Μεταναστευτικό: Περισσότερα χρήματα από Κομισιόν στην Ελλάδα – Αισιοδοξία για συμφωνία στην Ε.Ε.
Αλλαγή κλίματος όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τις ελληνικές Αρχές καταγράφεται πλέον στην Κομισιόν. Η αρμόδια επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον τη χαρακτήρισε «πάρα πολύ καλή», αναφέροντας πως η Ελλάδα θα στηριχθεί περαιτέρω και οικονομικά.
Αισιοδοξία εκφράζει η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι υπάρχει ευρεία πλειοψηφία για την επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά τον κανονισμό για τη διαχείριση κρίσεων, μια κρίσιμη πτυχή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Πάντως, η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. έληξε κάπως επεισοδιακά μετά και την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Ιταλού ομολόγου τους Ματέο Πιαντεντόζι, που έθεσε την τελευταία στιγμή ζητήματα σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για τα κέντρα κράτησης μεταναστών, αλλά και τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων όσον αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών. Οι επιφυλάξεις της ιταλικής πλευράς αιφνιδίασαν το συμβούλιο, που ξεκίνησε σε πιο αισιόδοξους τόνους, καθώς είχε προηγηθεί η απόφαση του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς –μόλις την Τετάρτη– ότι θα στηρίξει τελικά τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, που έως και μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου «μπλόκαρε», προκαλώντας μάλιστα ανησυχία στις Βρυξέλλες για την τύχη του Συμφώνου Μετανάστευσης. «Η κυβέρνηση συμφωνεί ότι δεν θα φταίει η Γερμανία εάν το τελευταίο κομμάτι μιας ολόκληρης εργασίας (σ.σ. σχετικά με το Σύμφωνο) δεν εκκινήσει τελικά τις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο καγκελάριος Σολτς και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων. Το μήνυμα Σολτς είχε αποδέκτες κατ’ αρχάς στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, καθώς οι κυβερνητικοί του εταίροι «Πράσινοι» ήταν εκείνοι που δεν συμφωνούσαν με κάποιες από τις διατάξεις του κανονισμού, αλλά και στο εξωτερικό προς την Ιταλία.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Επιμένει η Ρώμη
Από την πλευρά της η Ρώμη, που βρίσκεται εδώ και καιρό σε ανοιχτή σύγκρουση με το Βερολίνο –τόσο για το θέμα του «κλεισίματος» της γερμανικής πόρτας σε μετανάστες από τη Λαμπεντούζα, όσο και κυρίως για τη χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων που επιχειρούν εκεί– εξέφρασε ενστάσεις ως προς το κείμενο που κατέθεσε η ισπανική προεδρία, καθώς κατά τον Ιταλό υπουργό ικανοποιούσε «λίγο περισσότερο από ό,τι έπρεπε» τις γερμανικές ανησυχίες για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Κάποιοι, μάλιστα, εξέφραζαν έκπληξη καθώς ο μηχανισμός αφορά κυρίως τη διαχείριση καταστάσεων, όπως αυτή που βιώνει το ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, που χθες βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως επίσης και η συμφωνία Ε.Ε. – Τυνησίας για τον περιορισμό και τη διαχείριση των παράτυπων αφίξεων εκεί.
Παρ’ όλα αυτά, μετά τη λήξη του συμβουλίου ο προεδρεύων Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε – Μαρλάσκα τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι τα κράτη-μέλη είναι πλέον κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, κάτι που συμμερίστηκε και η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μικρά πολιτικά εμπόδια», χωρίς ωστόσο να τα διευκρινίζει, ούτε να κατονομάζει ποια χώρα ευθύνεται για τη μη επίτευξη συμφωνίας. Αμφότεροι ανέφεραν εμφατικά πως το ζήτημα δεν αποτελούσε θέμα της ημερήσιας διάταξης και πως η τελική απόφαση θα ληφθεί το πολύ σε δύο – τρεις μέρες και στη διάρκεια συνεδρίασης των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε. (Coreper). Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας –που απαιτεί ειδική πλειοψηφία– για τον εν λόγω μηχανισμό θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα «ξεμπλοκάρει» τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Στήριξη στην Ελλάδα
Αλλαγή κλίματος και ατμόσφαιρας όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τις ελληνικές Αρχές καταγράφεται πλέον στην Κομισιόν – που κατά την αρμόδια επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον είναι μάλιστα «πάρα πολύ καλή». Σε συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και ερωτηθείσα σχετικά τόνισε πως στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ενημερώθηκε από τον Ελληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί «ειδικά στη Σάμο και στη Λέσβο», αναφέροντας πως η Ελλάδα θα στηριχθεί περαιτέρω και οικονομικά. Οσον αφορά τη φημολογία περί αποχώρησης του Frontex από την Ελλάδα –μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο– η κ. Γιόχανσον δήλωσε ότι «δεν συμφωνεί πως υπήρξε ένταση μεταξύ του Frontex και της Ελλάδας», αντιθέτως ότι «υπάρχει πολύ καλή συνεργασία», και άλλωστε η παρουσία του ευρωπαϊκού οργανισμού στη χώρα μας «είναι σημαντική και για την προστασία των συνόρων, αλλά και των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Σχετικά με το αίτημα της Αθήνας για ανανέωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, η επίτροπος υπήρξε κατηγορηματική ότι απλώς «πρέπει να εφαρμοστεί και να μην ανοίξει ως θέμα ξανά».