Ισραήλ: Η Χαμάς ζητά καύσιμα ως αντάλλαγμα για να απελευθερώσει τους πενήντα ομήρους
H Χαμάς απελευθέρωσε άλλες δύο ομήρους με την κινητικότητα στο ζήτημα των ομήρων να είναι έντονη.
H Χαμάς απελευθέρωσε άλλες δύο ομήρους τη Δευτέρα με την κινητικότητα στο ζήτημα των ομήρων να είναι έντονη τις τελευταίες ώρες στη Μ. Ανατολή. Πρόκειται για δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές, οι οποίες ήδη βρίσκονται στην Αίγυπτο και απελευθερώθηκαν για ιατρικούς λόγους από τη Χαμάς.
Παράλληλα, υπήρχε η πληροφορία νωρίτερα την Δευτέρα πως η Χαμάς θα απελευθέρωνε άλλους 50 ομήρους με διπλή υπηκοότητα. Οι συνομιλίες ωστόσο έχουν «κολλήσει» καθώς η Χαμάς απαιτεί ως αντάλλαγμα καύσιμα για να χρησιμοποιήσει στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που το Ισραήλ απορρίπτει.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Πρώτα πλάνα από την απελευθέρωση
Πιο αναλυτικά, η Χαμάς ανακοίνωσε την Δευτέρα την απελευθέρωση άλλων δύο γυναικών, που απήχθησαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και έκτοτε κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε πως η απελευθέρωση των δύο ομήρων αποφασίστηκε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.
Το Al Jazeera κατονομάζει τους απελευθερωθέντες ομήρους ως Νουρίτ Ιτσχάκ και Γιοχεβέντ Λίβσιτς, επικαλούμενο ανάρτηση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram. Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 μεταδίδει πως πρόκειται για την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και την 85χρονη Γιοχεβέντ Λίβσιτς, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ και οι σύζυγοί τους παραμένουν σε ομηρία.
Μιλώντας στην ισραηλινή Haaretz, ο εγγονός της 85χρονης Λίφσιτς δήλωσε ότι η οικογένεια είναι «ευτυχισμένη και ικανοποιημένη» μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσής της και εξέφρασε την ελπίδα του αυτές οι απελευθερώσεις «να είναι η αρχή και για άλλες αντίστοιχες στο μέλλον».
Οι δύο ηλικιωμένες έφθασαν ήδη στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογραμμίζοντας πως «στέθηκαν με επιτυχία οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την απελευθέρωση δύο γυναικών» που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ανακοίνωση της Χαμάς έγινε τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων. Η Χαμάς δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των δύο γυναικών που απελευθέρωσε σήμερα, υπονοώντας ωστόσο ότι είναι Ισραηλινές. «Ο εχθρός είχε αρνηθεί να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή», υποστήριξε ο Ουμπάιντα, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που είχε διαψεύσει το Ισραήλ ως «ψευδή προπαγάνδα».
Το Ισραήλ εκτιμά ότι περισσότεροι από 220 όμηροι – Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών – μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Έκτοτε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν τον παλαιστινιακό θύλακα και προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση.
50 ομήρους με αντάλλαγμα καύσιμα – Αντιδρά το Ισραήλ
Παράλληλα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες όμηροι, 50 ή και λιγότεροι, ήταν καθοδόν προς τη Γάζα για να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό με διπλή υπηκοότητα. Οι συνομιλίες ωστόσο «κόλλησαν» καθώς η Χαμάς απαιτεί ως αντάλλαγμα καύσιμα για να χρησιμοποιήσει στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που το Ισραήλ απορρίπτει.
Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για Αμερικανούς ομήρους, ενώ ισραηλινά μέσα ενημέρωσης με το Ισραήλ να θεωρεί βέβαιο πως τα καύσιμα θα διατεθούν από την Χαμάς για πολεμικούς σκοπούς και όχι για την Γάζα.
