Καύσωνας: Φόβοι για μπλακ άουτ σε ώρες αιχμής - Πώς θα κάνουμε οικονομία στο ρεύμα
Ειδικότερα, το υπουργείο προτείνει μετατόπιση της κατανάλωσης τις μεσημβρινές ώρες, οπότε κορυφώνεται η παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συστάσεις προς τους καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας σε ώρες αιχμής, από την Πέμπτη (13/7) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δημοσίευσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς υπάρχει ανησυχία για μπλακ άουτ λόγω του καύσωνα.
Ειδικότερα, το υπουργείο προτείνει μετατόπιση της κατανάλωσης τις μεσημβρινές ώρες, οπότε κορυφώνεται η παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ποια μέτρα συστήνονται
Λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.
Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.
Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.
Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).
Η ανακοίνωση του υπουργείου
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και οι αρμόδιοι Διαχειριστές Συστήματος και Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα) λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Σε ακραίες συνθήκες, ωστόσο, η συμμετοχή των καταναλωτών μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για τη μείωση της καταπόνησης του Συστήματος και την εξασφάλιση της ευστάθειάς του σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας. Οι ενεργοί και συνειδητοποιημένοι ενεργειακοί καταναλωτές αποτελούν εξάλλου βασικούς συμμετέχοντες στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση».