Ύστατο SOS εκπέμπει ο πλανήτης

Κανείς δεν έχει περιγράψει πιο εύστοχα την αυτοκαταστροφική σχέση του ανθρώπου με τη φύση από τον Καναδό αστροφυσικό Χιούμπερτ Ριβς: «Ο άνθρωπος είναι το πιο παράλογο είδος. Λατρεύει έναν αόρατο Θεό και καταστρέφει μια ορατή φύση, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι η φύση που καταστρέφει είναι ο Θεός που λατρεύει».

Ύστατο SOS εκπέμπει ο πλανήτης

Ο πλανήτης Γη εκπέμπει για μία ακόμη φορά SOS. Μόνο που αυτή ίσως να είναι η τελευταία προειδοποίηση για τον κίνδυνο από την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.

Το Διακυβερνητικό Πάνελ του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (ΙPCC) καλεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να προβούν σε «ραγδαίες, εκτεταμένες και άνευ προηγουμένου αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας», ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα θέσει τον πλανήτη εκτός τροχιάς, με καταστροφικά αποτελέσματα, όπως άνοδο της στάθμης των θαλασσών, εκτεταμένη ερημοποίηση, λιώσιμο των πάγων και μεγαλύτερη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο πλανήτης έχει διορία έως το 2030 να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, εντείνοντας τις προσπάθειες για διατήρηση του στόχου αύξησης της θερμοκρασίας 1,5 βαθμό πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

Για την επίτευξη όμως του συγκεκριμένου στόχου απαιτείται η συμβολή όλων μας και κυρίως των πολιτών, που θα πρέπει να αλλάξουν καθημερινές συνήθειες: π.χ. περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος, περισσότερο περπάτημα ή χρήση ποδηλάτου αντί οδήγηση με αυτοκίνητα συμβατικών καυσίμων και μετακίνηση με τρένα αντί με αεροπλάνα.

Η διάσωση του πλανήτη συνεπάγεται και μεγάλο κόστος. Η επίτευξη και διατήρηση του στόχου 1,5 βαθμού προϋποθέτει επενδύσεις στο ενεργειακό σύστημα περίπου 2,4 τρισ. δολαρίων στην 20ετία 2016-2035.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται απαισιόδοξοι. Τι θα συμβεί στο μέλλον; «Ιt’s the end of the world as we know it», για να επικαλεσθούμε το ρεφρέν του γνωστού τραγουδιού των REM; Στο χέρι του ίδιου του ανθρώπου είναι να συνεχίσει να καταστρέφει τη φύση. Όπως είναι στο χέρι του να κάνει στροφή 180 μοιρών, προστατεύοντάς την. Το οφείλει εξάλλου στις επόμενες γενεές.

naftemporiki.gr