Τροπολογία για Μεταναστευτικό: Μόνο ο Σαμαράς καταψήφισε - Οι απουσίες και η στάση των ανεξάρτητων
Με την ατάκα που είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες «Ό,τι είχα χρέος να πω το είπα, και όποιος θέλει να καταλάβει, κατάλαβε», ο Αντώνης Σαμαράς, έκανε πράξη την εξαγγελία του καταψηφίζοντας την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν και ο μόνος «γαλάζιος» βουλευτής που κράτησε τη στάση του, καθώς ουδείς άλλος ξέφυγε από την κομματική γραμμή.
Σημειώνεται ότι η τροπολογία πέρασε στη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς συνολικά ψήφισαν 295 βουλευτές, με τα «Ναι» να είναι 261, τα «Οχι» 32 και 1 «παρών».
Υπενθυμίζεται πως, η τροπολογία προκάλεσε αντιδράσεις στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με βουλευτές να δηλώσουν ότι έχουν ενστάσεις αλλά θα την ψηφίσουν καθώς τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας. Την αντίθεσή του είχε εκφράσει ανοικτά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος και την καταψήφισε.
Ποιοι απουσίαζαν και το «παρών» έκπληξη
Οι βουλευτές που απουσίαζαν από την ψηφοφορία ήταν οι Πέτρος Δημητριάδης, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης από τους «Σπαρτιάτες», η Έλενα Ακρίτα από τον ΣΥΡΙΖΑ (που έπασχε από Κορωνοϊό) και ο Σταύρος Μιχαηλίδης από το ΠΑΣΟΚ.
«Παρών» ψήφισε η ανεξάρτητη βουλευτής, Αρετή Παπαϊωάννου, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ υπερψήφισε ο άλλος ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Μιχάλης Χουρδάκης. Επίσης, καταψήφισε ο Κωνσταντίνος Φλώρος που προέρχεται από τους «Σπαρτιάτες».
Παρέμβαση Καιρίδη
«Με την ρύθμιση αυτή, αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε τη μέση οδό, την οδό της λογικής, ανάμεσα στα άκρα, την οδό που φέρνει αποτέλεσμα», ξεκαθάρισε νωρίτερα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής για τη ρύθμιση για τους μετανάστες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.
Ο κ. Καιρίδης τόνισε με έμφαση ότι σε αυτό η Νέα Δημοκρατία έχει και μια μεγαλύτερη ευθύνη ως η μεγαλύτερη παράταξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ιδίως «τώρα που το ζήτημα αυτό καίει την Ευρώπη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές».
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Τι ορίζει η τροπολογία
Στην τροπολογία, να υπενθυμιστεί, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:
διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023, συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας
Ως στόχοι της έχουν οριστεί τα εξής:
Η ρύθμιση εισάγει μια διαδικασία που επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή και ταυτοποίηση των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι ευρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας για πολλά έτη στην Ελλάδα, διαδικασία που θα ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Άλλωστε, για όλους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εισέλθουν σε διαδικασία υποβολής αιτήματος για άδεια διαμονής, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας πριν την έκδοση της άδειας διαμονής, η διάταξη προβλέπει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής επιστροφών και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσω του διορισμού εθνικών συντονιστών για τα ζητήματα αυτά.
Σημειώνεται ότι στόχος της θέσπισης των δύο αυτών θέσεων είναι ο συντονισμός των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των αρχών ασφαλείας και επιβολής του νόμου, και η προώθηση της συνεργασίας στους τομείς αυτούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του Ευρωπαίου Συντονιστή Επιστροφών, αφετέρου τις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών,η παρέμβαση θεσπίζει μια διαδικασία αξιοποίησης του υφιστάμενου στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού αλλοδαπών πολιτών που βρίσκονται για πολλά έτη στην Ελλάδα και απασχολείται σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, με μαύρη, αδήλωτη εργασία.
Στόχος της διάταξης είναι αυτοί οι εργαζόμενοι να βγουν από την ανωνυμία και να τους παρασχεθεί η δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης, δεδομένων των αυξημένων αναγκών για εργατικό δυναμικό σε όλους τους τομείς της χαμηλής και μέσης ειδίκευσης της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται πως η ρύθμιση είναι άπαξ, με ισχύ ενός έτους, και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης.
Πηγή: cnn.gr