Γάζα: Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση - Αποκλεισμένοι χωρίς τρόφιμα, ρεύμα και νερό

Η λωρίδα της Γάζας, ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της Γης, όπου οι περισσότεροι κάτοικοί της είναι επισιτιστικά ανασφαλείς, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επικίνδυνη ανθρωπιστική κρίση, αφού χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται χωρίς τρόφιμα, στέγη, ρεύμα και νερό.

Γάζα: Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση - Αποκλεισμένοι χωρίς τρόφιμα, ρεύμα και νερό

Με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς να βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα του, η ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, αφού οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται παγιδευμένοι, χωρίς τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα και, σε ορισμένα σημεία, ακόμα και χωρίς πόσιμο νερό.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN, η λωρίδα της Γάζας –ο παράκτιος θύλακας που ελέγχει η Χαμάς– σφυροκοπείται από αεροπορικές επιδρομές, από τότε που ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, διέταξε την «πλήρη πολιορκία» της περιοχής, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τη διακοπή προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, τροφίμων, νερού και καυσίμων.

«Πολεμάμε βαρβάρους και θα απαντήσουμε αναλόγως» είχε διαμηνύσει ο Γκαλάντ, υποσχόμενος εκδίκηση μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους και αιχμαλώτισε έως και 150 ομήρους.

Να σημειωθεί ότι μόνο το βράδυ της Τρίτης (10/10), ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν περισσότερους από 200 στόχους στη Γάζα, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ενώ από το πρωί της Τετάρτης (11/10) τουλάχιστον 300.000 Ισραηλιοί στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα με την Γάζα, έτοιμοι για τη χερσαία εισβολή στην περιοχή.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τους στόχους που επλήγησαν ήταν «πύργοι, κτίρια κατοικιών, πολιτικές και υπηρεσιακές εγκαταστάσεις και πολλά τζαμιά» ενώ ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε πάνω από εννιακόσιους (900), σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι έχει μετατρέψει 83 από τα σχολεία της στη Γάζα σε αυτοσχέδια καταφύγια, αλλά τη Δευτέρα (9/10) είχαν ήδη φτάσει στο 90% της χωρητικότητάς τους, με περισσότερους από 137.000 ανθρώπους να αναζητούν προστασία από τα ισραηλινά πλήγματα.

Σε αντίθεση με τις πόλεις στα νότια του Ισραήλ, η περιοχή δεν διαθέτει ειδικά καταφύγια ή αποθήκες, που προστατεύουν τους αμάχους από τις αεροπορικές επιδρομές.

Παράλληλα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα γνωστοποίησε νωρίτερα ότι ενώ τα περισσότερα καταστήματα στην περιοχή διατηρούν «αποθέματα τροφίμων ενός μηνός», τα αποθέματα αυτά «κινδυνεύουν να εξαντληθούν γρήγορα, καθώς οι άνθρωποι εφοδιάζονται υπό τον φόβο μιας παρατεταμένης σύγκρουσης». Οι επανειλημμένες διακοπές ρεύματος εγκυμονούν επίσης τον κίνδυνο αλλοίωσης των τροφίμων.

Οι διάδρομοι ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκονται αποκλεισμένοι

Η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της γης, όπου περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μια έκταση 140 τετραγωνικών μιλίων. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της είναι επισιτιστικά ανασφαλείς και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την UNRWA.

Το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος της Γάζας, το νερό, τα καύσιμα και ορισμένα από τα τρόφιμά της, επιβάλλει ήδη αυστηρό χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό στη Γάζα, αλλά συνήθιζε να επιτρέπει κάποιο εμπόριο και ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των δύο διαβάσεων που ελέγχει.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε τη Δευτέρα (9/10) ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα ήταν ήδη «εξαιρετικά άσχημη πριν από αυτές τις εχθροπραξίες» και «τώρα θα επιδεινωθεί εκθετικά». Παράλληλα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επέκρινε την έκκληση του Γκάλαντ για πλήρη πολιορκία ως μια μορφή «συλλογικής τιμωρίας» και «εγκλήματος πολέμου». Ο Ομάρ Σακίρ, περιφερειακός διευθυντής του HRW, δήλωσε στο CNN ότι, τα σχόλια του Γκαλάντ ήταν «αποτρόπαια» και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως «όπλο πολέμου».

Ο Σακίρ καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι η «σκόπιμη στόχευση αμάχων, οι επιθέσεις χωρίς διακρίσεις και η σύλληψη αμάχων ως ομήρων» αποτελούν επίσης «εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει στόχος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών πολλές φορές από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή το 2005. Οι συγκρούσεις λαμβάνουν συχνά χώρα μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών παρατάξεων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Όπως αναφέρει το CNN, το Ισραήλ ελέγχει τη μετακίνηση των κατοίκων από τη Γάζα προς το Ισραήλ μέσω δύο διαβάσεων, του Ερέζ και του Κερέμ Σαλόμ, οι οποίες έχουν κλείσει. Ορισμένα αγαθά, τρόφιμα και καύσιμα εισέρχονται επίσης στη Γάζα από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, αλλά ο Eyad al-Bozom, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε την Τρίτη (10/10) ότι η Ράφα έχει πληγεί.

Σε προηγούμενους πολέμους μεταξύ της Χαμάς στη Γάζα και του Ισραήλ, η Αίγυπτος επέτρεπε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα και βοήθησε τους τραυματίες να εξέλθουν για περίθαλψη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η μαρτυρία της 13χρονης Ναντίν Αμπντούλ Λατίφ, από τη συνοικία Αλ Ριμάλ στη Γάζα, η οποία δήλωσε ότι οι γείτονες και οι συγγενείς της είπαν σε εκείνη και την οικογένειά της να φύγουν τη Δευτέρα (9/10), αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι θα στοχοποιούσε την περιοχή. Όμως αποφάσισαν να μείνουν, καθώς «δεν έχουμε κανένα ασφαλές μέρος για να πάμε».

Πηγή: News247