Προειδοποίηση νοσοκομειακών γιατρών για υγειονομική κρίση στη Θεσσαλία
Για άμεσο κίνδυνο οξύτατης υγειονομικής κρίσης στη Θεσσαλία, μετά τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, κάνουν λόγο οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Προειδοποιούν για τους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, με τους εκπροσώπους του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ να αναφέρουν πως αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν «ότι αναδύεται δυσωδία από τα λιμνάζοντα ύδατα».
«Πράγμα φυσικό και αναμενόμενο, αφού μαζί με το νερό λιμνάζουν πτώματα μικρών και μεγάλων ζώων σε αποσύνθεση, διάφορα χημικά (όπως π.χ. λιπάσματα, φυτοφάρμακα και καύσιμα), ανθρώπινα λύματα από τις κατεστραμμένες αποχετεύσεις, λύματα από τις κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες κλπ. Ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής πρέπει να θεωρείται μολυσμένος, άρα δεν είναι ασφαλής η πόση νερού από το δίκτυο ύδρευσης ακόμα και όταν η παροχή αποκαθίσταται. Οι κάτοικοι προφανώς δεν έχουν πρόσβαση σε χλωριωμένο και ελεγμένο νερό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όπως έχει παρατηρηθεί σε αντίστοιχου μεγέθους φυσικές καταστροφές, αναμένεται μεγάλη έξαρση επιδημιών. Δερματικά εξανθήματα από την επαφή με τα μολυσμένα νερά, γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες Α και Ε, κλπ. Η ζέστη που ακολουθεί και τα κουνούπια που συρρέουν στην περιοχή αποτελούν ιδανική συνθήκη για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, κλπ.
Οι γιατροί καλούν το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα για την άμεση ενίσχυση των υγειονομικών δομών της Θεσσαλίας και για την πρόληψη όλων των παραπάνω καταστάσεων.
«Οι απαράδεκτες ελλείψεις και αστοχίες στην ως τώρα αρχική διαχείριση της καταστροφής όπως προκύπτει από πολυάριθμες καταγγελίες κατοίκων και εθελοντών σχετικά με την έγκαιρη ειδοποίηση, τις επιχειρήσεις διάσωσης κλπ καθώς και η πρόσφατη αρνητική εμπειρία με την διαχείριση της πανδημίας εγείρουν εύλογες ανησυχίες και απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση όλων των υγειονομικών χωρίς καμία αναμονή και χωρίς αυταπάτες για την ευαισθησία και τις ικανότητες των κυβερνητικών αρμοδίων», τονίζουν οι γιατροί: Δ. Τοσονίδου Ακτινοδιαγνώστρια, Α. Ερωτοκρίτου Ειδική Παθολόγος, Β. Τσάπας Ειδικός Παθολόγος – Εντατικολόγος, Στ. Τσόχατζης Γενικός Χειρουργός, Γ. Σαριδάκης Ακτινοδιαγνώστης, Π. Παπανικολάου Νευροχειρουργός, Κ. Καταραχιάς Ακτινοδιαγνώστης, Ό. Κοσμοπούλου Ειδική Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Το υπουργείο Υγείας μετά από σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων. Την επιχειρησιακή δράση του Κέντρου συντονίζει ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν: οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας κ.κ Α. Κοντός, Γ. Ζήγρας και Χ. Μιχαλάκης, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικοί σε σχετικά ζητήματα, Μ. Σπελέτας, Ν. Παπαδόπουλος, η Δ. Περβανίδου από τον ΕΟΔΥ, η Ο. Πινακά από τις Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), και οι κ.κ. Μ. Κυρίτση, Χ. Μπογογιαννίδου και Β. Νακούλας από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ειδικότερα:
Παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον έλεγχο και τη διασφάλιση ποιότητας του νερού στις πληγείσες περιοχές, με λεπτομερές πλάνο δειγματοληψιών, μεθόδων και ανάλυσης, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, ενώ ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα ήδη διενεργούμενων δειγματοληψιών προηγούμενων ημερών.
Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων στους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους της Περιφέρειας, ώστε να προστατευθεί άμεσα ο πληθυσμός.
Έγινε παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου εντομολογικής επιτήρησης, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές στις πληγείσες περιοχές.
Τέλος, παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της επιδημιολογικής επιτήρησης μεταδιδόμενων νοσημάτων στις πληγείσες περιοχές (πχ γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.α.) και αποφασίστηκε να δοθούν επιπλέον οδηγίες στις υγειονομικές αρχές για ενδελεχή κλινική αξιολόγηση των κρουσμάτων εμπύρετης γαστρεντερίτιδας.
Σημειώνεται ότι το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας συνεδριάζει σε καθημερινή βάση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση της κατάστασης, ανά πληγείσα περιοχή, και να λαμβάνονται τα απαραίτητα και στοχευμένα μέτρα προστασίας με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της.
Προσοχή εφιστά ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης – Μόνο εμφιαλωμένο νερό
Για επέλαση κουνουπιών, ιό του Δυτικού Νείλου, γαστρεντερίτιδες και ηπατίτιδες στις πλημμυρισμένες περιοχές, προειδοποιεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο CNN Greece.
Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και επιδημιολόγος, απευθύνει έκκληση στους πολίτες για μεγάλη προσοχή στις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στις περιοχές αυτές, εκτιμάται πως θα υπάρξει έξαρση κουνουπιών, καθώς η θερμοκρασία θα αυξηθεί. Και γνωρίζουμε όλοι ότι τα κουνούπια αγαπούν ιδιαίτερα τη θερμοκρασία των 30 βαθμών Κελσίου. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλία είναι η πιο θερμή περιοχή για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέρει ότι οι περιοχές που επλήγησαν, έχουν τεράστιο πρόβλημα με την υδροδότηση και την αποχέτευση και η αποχέτευση έχει άμεση επικοινωνία, με νοσήματα όπως ηπατίτιδες, κυρίως Α’, γαστρεντερίτιδες κλπ.
Άρα, απαιτείται μεγάλη προσοχή στο θέμα της χρήσης του νερού, και καθώς η υδροδότηση έχει σχεδόν καταστραφεί, προτείνουμε οι πολίτες να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό, όχι μόνο για πόσιμη χρήση, αλλά και για να μαγειρέψουν και να πλύνουν φρούτα και λαχανικά. Μακριά από λιμνάζοντα νερά, τονίζει ο συνομιλητής μας.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
Πηγή: cnn.gr