Η εκλογή προέδρου της Βουλής και το κυβερνητικό «σπριντ» μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης
Μετά την ορκωμοσία των 300 νέων βουλευτών, την Τρίτη (4/7) το πρωί, το σώμα θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.
Αρχικά, στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής, καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.
Η Νέα Δημοκρατία προτείνει για τη θέση του Προέδρου του Κοινοβουλίου εκ νέου τον Κώστα Τασούλα, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν στις θέσεις των Αντιπροέδρων, καθώς για τη θέση του Α' αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του Νικήτα Κακλαμάνη, στη θέση του Β' αντιπροέδρου ο Γιώργος Γεωργαντάς αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ για την θέση του Γ' αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο Θανάσης Μπούρας.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα προταθεί η Όλγα Γεροβασίλη και από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει υποψηφίους για τις θέσεις αντιπροέδρων. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η Ελληνική Λύση θα προτείνει είτε τον Κωνσταντίνο Χήτα είτε τον Στέλιο Φωτόπουλο.
Τι προβλέπει η διαδικασία
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου θα εκφωνήσει και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια θα διακόψει για λίγα λεπτά και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής.
Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 70 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Πυρετώδεις συσκέψεις στην Κυβέρνηση
Εν τω μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων την Πέμπτη. Τότε αρχίζει η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί το προσεχές Σάββατο με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα και το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων της νέας τετραετίας, με έμφαση στη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών.
Την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας και την Παρασκευή το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Το βράδυ της Δευτέρας (3/7), ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσκέψεις αυτές θα συνεχιστούν και όλο το προσεχές διάστημα, καθώς στο επίκεντρο βρίσκονται οι άμεσες προτεραιότητες του κάθε υπουργείου.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση «τρέχει» ένα 10ήμερο «φωτιά» με πολλά σημαντικά θέματα. Πέρα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων, ακολουθεί και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ (11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας) όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τα πρώτα νομοσχέδια προς ψήφιση
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής που θα έχει έντονο ιδεολογικό πρόσημο, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και τις κατευθυντήριες γραμμές για νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ θα δώσει έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας.
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της επόμενης τετραετίας, η οποία θα καταλήξει το Σάββατο με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το στίγμα και το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων της νέας τετραετίας, με έμφαση στη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών. «Δεν θα είναι μία απλή ανάγνωση μέτρων», τονίζουν οι συνεργάτες του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης κατά την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, δεν θα περιλαμβάνει μόνο απαρίθμηση των μέτρων, αλλά θα περιγράφεται το ιδεολογικό περίγραμμα και το κοινωνικό αποτύπωμα της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη τετραετία.
Και συγκεκριμένα θα κινηθεί στους εξής άξονες:
Καλύτεροι μισθοί
Καλύτερη υγεία
Ενίσχυση δωρεάν δημόσιας παιδείας
Ψηφιακό κράτος
Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης
Ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας.
Εξάλλου, το πρώτο δείγμα γραφής θα δοθεί με τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης και δη με το οικονομικό για τα μέτρα του 2024, με νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, μέτρα για την τιθάσευση του πληθωρισμού, για τους νέους, στήριξη των συνταξιούχων, ενώ δεν αποκλείεται και κάποιο μέτρο έκπληξη.
πηγή: cnn.gr