Βρέθηκε η εξήγηση για μυστηριώδη «τρύπα βαρύτητας» στον Ινδικό Ωκεανό
Η ανωμαλία ανακαλύφθηκε από τον Ολλανδό γεωφυσικό το 1948 κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για ένα πλοίο
Μια «τρύπα βαρύτητας» στον Ινδικό Ωκεανό, όπου η βαρυτική έλξη της Γης είναι ασθενέστερη και η στάθμη της θάλασσας βυθίζεται κατά περισσότερα από 100 μέτρα είχε προβληματίσει επί μακρόν τους γεωλόγους.
Η «τρύπα βαρύτητας» του Ινδικού Ωκεανού (επίσημα γνωστή ως «Χαμηλό γεωειδές του Ινδικού Ωκεανού») είναι το χαμηλότερο σημείο του γεωειδούς και η μεγαλύτερη ανωμαλία βαρύτητας, που σχηματίζει ένα κυκλικό κενό που ξεκινά από το νότιο άκρο της Ινδίας και εκτείνεται σε μήκος περίπου 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων (3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων).
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Η ανωμαλία ανακαλύφθηκε από τον Ολλανδό γεωφυσικό το 1948 κατά τη διάρκεια μιας βαρυτικής έρευνας από ένα πλοίο και παρέμεινε ένα μυστήριο.
Ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστημών στο Μπενγκαλούρου της Ινδίας χρησιμοποίησε έναν υπολογιστή για να προσομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκε η περιοχή, πηγαίνοντας 140 εκατομμύρια χρόνια πίσω. Τα ευρήματα περιγράφονται λεπτομερώς σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Geophysical Research Letters.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας, το χαμηλό γεωειδές σχηματίστηκε πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια. Δεν είναι γνωστό αν αυτό το γεωειδές θα εξαφανιστεί ή θα απομακρυνθεί. «Ολα εξαρτώνται από το πώς κινούνται αυτές οι ανωμαλίες μάζας στη Γη. Θα μπορούσε να παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά θα μπορούσε επίσης να εξαφανιστεί για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον, καθώς οι κινήσεις των πλακών επιδρούν», ανέφεραν οι επιστήμονες.
«Η Γη είναι ουσιαστικά ένας όγκος πατάτας», λέει ο γεωφυσικός Ατλι Γκος, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Γεωεπιστημών του Ινστιτούτου Επιστημών της Ινδίας. «Με άλλα λόγια, δεν είναι αυστηρά σφαίρα, είναι αυτό που ονομάζουμε ελλειψοειδές. Ο πλανήτης μας δεν είναι ομοιόμορφος ως προς την πυκνότητα και τις ιδιότητές του, με ορισμένες περιοχές να είναι πυκνότερες από άλλες. Όταν ρίχνουμε νερό στην επιφάνεια του πλανήτη, το επίπεδο που καταλαμβάνει το νερό ονομάζεται γεωειδές. Το γεωειδές ελέγχεται από τις διαφορές στην πυκνότητα του υλικού στο εσωτερικό του πλανήτη».
Με πληροφορίες από CNN