Μπάιντεν: Πρώτα η απελευθέρωση, μετά η κατάπαυση πυρός
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα μπορούσαν να γίνουν μόνο εάν η Χαμάς απελευθερώσει όλους τους ομήρους που είχε συλλάβει από το Ισραήλ στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Θα έπρεπε να αφήσουμε ελεύθερους αυτούς τους ομήρους και μετά να μιλήσουμε», είπε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε μια συμφωνία «για κατάπαυση του πυρός».
«Επιβεβαιώνει» εμμέσως η Χαμάς
Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς για την τύχη περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την ομάδα στη Γάζα φαίνεται επίσης να «επιβεβαιώνει» πως το θέμα των ομήρων βρίσκεται στο επίκεντρο και γίνονται διαπραγματεύσεις.
Ο Khaled Meshaal είναι μια ισχυρή φιγούρα στη Χαμάς, που επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες. Στην πρώτη του συνέντευξη στη δυτική τηλεόραση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είπε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν εάν το Ισραήλ μειώσει την ένταση του βομβαρδισμού της Γάζας.
Ο ίδιος λέει ότι όλοι οι άμαχοι ανάμεσά τους, θα απελευθερωθούν, εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες. Τόνισε ότι οι απελευθερώσεις ομήρων δεν μπορούν να γίνουν ενώ η επίθεση του Ισραήλ παραμένει τόσο έντονη.
Hγέτες της Δύσης προσπαθούν να σταματήσουν την ανάφλεξη
Την ώρα που ο Νετανιάχου μιλά για έναν πόλεμο του πολιτισμού κατά των βαρβάρων και οι δυτικοί ηγέτες μεταβαίνουν ο ένας μετά τον άλλον στοΙσραήλ για διπλωματικές διαπραγματεύσεις, στην Τεχεράνη ανοίγει ένα νέο διπλωματικό μέτωπο, καθώς το Ιράν υποδέχεται τους ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Τουρκίας, Λαβρόφ και Φιντάν.
Να αποτρέψουν της διάχυσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μέσω της διπλωματικής οδού συμφώνησαν οι έξι οικονομικά ισχυρότεροι ηγέτες της Δύσης.
Με κοινό ανακοινωθέν οι Τζο Μπάιντεν, Τζαστίν Τριντό, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτζ, Τζόρτζια Μελόνι και Ρίσι Σούνακ τάσσονται υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του τηρώντας όμως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την προστασία των αμάχων. Οι έξι κάλεσαν για άμεση απελευθέρωση των ομήρων και υποσχέθηκαν να εργαστούν ώστε να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας προς τους κατοίκους της Γάζας και για πολιτική επίλυση της διένεξης και σταθερή ειρήνη.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε: «Το πρώτο πράγμα, στο οποίο οι Ευρωπαίοι πρέπει να δώσουν έμφαση είναι ότι η ζωή των Παλαιστινίων αξίζει τόσο όσο η ζωή οποιουδήποτε ανθρώπινου πλάσματος. Ο στρατός γνωρίζει ότι η επιθυμία για εκδίκηση δεν αποτελεί στρατηγική, και φαντάζομαι ότι (το Ισραήλ) αξιολογεί πολύ προσεκτικά τους κινδύνους και το κόστος μιας τέτοιας επιχείρησης».
Την εκατέρωθεν των συνόρων κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους ζήτησε ο επικεφαλής Εξωτερικών και πολιτικής Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, ανέφερε πως: «Δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή αν η τρομοκρατία από την πλευρά της Γάζας συνεχιστεί».
Ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύρραξης στη Μέση Ανατολή κυριάρχησε και στην συνάντηση της Τεχεράνης για την ειρήνευση στο Νότιο Καύκασο με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Τουρκίας Χακάν Φιντάν και όπως επισήμανε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων χωρίς την ανάμειξη Δυτικών χώρων.
Πηγή: ertnews.gr