NASA: Τι αποκαλύπτει η πρώτη επετειακή εικόνα του James Webb
Το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που στάλθηκε ποτέ στο διάστημα, το James Webb εκτοξεύτηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021 και η NASA μοιράστηκε το πρώτο της σύνολο εικόνων. Δείτε βίντεο.
Το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που στάλθηκε ποτέ στο διάστημα, το Webb εκτοξεύτηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021 και η NASA μοιράστηκε το πρώτο της σύνολο εικόνων.
Συγκεκριμένα, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε μια εκπληκτική νέα εικόνα της πλησιέστερης περιοχής σχηματισμού άστρων στη Γη, που βρίσκεται 390 έτη φωτός μακριά.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η κυκλοφορία της εικόνας σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο από τότε που το διαστημικό τηλεσκόπιο άρχισε να παρατηρεί το σύμπαν.
Η περιοχή περιέχει περίπου 50 νεαρά αστέρια, όλα παρόμοια σε μάζα με τον ήλιο ή μικρότερα.
"Η εικόνα του Webb του Rho Ophiuchi μας επιτρέπει να γίνουμε μάρτυρες μιας πολύ σύντομης περιόδου στον αστρικό κύκλο ζωής με περισσότερη σαφήνεια. Ο δικός μας Ήλιος βίωσε μια τέτοια φάση πριν από πολύ καιρό, και τώρα έχουμε την τεχνολογία για να δούμε την αρχή της ιστορίας ενός άλλου αστεριού", δήλωσε ο Klaus Pontoppidan, επιστήμονας του προγράμματος Webb στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ και ερευνητής στη NASA.
Το Webb συλλαμβάνει εικόνες από το σύμπαν με υπέρυθρο φως, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Το τηλεσκόπιο κόβει το σκοτεινό αέριο και τη σκόνη σε όλο το σύμπαν για να αποκαλύψει χαρακτηριστικά που δεν είχαμε δει προηγουμένως και να παρουσιάσει άλλες ουράνιες λεπτομέρειες με προηγμένη ακρίβεια.
Ενώ οι αρχικές εικόνες παρείχαν ένα δείγμα των δυνατοτήτων του Webb, ήδη ο πρώτος χρόνος κοσμικών παρατηρήσεων του τηλεσκοπίου προκαλούν δέος και οι ανακαλύψεις του ενθάρρυναν και εξέπληξαν τους αστρονόμους.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Webb είναι να συλλαμβάνει το αχνό φως των απίστευτα μακρινών γαλαξιών. Το τηλεσκόπιο μπορεί ουσιαστικά να κοιτάξει πίσω στο χρόνο καθώς μελετά κοσμικά αντικείμενα που σχηματίστηκαν λίγο μετά την αρχή του σύμπαντος.
Δεδομένης της απεραντοσύνης του σύμπαντος, η μελέτη των πρώτων ημερών του είναι σαν να κοιτάς πίσω στο χρόνο. Αχνό φως από τους παλαιότερους γαλαξίες εξακολουθεί να ταξιδεύει σε όλο το σύμπαν για να φτάσει στη Γη, επομένως το πιο απομακρυσμένο σημείο του σύμπαντος ορατό πλέον στους επιστήμονες είναι το φως του παρελθόντος.
Μόνο τον πρώτο χρόνο του, το τηλεσκόπιο έχει ήδη εντοπίσει μερικούς από τους πιο μακρινούς γαλαξίες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ, οι οποίοι σχηματίστηκαν μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Η μελέτη αυτών των γαλαξιών, οι οποίοι ήταν πέρα από την παρατηρητική εμβέλεια άλλων τηλεσκοπίων, μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους να συγκεντρώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πρώτες ημέρες του σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένου του πώς δημιουργήθηκαν οι πρώτοι γαλαξίες και αστέρια.
Το τηλεσκόπιο έχει παρατηρήσει ένα ευρύ φάσμα γαλαξιών και άλλων ουράνιων αντικειμένων, δημιουργώντας έναν κατάλογο κοσμικών φαινομένων που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες κατανοούν το σύμπαν.
Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα αστρονομικά νέα.
Πηγή: News 24/7