Ουκρανία: Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή - Πώς αντιδρά η Δύση στις απειλές Πούτιν
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προαναγγέλλει ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προαναγγέλλει ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, προκαλώντας την ανησυχία της Δύσης. Την ίδια ώρα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ εστιάζει στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες να απωθήσει οποιαδήποτε περαιτέρω επίθεση. Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τη γειτονική της χώρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συνομιλήσει σήμερα 24/2 διαδικτυακά με τους ηγέτες των χωρών της G7 και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή, και θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις σε βάρος όσων στηρίζουν την πολεμική μηχανή της Μόσχας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Aνήμερα της θλιβερής επετείου ο Ουκρανός πρόεδρος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε ότι «η επέτειος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σηματοδοτεί «έτος πόνου, θλίψης, πίστης και ενότητας». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε να πιέσει για τη νίκη το 2023 καθώς ο ίδιος και άλλοι Ουκρανοί τίμησαν την Παρασκευή τη ζοφερή πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής που άλλαξε τη ζωή τους.
Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Πώς αντιδρά η Δύση στις απειλές Πούτιν – Ο ρόλος της Κίνας
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο λίγες ημέρες πριν από την συμπλήρωση ενός χρόνου πολέμου ήταν μια εντυπωσιακή και ταυτόχρονη συμβολική κίνηση στήριξης της Ουκρανίας.
Η Δύση στο πλευρό της Ουκρανίας
Η Ουάσιγκτον ανήγγειλε τη χορήγηση νέας δόσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην επικράτεια της γειτονικής της χώρας.
«Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας 2 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει το πακέτο.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην ιστορική επίσκεψη που έκανε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διαρκώς «πώς να δώσει στην Ουκρανία τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη νίκη της».
Θύμισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «περισσότερο πυροβολικό, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα HIMARS», πέρα από τη δέσμευση της κυβέρνησής του να στείλει περισσότερα ελαφριά τεθωρακισμένα και, αργότερα, βαριά άρματα μάχης.
Το σύστημα HIMARS, το οποίο κατασκευάζει ο αμερικανικός κολοσσός της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin, αποτελείται από εκτοξευτήρες πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων προσαρμοσμένων σε οχήματα με ελαφριά θωράκιση. Χρησιμοποιείται ήδη από τις ουκρανικές δυνάμεις, που το χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ακριβές.
Ψήφισμα του ΟΗΕ για απόσυρση των στρατευμάτων
Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε χθες ψήφισμα, με το οποίο καλεί τη Ρωσία, να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε από 141 χώρες, 7 το καταψήφισαν (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία, Μαλί, Νικαράγουα) ενώ 32 χώρες απείχαν (μεταξύ αυτών η Κίνα, η Ινδία και το Ιράν).
Όπως και οι προηγούμενες αποφάσεις, οι οποίες είναι μη δεσμευτικές, το κείμενο επαναλάμβανε «τη δέσμευση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», «απαιτεί» την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και καλεί σε «τερματισμό των εχθροπραξιών».
Ωστόσο δεν κάνει αναφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων το οποίο παρουσίασε τον Νοέμβριο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Ουκρανία αποφάσισε να μην υπάρχει αναφορά σε αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο προκειμένου να καταφέρει το σχέδιο απόφασης να γίνει δεκτό με τις περισσότερες δυνατές ψήφους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τουλάχιστον όσες τον Οκτώβριο, όταν 143 χώρες ψήφισαν υπέρ της απόφασης που καταδίκαζε την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.
Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας προτείνει η Κίνα
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Κίνας κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κι απέρριψε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων σε έγγραφο 12 σημείων που έδωσε στη δημοσιότητα, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης.
«Όλα τα μέρη θα όφειλαν να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία για να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να ξαναρχίσουν τον απευθείας διάλογο το ταχύτερο δυνατό», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στο κείμενο αυτό. Ωστόσο δεν λείπουν οι αναλύσεις διεθνολόγων που υποστηρίζουν ότι η παρελκυστική στάση της Κίνας τον έναν χρόνο που πέρασε έχει να κάνει με τα οφέλη που θέλει να αποκομίσει η ίδια βλέποντας τη Ρωσία και τη Δύση να φθείρονται ενώ η ίδια κερδίζει σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.
Την ίδια φόβοι διατυπώνονται για συνεργασία Ρωσίας – Κίνας καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να στηρίξει τη Μόσχα. Ταυτόχρονα, ο Ζελένσκι, ζητά συνάντηση με τον Σι Ζι Πιν για να εμποδίζει αυτό το ενδεχόμενο που θα ενισχύσει τον ρωσικό στρατό που έχει υποστεί σημαντικές απώλειες.
Το δρόμο της προσφυγιάς ακολούθησαν 8 εκατ. Ουκρανοί
Η επέτειος ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί την επιστροφή στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Την ίδια ώρα θύματα είναι χιλιάδες άμαχοι Ουκρανοί που έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ όσοι επέλεξαν να μείνουν στη χώρα που μάχεται για την εδαφική της ακεραιότητα ζουν σε συνθήκες παγωνιάς και σκότους καθώς οι Ρώσοι έχουν πλήξει κρίσιμες υποδομές ενέργειας.
Η ρωσική εισβολή οδήγησε στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο με οκτώ (8) εκατομμύρια Ουκρανούς να αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη και το 1,5 εκ. να βρίσκουν ασφάλεια στην Πολωνία.