Πανευρωπαϊκός συναγερμός για το λάδι - Τιμές «χρυσού» και μπαράζ κλοπών στις χώρες του Νότου

Οι τρεις χώρες που τροφοδοτούν την Ευρώπη - και όχι μόνο - με ελαιόλαδο βιώνουν ένα ξέφρενο ράλι ανόδου, το οποίο δε φαίνεται να σταματά καθώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η παραγωγή παραμένει μειωμένη τόσο στον ευρωπαϊκό νότο όσο και στην Τουρκία.

Πανευρωπαϊκός συναγερμός για το λάδι - Τιμές «χρυσού» και μπαράζ κλοπών στις χώρες του Νότου

Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία ζουν στον πυρετό της κερδοσκοπίας, με τους καταναλωτές να παρακολουθούν άφωνοι τις τιμές να εκτοξεύονται στα 9 ευρώ το λίτρο του ελαιόλαδου.

Οι τρεις χώρες που τροφοδοτούν την Ευρώπη - και όχι μόνο - με ελαιόλαδο βιώνουν ένα ξέφρενο ράλι ανόδου, το οποίο δε φαίνεται να σταματά καθώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η παραγωγή παραμένει μειωμένη τόσο στον ευρωπαϊκό νότο όσο και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ε.Ε. στα μέσα του Ιουλίου ξεπερνούσαν σημαντικά τα 6,5 ευρώ ανά κιλό, με τη μέση τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται μεταξύ 7,2 – 7,5 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 8 – 8,2 ευρώ, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο δείχνουν αύξηση κατά 21,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Οι τιμές του ιταλικού ελαιόλαδου «χτυπούν» επίσης ρεκόρ, καθώς οι πρωτοφανείς πλημμύρες της άνοιξης και η καλοκαιρινή ξηρασία που την διαδέχθηκε επιβαρύνουν την παραγωγή που έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το 2022. «Για την επόμενη περίοδο αναμένουμε αύξηση της τιμής από 30% έως 40% σε επίπεδο χονδρικής, εμείς οι παραγωγοί θα πουλάμε ένα λίτρο λάδι προς 9 ευρώ το κιλό και στα ράφια το ιταλικό λάδι θα κοστίζει 10 έως 11 ευρώ το λίτρο, δηλαδή ο καταναλωτής θα το πληρώνει 30% σε ακριβότερο σύγκριση με πέρυσι», ανέφερε ο Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola, της μεγαλύτερης εθνικής οργάνωσης ελαιοπαραγωγών, η οποία περιλαμβάνει 47 συνεταιρισμούς σε όλες τις ιταλικές επαρχίες.

Η τιμή του ελαιόλαδου δεν θα πέσει τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια, είπε ο Sicolo, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών ΜΜΕ. Η ζήτηση στην Ιταλία είναι ένα εκατομμύριο τόνοι, οπότε ένα μεγάλο μέρος θα πρέπει να καλυφθεί από το εξωτερικό, μιας και η γειτονική χώρα κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ στην εγχώρια κατανάλωση ελαιόλαδου.

Αντίστοιχα και στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό ελιών και ελαιόλαδου στον κόσμο, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί καθώς οι καύσωνες και η έντονη ξηρασία έχουν προκαλέσει βουτιά στην παραγωγή, ανεβάζοντας τις τιμές. Παρόμοια μειωμένη συγκομιδή αναμένεται και το 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ η ισπανική αστυνομία δεν προλαβαίνει να κυνηγά συμμορίες ληστών ελαιόλαδου αλλά και δέντρων. Μόνο στη Σεβίλλη έχει κατάσχει 74 τόνους κλεμμένες ελιές, ενώ περίπου 6.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κλάπηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου από την εταιρεία παραγωγής Terraverne, η οποία δραστηριοποιείται στη Μάλαγα και 50.000 λίτρα ελαιόλαδου εκλάπησαν από ελαιοτριβείο στην Κόρδοβα.

Θέμα χρόνου τα 10 € το λίτρο

Η τιμή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 8,5 ευρώ το λίτρο, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πολύ σύντομα η τιμή μπορεί να εκτοξευτεί στα 10 ευρώ το λίτρο. Αν και οι παραγωγοί είναι ικανοποιημένοι με αυτές τις τιμές βλέποντας το προϊόν τους να εξελίσσεται σε χρυσάφι, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν θυμούνται τέτοιες τιμές, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να αγοράσουν λάδι μιας και η τιμή του παραμένει απλησίαστη για τα νοικοκυριά.

Η σημαντικά μειωμένη παραγωγή όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της τιμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στη χώρα μας η παραγωγή λαδιού ξεπερνούσε τις 320.000 και φέτος αναμένεται να μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του μισού, δηλαδή κάτω από 150.000 τόνους.

Μιλώντας την Παρασκευή (6/10) στην ΕΡΤ, ο γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου, Γιώργος Οικονόμου υποστήριξε ότι δεν κερδοσκοπούν όλοι οι παραγωγοί, προσθέτοντας ότι «ο αρμόδιος υπουργός έχει στα χέρια του τιμολόγια που αποδεικνύουν ποιοι είναι αυτοί οι μεγάλοι παίκτες που έχουν κάποιες ποσότητες».

«Μη δίνουμε την εντύπωση ότι όλοι γενικώς κερδοσκοπούν και ότι όλοι έχουν επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση. Το υπουργείο έχει κάνει πάρα πολλούς ελέγχους, δεν έχει διαπιστώσει κερδοσκοπικά φαινόμενα στις τυποποιητικές επιχειρήσεις. Κάποιοι παραγωγοί βεβαίως έχουν διαμορφώσει την τιμή» σημείωσε χαρακτηριστικά o κ. Οικονόμου.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος των τυποποιητών ελαιόλαδου τόνισε ότι τα προβλήματα οφείλονται στις επιπτώσεις από την κλιματική κρίση των τελευταίων ετών στις μεγαλύτερες παραγωγές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στη χώρα μας, την Ισπανία και στην Ιταλία. Και όπως υποστήριξε αυτός είναι ο λόγος που διαμορφώθηκαν και οι τιμές από το επίπεδο του παραγωγού, του ελαιοτριβείου και του ενδεχομένως του μεσολαβητή εμπόρου.

Στο μεταξύ και στη χώρα μας πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά κλοπής λαδιού. Μετά το περιστατικό με την κλοπή 37 τόνων ελαιόλαδου στη Χαλκιδική ακόμα μία ανάλογη περίπτωση βλέπει το φως της δημοσιότητας, αυτήν τη φορά στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περίπου 100 κιλά λάδι από 2 πλαστικά βαρέλια, αγροτικά εργαλεία και άλλα είδη αξίας, έκλεψαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Τρίτης (3/10) από ελαιοτριβείο που βρίσκεται στο δρόμο Μεσσήνης – Ριζόμυλου, στο ύψος της Ανάληψης του δήμου Μεσσήνης.

Χαρακτηριστικό είναι πως ένα από τα μέτρα που σκέφτονται οι παραγωγοί είναι η τοποθέτηση gps trackers στα δένδρα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ), Μύρων Χιλετζάκης. Τα τσιπάκια έχουν σχήμα ελιάς, για να μην εντοπίζονται από τους επιτήδειους.

Cnn.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110