Ο θερμότερος μήνας στην Ιστορία
Η εκτίμηση του επικεφαλής κλιματολόγου της NASA, την ώρα που τα ρεκόρ ζέστης καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο την περίοδο που διανύουμε
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ιούλιος του 2023 πιθανόν θα είναι ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί εδώ και «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια» στον πλανήτη Γη, εκτίμησε ο επικεφαλής κλιματολόγος της NASA. Εχουν ήδη καταρριφθεί πολλά ρεκόρ ζέστης τον μήνα που διανύουμε, σύμφωνα με μελέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Πανεπιστημίου Μέιν των ΗΠΑ, που συνδυάζουν δεδομένα από σταθμούς στη Γη και από δορυφόρους για να δημιουργήσουν μοντέλα τα οποία επιτρέπουν να γίνουν προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Αν και οι δύο μελέτες έχουν κάποιες διαφορές, η τάση ανόδου των θερμοκρασιών είναι αναμφισβήτητη και πιθανόν θα αντανακλάται στις μηνιαίες εκθέσεις αμερικανικών υπηρεσιών που θα δημοσιοποιηθούν αργότερα, εξήγησε ο Γκάβιν Σμιτ της αμερικανικής υπηρεσίας Διαστήματος.
Η πρόβλεψη για θερμότερο Ιούλιο επιτείνεται από το γεγονός ότι ο καύσωνας σε πολλές περιοχές του πλανήτη αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Ειδικά στη νότια και ανατολική Ευρώπη προεξοφλούνται νέα ρεκόρ θερμοκρασίας, καθώς περιοχές της Ιταλίας αναμένεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους 48 βαθμούς, απειλώντας το ιστορικό υψηλό των 48,8° C στην Κατάνια της Σικελίας πριν από δύο χρόνια. Το σύστημα υψηλής πίεσης, που ονομάζεται και αντικυκλώνας, βαφτίστηκε «Χάροντας» από τον ψυχοπομπό της μυθολογίας και ακολούθησε τον «Κέρβερο», που έπληξε την ήπειρο την περασμένη Δευτέρα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Εως την 1η Αυγούστου
Η πρωτοφανής διάρκεια του καύσωνα αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου και την 1η Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου καταγράφηκε η θερμότερη εβδομάδα στην Ιστορία, ενώ είχε προηγηθεί ο ζεστότερος Ιούνιος. Με βάση την υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), κατά 90% το φαινόμενο Ελ Νίνιο που επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει να διαμορφώνει το κλίμα έως τα τέλη του έτους με μέτρια ή υψηλή ισχύ. Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα όταν τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού γίνονται πολύ ζεστότερα απ’ ό,τι συνήθως.
Eκτός από την επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία, οι διαδοχικοί καύσωνες απειλούν τη δυνατότητα της φύσης να μας παρέχει τροφή, προειδοποιούν επιστήμονες, οι οποίοι διαβλέπουν έναν αόρατο, σιωπηλό θάνατο των ωκεανών. Η υπερθέρμανση απειλεί εκτός από την ανθρώπινη ζωή, τη γη και τη θάλασσα, από τις οποίες εξαρτάται το είδος μας. «Το σύστημα πάνω στο οποίο βασίζεται η τροφική μας αλυσίδα είναι παγκόσμιο», επισημαίνει ο Τζον Μάρσαμ, καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. «Υπάρχει ο κίνδυνος για ταυτόχρονες τεράστιες απώλειες στη σοδειά σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, εξέλιξη που θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα τροφής και τις τιμές. Ακόμη δεν βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά στις επόμενες δεκαετίες είναι μια προοπτική που με ανησυχεί. Ως άνθρωπος, αν είσαι αρκετά πλούσιος μπορείς να μπεις μέσα και να βάλεις τον κλιματισμό σε λειτουργία. Ως φυσικό οικοσύστημα, όμως, δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα».
Οι καύσωνες αναμένεται να γίνουν 12 φορές πιο συχνοί έως το 2040 σε σχέση με τα επίπεδα προ υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Αν και ένας καύσωνας δεν μπορεί να σκοτώσει ένα οικοσύστημα, τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα με μεγαλύτερη διάρκεια και συχνότητα θα σήμαιναν ότι η φύση δεν έχει τον χρόνο να ανακάμψει.
Πηγή: kathimerini.gr