Μετρό Θεσσαλονίκης: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της βασικής γραμμής
Ξεκινά διαγωνισμός για το εισιτήριο που αφορά την επέκταση προς Καλαμαριά. Η πρώτη επέκταση του Μετρό εκτιμάται πως θα λειτουργήσει περίπου 6 μήνες μετά την εκκίνηση της λειτουργίας της βασικής γραμμής.
Με την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για τη συντήρηση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, ξεκινά και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας.
Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, σε σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων, θα χρειαστούν 12 με 14 μήνες μέχρι να ξεκινήσουν τα δρομολόγια στη βασική γραμμή. Ουσιαστικά αυτό μεταφράζεται σε μια περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο κ. Ταχιάος ενημέρωσε πως η THEMA, η εταιρεία που ανέλαβε την πρώτη ΣΔΙΤ συντήρησης και λειτουργίας δικτύου Μετρό στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει άμεσα με την επάνδρωση των τμημάτων, αρχικά με 65 άτομα τα οποία θα εκπαιδευτούν και στη συνέχεια θα «εκπαιδεύσουν» τους επόμενους εργαζόμενους στα συστήματα του μετρό και στους συρμούς.
Συνολικά η εταιρεία θα φτάσει 350 άτομα στην πλήρη της μορφή. Τα έσοδα από τα εισιτήρια και άλλες δραστηριότητες θα περιέρχονται αρχικά στην Ελληνικό Μετρό και κατ' επέκταση στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο ανάδοχος θα πληρώνεται αντίστοιχα με πληρωμές διαθεσιμότητας από το Δημόσιο. Παράλληλα ξεκινά διαγωνισμός για το εισιτήριο που αφορά την επέκταση προς Καλαμαριά. Η πρώτη επέκταση του Μετρό εκτιμάται πως θα λειτουργήσει περίπου 6 μήνες μετά την εκκίνηση της λειτουργίας της βασικής γραμμής.
Με τη χθεσινή τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταξύ της Ελληνικό Μετρό με την εταιρεία που αποτελείται από τις EGIS και ATM, το ενδιαφέρον στρέφεται στο πότε η βασική γραμμή του Μετρό θα μπει σε λειτουργία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από βήματα που θα μας φτάσουν στην ημέρα που περιμένει εδώ και πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη.
Σήμερα, όλη η γραμμή είναι ηλεκτροδοτημένη και γίνονται καθημερινά δρομολόγια. Την επόμενη εβδομάδα θα πάει στη Βουλή η ανάθεση της αρμοδιότητας δημιουργίας του σταθμού μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία στην Ελληνικό Μετρό.
Οι περισσότεροι σταθμοί σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό, είναι έτοιμοι με εξαίρεση τον σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ που η πλάκα οροφής θα κλείσει στο τέλος του έτους ενώ η κατασκευή εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 και τον σταθμό Νέα Ελβετία που πρέπει να προχωρήσει ο σταθμός μετεπιβίβασης και η διάνοιξη της οδού Ψελλού.
Στις εκκρεμότητες παραμένουν κάποια ηλεκτρομηχανολογικα συστήματα ενώ έχουν τοποθετηθεί και οι αυτόματες θύρες (PSD) επί των αποβαθρών στους σταθμούς. Στα τελευταία στάδια πριν να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία, θα χρειαστεί να ολοκληρωθούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια και να πιστοποιηθεί η ασφαλής λειτουργία της γραμμής από εξειδικευμένη γερμανική εταιρεία.
Στην εκκίνηση της λειτουργίας τα δρομολόγια θα διεξάγονται περίπου ανά δύο λεπτά από τους 18 συρμούς που βρίσκονται ήδη στο αμαξοστάσιο Πυλαίας. Σε εξέλιξη είναι και η σύμβαση για την προμήθεια άλλων 15 συρμών. Στα τέλη του 2024 εκτιμάται η άφιξη των πρώτων 7 συρμών που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή δρομολογίων ανά 90 δευτερόλεπτα στη βασική γραμμή και συνολική ικανότητα 18.000 επιβατών ανά ώρα. Οι υπόλοιποι οκτώ θα έρθουν το 2025 και θα εξυπηρετούν την επέκταση προς Καλαμαριά.
Αναφορικά με το κόστος κατασκευής της βασικής γραμμής το κόστος μέχρι τώρα έχει φτάσει περίπου το 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 180 εκατ. ευρώ αφορούν τις αρχαιολογικές εργασίες που οδήγησαν στην ανάδειξη αρχαίων σε πολλούς σταθμούς με ναυαρχίδες τους σταθμούς ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Ταχιάος πρόκειται για το μεγαλύτερο ανασκαφικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα.
Πηγή: News247