναι το κομμάτι που εμείς αναλάβαμε ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με μια εφαρμογή η οποία θα κλειδώνει το εισιτήριο του κάθε πολίτη αφού έχει ελεγχθεί η ταυτοπροσωπία του μέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνιών, θα ‘κλειδώνει’ στο κινητό του το εισιτήριο”, είπε ακόμη.
Προβληματικές διαστάσεις
Σημειώνεται εδώ πως σχετικά με τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας, το μέτρο ισχύει από το 2006 αλλά δεν έχει εφαρμοστεί. Πλέον θα λειτουργούν με ευθύνη των ΠΑΕ και θα ελέγχονται δύο ημέρες πριν από κάθε αγώνα για την καλή λειτουργία τους. Βάσει σχεδιασμού, αν δεν δουλεύουν, το παιχνίδι θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.
Οι ποινές για παραβάσεις εντός των γηπέδων, όπως κροτίδες ή καπνογόνα θα είναι αυτόματες και σε περίπτωση υποτροπής οι ποινές θα διπλασιάζονται. Προφανώς και αυτό το μέτρο διασυνδέεται με τη λειτουργία του κυκλώματος καμερών.
Σχετικά με τη λειτουργία μόνο μιας λέσχης φιλάθλων σε κάθε ομάδα, με ευθύνη λειτουργίας από τις ΠΑΕ, πρόκειται για μέτρο που ισχύει από το καλοκαίρι μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Η εφαρμογή του ή η μη εφαρμογή, δεν έχει για την ώρα επισύρει ποινές.
Ακόμη, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το ψηφιακό μητρώο για λέσχες φιλάθλων, με σκοπό την πλήρη χαρτογράφηση των μελών ενώ θα αναβαθμιστεί η λειτουργία της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας.
Όλα τα παραπάνω “θα”, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, καθώς ανάλογες προσπάθειες στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν ναυαγήσει.
Την Πέμπτη, οι 14 ΠΑΕ της Super League και η διοίκηση της Λίγκας έχουν προσκληθεί σε ενημερωτική συνάντηση με τον κ.Βρούτση, τον κ. Παπαστεργίου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου.
Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι τα μέτρα καταπολέμησης της οπαδικής βίας, με έμφαση στις διατάξεις που αφορούν στα τεχνικά ζητήματα της Ηλεκτρονικής Εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων και της ταυτοποίησης του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου και αναμένεται να δοθούν περαιτέρω αποσαφηνίσεις για τον οδικό “χάρτη” από εδώ και πέρα.
Θυμίζουμε πως οι αγώνες της Super League θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών έως τις 12 Φεβρουαρίου.