Θεσσαλία: Μάχη με τον χρόνο για την έκρηξη «υγειονομικής βόμβας» από τα νεκρά ζώα
Oι στιγμές που ζουν οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel εξακολουθούν να είναι δραματικές.
Ενώ τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, μέρα με τη μέρα δείχνουν μικρή, αλλά σταδιακή υποχώρηση, οι στιγμές που ζουν οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel εξακολουθούν να είναι δραματικές.
Γιατί μπορεί οι απεγκλωβισμοί να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και τα σωστικά συνεργεία να παρέχουν περισσότερο βοήθεια σε όσους παραμένουν με τη θέλησή τους στα σπίτια τους, όμως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζεται στα χιλιάδες νεκρά ζώα που περιμένουν την υγειονομική ταφή τους. Εκατοντάδες κουφάρια ζώων βρίσκονται ακόμα και μέσα σε σπίτια, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο απολογισμός των καταστροφών είναι τεράστιος, καθώς χιλιάδες ζώα πνίγηκαν αβοήθητα και σήμερα, λίγα 24ωρα μετά τη φονική επέλαση των ακραίων καιρικών φαινομένων, αποτελούν μια υγειονομική βόμβα» για κατοίκους της Θεσσαλίας που όπως λένε «...δεν μπορείς ούτε να αναπνεύσεις χωριά μάσκα».
Και αν στον Παλαμά Καρδίτσας η υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων ξεκίνησε, στις περισσότερες περιοχές τα ζώα παραμένουν μέσα και έξω από τα λασπόνερα απειλώντας με εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.
Την ίδια ώρα, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα, αφού τα μολυσμένα λιμνάζοντα νερά δημιουργούν αφόρητη δυσοσμία στα χωριά της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι πλέον ορατός, δεδομένου κάποια από τα νεκρά ζώα βρίσκονται ανάμεσα και σε άλλα που παραμένουν ζωντανά.
Τα προβλήματα της υγειονομικής ταφής
«Μέχρι σήμερα η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα ενώ αυτή την ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας» ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.
Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων. Όπως δήλωσε, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
- 49.050 αιγοπρόβατα
- 19.295 χοίροι
- 4.186 βοοειδή
- 40.330 πτηνά
- 43.980 μελισσοσμήνη
Η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλεγεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.
Από την πλευρά του, ο Χημικός Μηχανικός, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Εταιρείας Καύσης, Θοδωρής Κασκανής, σημείωσε: «Επιχειρούμε αυτή τη στιγμή 15 φορτηγά ψυγεία, με 10 ανατρεπόμενα οχήματα, με εκφόρτωσες και αρπάγες. Έχει ξεκινήσει και η υγειονομική ταφή, απλά επειδή ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ακόμα νωπός, γίνεται σε περιοχές ειδική με μεμβράνες, ασβέστη».
Καθοριστική η έλλειψη νερού
Παράλληλα, η έλλειψη νερού καθιστά ακόμη δυσκολότερο να τηρηθούν ακόμη και οι ελάχιστοι κανόνες υγιεινής. Επί του θέματος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε πως: «Στο δήμο Βόλου το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να πλύνουμε αυλές ή άλλες εργασίες, αν θέλουν όμως οι κάτοικοι να μαγειρέψουν με αυτό το νερό, να κάνουν μπάνιο με αυτό το νερό θα πρέπει να το βράσουν στους 100 βαθμούς κελσίου για 3 λεπτά, αν το αφήσουν να κρυώσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και μετά να προχωρήσουν σε αυτές τις δουλειές. Ακόμα και για να πλύνουμε λαχανικά ή να μαγειρέψουμε πρέπει να προηγηθεί αυτή η διαδικασία».
Πηγή: Cnn.gr