Η πιο μακρινή μαύρη τρύπα έως τώρα ανακαλύφθηκε από το JWST
Μόλις 570 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang
Το James Webb Space Telescope κατέρριψε ακόμα ένα ρεκόρ, καταγράφονταςτην πιο μακρινή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που έχουμε ανακαλύψει έως τώρα. Πρόκειται για την CEERS 1019, η οποία δημιουργήθηκε μόλις 570 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang και έχει μέγεθος ίσο με 9 εκατομμύρια ηλιακές μάζες. Τα δεδομένα αποκάλυψαν επίσης πως η μαύρη τρύπα καταναλώνει πολλά αέρια και διαταράσσει πολλά νέα άστρα.
Μία συγχώνευση γαλαξιών μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνη για την τροφοδότηση της δραστηριότητας σε αυτήν τη μαύρη τρύπα του γαλαξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σχηματισμό άστρων.
Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε την CEERS 1019 να εμφανίζεται ως τρία φωτεινά αντικείμενα.
Το μέγεθος της μαύρης τρύπας είναι αρκετά μικρότερο από τις υπόλοιπες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που έχουν ανακαλυφθεί, καθώς συνήθως ξεπερνούν κατά 1 δισεκατομμύριο φορές τη μάζα του Ήλιου μας, κάνοντάς τες πολύ πιο φωτεινές και πιο εύκολο να ανιχνευθούν. Η CEERS 1019 μοιάζει περισσότερο με τη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας η οποία έχει 4.6 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου. Οι θεωρία προέβλεπε πως υπάρχουν μικρότερες μαύρες τρύπες στο πρώιμο σύμπαν, αλλά επιβεβαιώθηκε μόνο με το JWST.
Οι αστρονόμοι επεξεργάζονται τα δεδομένα του JWST και είναι πολύ πιθανό η CEERS 1019 να χάσει γρήγορα το ρεκόρ της από κάποια άλλη, πιο μακρινή μαύρη τρύπα.
Έως τώρα, η έρευνα για αντικείμενα στο πρώιμο σύμπαν ήταν κυρίως θεωρητική. Με το Webb, δεν μπορούμε απλά να δούμε τις μαύρες τρύπες και τους γαλαξίες σε ακραίες αποστάσεις, αλλά μπορούμε πλέον να τα μετράμε με ακρίβεια. Αυτή είναι η πραγματική ισχύς αυτού του τηλεσκοπίου.
Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα αστρονομικά νέα.
Πηγή: Unboxholics.com