Συρία: Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Δαμασκού ύστερα από ισραηλινή επίθεση
Αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη Δαμασκό είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι ενώ το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης τέθηκε εκτός λειτουργίας.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού στη Συρία τέθηκε σήμερα Δευτέρα (2/1) εκτός λειτουργίας έπειτα από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από επτά μήνες που το αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου είναι παρούσες ένοπλες οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και μαχητές της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τίθεται εκτός λειτουργίας εξαιτίας ισραηλινών επιθέσεων.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
"Τέσσερις μαχητές, ανάμεσά τους δύο Σύροι στρατιώτες, σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία, Ράμι Άμπντουλ Ραχμάν. Δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποια ήταν η εθνικότητα των δύο υπολοίπων μαχητών.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις, μετέδωσε επίσης ότι κατά την ισραηλινή επίθεση έχασαν τη ζωή τους δύο Σύροι στρατιωτικοί. Η επιδρομή διεξήχθη περί τις 02:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
"Ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση με ομοβροντία πυραύλων που έβαλαν στο στόχαστρο το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού και τα περίχωρά του", προκαλώντας "τον θάνατο δύο στρατιωτικών, τους τραυματισμούς άλλων δύο", καθώς και υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο.
Το διεθνές αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας τέθηκε εκτός λειτουργίας, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα πλήγματα είχαν στόχο "θέσεις της Χεζμπολάχ και φιλοϊρανικών οργανώσεων μέσα στο αεροδρόμιο και στα περίχωρά του, συμπεριλαμβανομένης αποθήκης όπλων".
Σημειώνεται ότι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες επιθέσεις, στη συντριπτική πλειονότητά τους αεροπορικές, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ.
Το εβραϊκό κράτος σπανίως επιβεβαιώνει ή σχολιάζει δημόσια τις επιδρομές που εξαπολύει. Διαμηνύει, ωστόσο, συχνά πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ιράν να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του στη συριακή επικράτεια.
Ισραήλ: "Δεν θα επιτρέψουμε μια Χεζμπολάχ 2.0 στη Συρία"
Την 28η Δεκεμβρίου, ο διευθυντής επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Οντέντ Μπασιούκ, αναφέρθηκε στις επιδρομές στη Συρία παρουσιάζοντας τις επιχειρησιακές προοπτικές για το 2023.
"Διαπιστώνουμε ότι το σχέδιο δράσης μας στη Συρία αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μια συνεχής και επίμονη στρατιωτική επιχείρηση οδηγεί στη διαμόρφωση και στον επηρεασμό όλης της περιοχής", ανέφερε. "Δεν θα αποδεχθούμε να εμφανιστεί μια Χεζμπολάχ 2.0 στη Συρία", πρόσθεσε.
Αυτό που ο ισραηλινός στρατός βάφτισε "εκστρατεία μεταξύ πολέμων" άρχισε πριν από σχεδόν μια δεκαετία, την 30ή Ιανουαρίου 2013, με πλήγμα εναντίον φορτίου με συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας SA-17 ρωσικής κατασκευής που κατ’ αυτόν προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.
Εκείνη τη χρονιά, διεξήχθησαν τέσσερις τέτοιες επιδρομές. Όμως ο ρυθμός τους το τρέχον διάστημα φτάνει σχεδόν τη μια ανά εβδομάδα. Τη 10η Ιουνίου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, στο νότιο τμήμα της συριακής πρωτεύουσας, θέτοντας εκτός λειτουργίας τους διαδρόμους αποπροσγειώσεων για σχεδόν δύο εβδομάδες.
Το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, είχε κλείσει και αυτό για ημέρες τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους, ενώ προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές. Ύστερα από ατελείωτα χρόνια φονικών μαχών και βομβαρδισμών στον πόλεμο που ξέσπασε, μετά τη βάρβαρη καταστολή αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων το 2011, οι εχθροπραξίες έχουν σχεδόν σταματήσει τα τελευταία τρία χρόνια.
Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 3.825 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ένοπλη σύρραξη στη Συρία το 2022, απολογισμός που είναι ο χαμηλότερος αφότου ξέσπασε το 2011, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή: News247.gr