«Κόπηκε» αιολικό πάρκο στα Ακαρνανικά Όρη
Η περιοχή βρίσκεται εντός του δικτύου Natura, σε περιοχή σημαντική για τρία είδη γυπών.
Μια απόφαση με μεγάλη σημασία για την προστασία απειλούμενων ειδών αποτελεί η απόρριψη σχεδίου δημιουργίας αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά Όρη. Η περιοχή στην οποία επρόκειτο να χωροθετηθεί το αιολικό πάρκο είναι σημαντική για τα όρνεα, με τις δημόσιες αρχές –υπουργείο Περιβάλλοντος και Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)– να γνωμοδοτούν αρνητικά, εκτιμώντας πως τα προτεινόμενα από την εταιρεία «συστήματα αποτροπής συγκρούσεων» των πουλιών με τις ανεμογεννήτριες δεν επαρκούν.
Το αίτημα αφορούσε την κατασκευή πάρκου με επτά ανεμογεννήτριες ισχύος 550 kW η καθεμία, γύρω από την κορυφή του όρους Καλοβούνι, σε ύψος 692 μέτρων. Η περιοχή βρίσκεται εντός του δικτύου Natura, σε περιοχή σημαντική για τα πτηνά. Μάλιστα, η περιοχή των Ακαρνανικών Ορέων είναι η βασική περιοχή υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα τρία είδη γυπών (όρνιο, μαυρόγυπας, γυπαετός), δράσεις του οποίου υλοποιούνται στο πλαίσιο έργου LIFE-IP4 Natura στην περιοχή.
Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου απορρίφθηκε επειδή «από τη διαδικασία των γνωμοδοτήσεων προέκυψε ότι δεν μπορεί να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της σημαντικής περιοχής για τα πτηνά». Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του τμήματος Προστατευόμενων Περιοχών του υπουργείου Περιβάλλοντος, «τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας της περιοχής κινδυνεύουν από θανάτωση λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες». Τα προτεινόμενα μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων «θα επιφέρουν εκτοπισμό των ειδών από τα ενδιαιτήματά τους». Ενώ η κατασκευή του αιολικού πάρκου «συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή (…) με τελικό αποτέλεσμα τη βίαιη κατάτμηση του ενδιαιτήματος και την αλλοίωση του φυσικού τοπίου».
Αντίστοιχα, η μονάδα Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου του ΟΦΥΠΕΚΑ έκρινε ότι «η κατασκευή και λειτουργία του αιολικού πάρκου καθίσταται προβληματική και έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης για το όρνιο και τις κατευθύνσεις της Οδηγίας 2009/147/Ε.Κ. Μάλιστα, η μονάδα υποδεικνύει την πιθανότητα ύπαρξης ψευδών στοιχείων στην ειδική οικολογική αξιολόγηση που υπέβαλε η ενδιαφερόμενη εταιρεία: προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι καταχωρίσεις (σ.σ. καταγραφές πτηνών) δεν ανταποκρίνονται σε συνθήκες διεξαγωγής έρευνας πεδίου», αναφέρουν, διακρίνοντας… παράξενες ομοιότητες μεταξύ τους.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χαιρέτισε την απόφαση απόρριψης. «Η απόφαση απόρριψης του αιολικού πάρκου στο Καλοβούνι αποτελεί μια –δυστυχώς σπάνια στην πραγματικότητα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της Ελλάδας– επικράτηση της επιστημονικότητας και της κοινής λογικής», επισημαίνει ο Αποστόλης Καλτσής, συντονιστής για την Ορνιθολογική στο πρόγραμμα LIFE-IP4 Natura. Παράλληλα, η οργάνωση επισημαίνει ότι «η απόφαση απόρριψης και το σκεπτικό της εκθέτει ανεπανόρθωτα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που με σωρεία μεθοδεύσεων και εν πλήρει γνώσει της σημασίας της περιοχής για το απειλούμενο όρνιο αδειοδότησε μέσω “σαλαμοποίησης” τις 15 ανεμογεννήτριες στον κύριο όγκο των Ακαρνανικών».
Πηγή: kathimerini.gr