Στη δίνη του πολέμου: Κορυφώνει την επιχείρηση στη Γάζα το Ισραήλ, σειρήνες στο Τελ Αβίβ
«Χτυπάμε τους εχθρούς με δύναμη», λέει ο Νετανιάχου την ώρα που άμαχοι πέφτουν νεκροί
Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον ισραηλινό στρατό να πραγματοποιεί χερσαίες επιδρομές εντός των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες ώρες και τον Νετανιάχου να διαμηνύει σε διάγγελμά του ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή, θα εξαλείψουμε τη Χαμάς».Την ίδια ώρα συνεχίζονται αμείωτοι οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας ενώ ο απολογισμός του πολέμου είναι αιματηρός: Οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 1.900 και από αυτούς οι 614 ήταν παιδιά και 370 γυναίκες ενώ 7.696 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Στο Ισραήλ ον αριθμός των νεκρών είναι 1.300 ενώ πάνω από 3.000 έχουν τραυματιστεί.
Τα αντίποινα θεωρούνται δεδομένα και ήδη από το βράδυ της Παρασκευής σε πολλά σημεία της χώρας ηχούν σειρήνες όπως το Τελ Αβίβ, όπου έγινε επίθεση με ρουκέτες, αμέσως ήχησαν σειρήνες με τον κόσμο να τρέχει στα καταφύγια και να μπαίνει σε κτήρια, έτσι ώστε να προστατευτεί.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η Γάζα μετατρέπεται σε «τρύπα της κόλασης»
Και ενώ ο χρόνος κυλάει ήδη αντίστροφα, η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας για την ημέρα που θα ξημερώσει αύριο στη Βόρεια Γάζα, έχει κορυφωθεί.
Νωρίτερα ο τελεσίγραφο εξέδωσε την Παρασκευή το Ισραήλ, καλώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίους να μετακινηθούν μέσα σε 24 ώρες προς τον νότο, καθώς ετοιμάζεται χερσαία επίθεση. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για νοσοκομείο που τελικά δόθηκε παράταση. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι από το πρωι προσπαθούν να φύγουν από τα βόρεια της Γάζας με όποιον τρόπο μπορού, καθώς περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΠΟΥ, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, απέρριψαν την εκκένωση και προειδοποίησαν ότι επίκειται καταστροφή εάν ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκαστεί να φύγει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ζήτησαν επίσης να αρθεί η πολιορκία του θύλακα για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.
«Η Γάζα μετατρέπεται σε “τρύπα της κόλασης”» σχολίασε νωρίτερα κι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τονίζοντας πως η μοναδική διέξοδος των Παλαιστινίων είναι το συνοριακό πέρασμα Ισραήλ-Αιγύπτου, στη Ράφα.
Από τα τεμένη ακουγόταν το μήνυμα: «Μείνετε στα σπίτια σας. Μείνετε στη γη σας».
«Λέμε στους ανθρώπους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να μείνουν στα σπίτια τους», είπε ο Εγιάντ Αλ Μποζόμ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Χεζμπολάχ: Έτοιμη να μπει στον πόλεμο
Σουνίτες και σίιτες έχουν αφήσει τις διαφορές τους και έχουν γίνει ένα.
«Η Χεζμπολάχ δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να παραμείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της οργάνωσης, Ναΐμ Κασέμ.
«Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και πλήρως έτοιμοι», είπε ο Κασέμ. Η ομάδα έχει ήδη συγκρουστεί με το Ισραήλ πέρα ??από τα σύνορα του Λιβάνου πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα.
Φόβοι για επέκταση των εχθροπραξιών
Προς το παρόν η Γάζα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, είναι αποκλεισμένη και δεν υπάρχει διέξοδος. Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό και η Αίγυπτος, που συνορεύει με τον θύλακα, έχει αρνηθεί να ανοίξει τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα για τους αμάχους που φεύγουν.
Στο μεταξύ, στη Δυτική Όχθη, διαδηλωτές αντάλλαξαν πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Υπάρχουν επίσης φόβοι για επέκταση των εχθροπραξιών σε νέα μέτωπα, όπως αυτό του Λιβάνου, όπου νωρίτερα σήμερα σκοτώθηκε ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters και άλλοι έξι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν. Το Reuters ανέφερε ότι ισραηλινή οβίδα έπληξε ένα φυλάκιο του στρατού του Λιβάνου στα σύνορα και ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι άνοιξε πυρ σε απάντηση για μια διείσδυση ενόπλων, κάτι που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι οφειλόταν σε λανθασμένο συναγερμό.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη υποσχέθηκε ότι θα ερευνήσει τι συνέβη στην περιοχή αυτή και οδήγησε στον θάνατο του δημοσιογράφου. «Πάντα προσπαθούμε να αποφεύγουμε να έχουμε θύματα μεταξύ των αμάχων. Προφανώς δεν θα θέλαμε ποτέ να χτυπήσουμε ή να σκοτώσουμε έναν δημοσιογράφο που κάνει τη δουλειά του, είπε ο Γκιλάντ Έρνταν.
Πηγή: ethnos.gr