Κογκρέσο: Εκθεση στήριξης της Τουρκίας
Παρά τα «αγκάθια» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ καταγράφεται βελτίωση των διμερών σχέσεων
Η Τουρκία παραμένει, παρά την παρατεταμένη ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τον δυτικό παράγοντα γενικότερα, ένας κομβικός «παίκτης» στην ευρύτερη περιοχή, ένας παράγοντας με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, διαπιστώνει η Υπηρεσία Αναλύσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου σε έκθεσή της για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη γείτονα.
Η έκθεση, η οποία σε σημαντικό βαθμό αποτυπώνει μια διάθεση καταγραφής των σημείων που έχουν προκαλέσει ένταση στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αγκυρα, αναδεικνύει παράλληλα μια σαφή διάθεση να υπογραμμιστεί ότι η σχέση θεωρείται σημαντική και με αυτόν τον τρόπο να κατευναστούν οι όποιες ανησυχίες της τουρκικής πλευράς για περιθωριοποίησή της, που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποστασιοποίηση από τη Δύση και στροφή σε άλλες επιλογές.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Οπως ειδικότερα αναφέρεται, «κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν η ένταση μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας σε κάποια πεδία συνεχίστηκε παράλληλα με τη συνεργασία σε άλλα ζητήματα και ευκαιρίες για βελτίωση των διμερών δεσμών. Ενώ η συνεχιζόμενη εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε κάποιους τομείς παραμένει πηγή ανησυχίας για τη διοίκηση Μπάιντεν και κάποια μέλη του Κογκρέσου, η ενίσχυση της Τουρκίας στην άμυνα της Ουκρανίας και η διάθεση επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ, κάποια αραβικά κράτη και την Αρμενία έχουν με κάποιον τρόπο βελτιώσει τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας».
Ως σημεία τριβής αναφέρονται, βεβαίως, η συμφωνία της Αγκυρας με τη Ρωσία για αγορά των S-400 καθώς και τα εμπόδια που η τουρκική πλευρά προέβαλε στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα γίνεται εκτενής αναφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών F-16 και στην επιθυμία της Αγκυρας για αγορά και νέων αεροσκαφών, καθώς και στις ενστάσεις που εκδηλώθηκαν στο Κογκρέσο, προεξάρχοντος του Ρόμπερτ Μενέντεζ, με βάση τις απειλές που κατά καιρούς έχει εξαπολύσει η τουρκική πλευρά. Αναφέρεται, επίσης, ότι η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που είχε κλιμακωθεί τα προηγούμενα χρόνια, εκτονώθηκε μετά τον σεισμό που έπληξε τη νοτιοδυτική Τουρκία στις αρχές του έτους και τη βοήθεια που έδωσε η χώρα μας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην Αλεξανδρούπολη, για την οποία, όπως επισημαίνεται, η τουρκική πλευρά εξέφρασε διαμαρτυρίες για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ εκεί. «Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εξοπλισμού προς τους συμμάχους και εταίρους στην περιοχή, ως μέρος της ευρύτερης αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», επισημαίνεται.