Η Κίνα επικρίνει την επίσκεψη αξιωματούχου του Πενταγώνου στην Ταϊβάν
Η Κίνα την Τετάρτη (22/2) επέκρινε έντονα την επίσκεψη στην Ταϊβάν ενός ανώτερου αξιωματούχου του Πενταγώνου και επιβεβαίωσε ότι έχει επιβάλει κυρώσεις στη Lockheed Martin και σε μια μονάδα της Raytheon για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην αυτοδιοικούμενη νησιωτική δημοκρατία.
Τα σχόλια από το Γραφείο Υποθέσεων Ταϊβάν του υπουργικού συμβουλίου υπογραμμίζουν τη δραματική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον για την Ταϊβάν, την τεχνολογία, τις καταγγελίες για κατασκοπεία και, όλο και περισσότερο, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ερωτηθείς σχετικά με την αναφερόμενη επίσκεψη του Μάικλ Τσέις, αναπληρωτή βοηθού υπουργού Άμυνας για την Κίνα, ο εκπρόσωπος του γραφείου Ζου Φενλιάν δήλωσε ότι η Κίνα "αντιτίθεται αποφασιστικά σε οποιαδήποτε επίσημη αλληλεπίδραση και στρατιωτική συνεργασία" μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Οι προσπάθειες του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν να εδραιώσει την ανεξαρτησία του νησιού με ξένη βοήθεια είναι "καταδικασμένες σε αποτυχία", δήλωσε ο Ζου στους δημοσιογράφους.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της που πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχό της με τη βία, αν χρειαστεί, και έχει εντείνει τις στρατιωτικές και διπλωματικές παρενοχλήσεις της. Οι δύο πλευρές χωρίστηκαν εν μέσω εμφυλίου πολέμου το 1949 και το αυταρχικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν είχε ποτέ την εξουσία στο νησί.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν σχολίασε άμεσα την επίσκεψη του Τσέις, επαναλαμβάνοντας ότι "η δέσμευσή μας στην Ταϊβάν είναι ακλόνητη και συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή". Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν είχε καμία πληροφορία για οποιαδήποτε τέτοια επίσκεψη.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπιν δήλωσε ότι ένας "νέος γύρος εντάσεων" στα Στενά της Ταϊβάν είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών των αρχών της Ταϊβάν να "επιδιώξουν ανεξαρτησία με την υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς και της πρόθεσης των ΗΠΑ να περιορίσουν την Κίνα με την Ταϊβάν".
"Καλούμε τις ΗΠΑ να ... σταματήσουν κάθε μορφή επίσημων επαφών ΗΠΑ-Ταϊβάν, να σταματήσουν να αναμειγνύονται στο ζήτημα της Ταϊβάν και να σταματήσουν να δημιουργούν νέους παράγοντες έντασης στο Στενό της Ταϊβάν", δήλωσε ο Γουάνγκ σε καθημερινή ενημέρωση.
Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αυξήθηκαν και πάλι τον περασμένο μήνα αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Πεκίνο ότι έστειλε ένα κατασκοπευτικό αερόστατο που καταρρίφθηκε πάνω από την αμερικανική ανατολική ακτή. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε ένα ταξίδι στο Πεκίνο στον απόηχο του περιστατικού και δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η Κίνα θα παράσχει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Η Κίνα, η οποία έχει διακηρύξει μια φιλία "χωρίς όρια" με τη Ρωσία, αρνήθηκε κατηγορηματικά να επικρίνει τις ενέργειες της Μόσχας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι προκαλούν το Κρεμλίνο, και κατήγγειλε τις τιμωρητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει υποστηρίξει σθεναρά την Κίνα όσον αφορά την Ταϊβάν.
Σε επίσκεψή του στη Μόσχα την Τρίτη, ο κορυφαίος διπλωμάτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου είναι "στέρεες σαν βράχος" και θα "αντέξουν στη δοκιμασία της ασταθούς διεθνούς κατάστασης".
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν μια "εξαιρετική ευκαιρία να συνεχίσουν τη στενή στρατηγική συνεργασία και τις επαφές για την προστασία των κοινών στρατηγικών μας συμφερόντων", δήλωσε ο Γουάνγκ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για μια πιθανή επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα αυτή την άνοιξη.
Μια αντιπροσωπεία Αμερικανών νομοθέτων που επισκέφθηκε την Ταϊβάν συναντήθηκε την Τρίτη με την Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν , η οποία δήλωσε ότι προσβλέπει σε αυξημένη συνεργασία σε θέματα από την ασφάλεια έως την κλιματική αλλαγή.
Την Δευτέρα, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον επικεφαλής του νομοθετικού σώματος στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψής της. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι βουλευτές Χρ. Ρο Κχάνα από την Καλιφόρνια, Τόνυ Γκονζάλες από το Τέξας, Τζέικ Αουτσινκλος από την Μασαχουσέτη και Τζόναθαν Τζάκσον από το Ιλινόις.
Η ομάδα του Κογκρέσου είχε συνομιλίες με τον ιδρυτή της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Μόρις Τσανγκ, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της κορυφαίας παγκοσμίως βιομηχανίας μικροτσίπ του νησιού, η οποία επενδύει τώρα σημαντικά στην αμερικανική παραγωγή.
Ο Κχάνα και ο Αουτσινκλος είναι και οι δύο μέλη της νέας ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που επικεντρώνεται στον ανταγωνισμό με την Κίνα.
Εν μέσω του καταιγισμού των ανταλλαγών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ουέλινγκτον Κου βρέθηκαν στην Ουάσινγκτον την Τρίτη για συναντήσεις ασφαλείας, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι συναντήσεις ασφαλείας.
Βιντεοσκοπήθηκαν από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVBS της Ταϊβάν να εισέρχονται στα γραφεία του οργανισμού που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να επιβλέπουν τις σχέσεις με την Ταϊβάν αντί των επίσημων διπλωματικών σχέσεων. Η Ουάσινγκτον διέκοψε τις επίσημες σχέσεις το 1979 προκειμένου να δημιουργήσει δεσμούς με το Πεκίνο, αλλά παραμένει ο κύριος πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος του νησιού.
Η Κίνα αντιδρά όλο και περισσότερο στην αύξηση των ανταλλαγών με την Ταϊβάν από αξιωματούχους και εκλεγμένους αντιπροσώπους των ΗΠΑ και άλλων δημοκρατικών εθνών. Η εκστρατεία διπλωματικής απομόνωσης της Κίνας έχει αφήσει την Ταϊβάν με μόλις 14 επίσημους συμμάχους, αν και διατηρεί ισχυρές ανεπίσημες σχέσεις με δεκάδες άλλες χώρες.
Την περασμένη Πέμπτη, η Κίνα επέβαλε εμπορικές και επενδυτικές κυρώσεις κατά της Lockheed Martin Corp. και της Raytheon Technologies Corp. της Raytheon Missiles and Defense, απαγορεύοντας τους να εισάγουν προϊόντα στην Κίνα ή να πραγματοποιούν νέες επενδύσεις στη χώρα.
Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι προστέθηκαν στον κατάλογο "αναξιόπιστων οντοτήτων" των εταιρειών των οποίων οι δραστηριότητες περιορίζονται επειδή ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια ή τα αναπτυξιακά συμφέροντα. Δεν ήταν σαφές τι αντίκτυπο θα είχαν οι κυρώσεις.