Μυστικός διάδρομος μήκους εννέα μέτρων στην πυραμίδα της Γκίζας
Για τον εντοπισμό του τοποθετήθηκαν ρομπότ, που κινήθηκαν στο εσωτερικό του μνημείου με τηλεχειριστήριο.
KAΪΡΟ. Εναν κρυμμένο μέχρι σήμερα διάδρομο μήκους εννέα μέτρων και πλάτους 2,1 μέτρων ανακάλυψαν επιστήμονες στο εσωτερικό της πυραμίδας της Γκίζας στην Αίγυπτο. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν χθες από τον υπουργό Τουρισμού. Η ανακάλυψη κατέστη δυνατή με τη βοήθεια του προγράμματος ScanPyramids, μιας κοινής αποστολής ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου και το Γαλλικό Ινστιτούτο Καινοτομίας για τη διατήρηση της Κληρονομιάς (HIP). Η επιστημονική ομάδα ξεκίνησε να σκανάρει το μνημείο το 2015 και την επόμενη χρονιά ανακοίνωσε ότι εντόπισε μια αίθουσα στο εσωτερικό της πυραμίδας.
Το 2017 βρέθηκε ένας άλλος χώρος (ScanPyramids Big Void), χάρη στο ίδιο πρόγραμμα που χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία, ηλεκτρονικούς σαρωτές και ενδοσκόπια για την εξερεύνηση του εσωτερικού της πυραμίδας, του τελευταίου από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται. Είχε μήκος 30 μέτρων και ήταν το πρώτο εσωτερικό δωμάτιο που βρέθηκε εκεί κατά τον 19ο αιώνα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Για τον εντοπισμό του διαδρόμου τοποθετήθηκαν ρομπότ μέσα στην πυραμίδα και άρχισαν να κινούνται στο εσωτερικό με τηλεχειριστήριο, το οποίο ήλεγχαν ειδικοί εξωτερικά, όπως εξήγησε χθες ο γνωστός αιγυπτιολόγος Ζαχί Χαουάς. Ο ημιτελής διάδρομος κατασκευάσθηκε πιθανότατα για τον μετριασμό του βάρους της πυραμίδας είτε επί των δύο πτερύγων της κύριας εισόδου της, που βρίσκεται επτά μέτρα χαμηλότερα είτε επί μυστικής αίθουσας που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί, δήλωσε ο Μουσταφά Ουαζίρι, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Η μεγάλη πυραμίδα κατασκευάσθηκε ως ταφικό μνημείο περί το 2560 π.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Χέοπα. Εχει ύψος 146 μέτρα και ήταν το υψηλότερο μνημείο της ανθρωπότητας μέχρι την κατασκευή του Πύργου του Aϊφελ στο Παρίσι το 1889.
Ποιοι παρέστησαν
Μεταξύ όσων παρέστησαν στη χθεσινή τελετή των αποκαλυπτηρίων ήταν εκτός από τον Ουαζίρι και τον Χαουάς, εκ των ιδρυτικών μελών του προγράμματος, ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Αχμέντ Αϊσα και ομάδα επιστημόνων από την αποστολή.
Πέντε θάλαμοι πάνω από την ταφική αίθουσα του βασιλιά σε έτερο τμήμα της πυραμίδας επίσης θεωρείται ότι κατασκευάστηκαν για την ανακατανομή του βάρους του τεράστιου αυτού κτίσματος. Είναι εξάλλου πιθανό ότι ο φαραώ είχε παραπάνω από ένα νεκρικό θάλαμο. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την παρουσία του διαδρόμου χρησιμοποιώντας ραντάρ και υπερήχους προτού ανασύρουν εικόνες του διαδρόμου από ένα ενδοσκόπιο έξι χιλιοστών από την Ιαπωνία, που εισήλθε στο εσωτερικό μέσα από τους αρμούς στις πέτρες της πυραμίδας.
Πηγή: kathimerini.gr