«Ημέρα της κρίσης» στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Την Παρασκευή (19/10) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να φέρει θύελλα εξελίξεων στη γειτονική χώρα. 

«Ημέρα της κρίσης» στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, με τους περισσότερους εξ όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις εκεί να εκτιμούν ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δύσκολα θα κατορθώσει να επιτύχει την αυξημένη πλειοψηφία των 80 επί 120 βουλευτών, που απαιτείται. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, η ΠΓΔΜ θα βρεθεί σχεδόν άμεσα στη δίνη των πρόωρων εκλογών, καθώς η επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών προϋποθέτει επίτευξη της αυξημένης πλειοψηφίας και στις τρεις ψηφοφορίες που προβλέπονται σχετικά. Οι εξελίξεις στα Σκόπια ανησυχούν την Ουάσιγκτον, που προφανώς αναζητεί τι πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επίσκεψη Πάλμερ

Την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου, στην ΠΓΔΜ θα μεταβεί ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ με ατζέντα τη στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα. Σε γενικές γραμμές, η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ κρίνεται από τους δυτικούς ως απογοητευτική και, δεδομένης της κρισιμότητας της πολιτικής συγκυρίας, υπάρχει φόβος ότι η δυναμική αυτή θα υποχωρήσει κι άλλο. Ο κ. Πάλμερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επαφές που πιθανότατα θα έχει με εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων, κυρίως του VMRO. Ο κ. Πάλμερ, εκτός απροόπτου, θα επισκεφθεί και την Αθήνα στο πλαίσιο αυτής της φάσης του ταξιδιού του.

Εν τω μεταξύ, η κρίση που οδήγησε στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά στην Αθήνα θορύβησε τον κ. Ζάεφ, ο οποίος χθες είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. «Με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουμε αφοσιωμένοι στις προοπτικές των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα. Για τα νέα Βαλκάνια που θα έχουν ως βάση τη φιλία, τη συνεργασία, την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, ώστε οι πολίτες να ζουν ευτυχισμένοι», είπε ο κ. Ζάεφ και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε πως παραμένει αφοσιωμένος στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων της ΠΓΔΜ (ΜΙΑ), ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσιζόφ είπε ότι «η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό θα μπορούσε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα. Θα πρέπει να επιλυθεί τώρα, αλλά όχι ως παρακλάδι της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ». Ο κ. Τσιζόφ συμφώνησε «με την αξιολόγηση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής της ΠΓΔΜ, η οποία κήρυξε τη συμφωνία των Πρεσπών άκυρη», ενώ περιέγραψε την πιθανή αποτυχία συμβιβασμού ως αποτέλεσμα «έλλειψης πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές, εννοώ τις κυβερνήσεις, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών».

Αναφερόμενος στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, ο κ. Τσιζόφ έκανε λόγο για «ένα ατυχές γεγονός», ενώ προσέθεσε πως «τα αμοιβαία συναισθήματα μεταξύ των δύο λαών είναι πολύ ισχυρότερα και ξεπερνούν αυτό το γεγονός. Φυσικά αντιδράσαμε, καθώς τα ισοδύναμα αντίποινα ισχύουν για όλους».

Πηγή: kathimerini.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110