Διάταγμα Πούτιν: Απαγόρευση εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις χώρες που επέβαλαν πλαφόν
Το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και θα έχει διάρκεια πέντε μηνών, έως την 1η Ιουλίου
Τις εξαγωγές πετρελαίου και παραγώγων του στις χώρες που επέβαλαν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο απαγορεύει η Μόσχα, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και θα έχει διάρκεια πέντε μηνών, έως την 1η Ιουλίου.
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου θα απαγορευτούν από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ η ημερομηνία για την απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με το διάταγμα.
Το διάταγμα περιλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει στον Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση σε ειδικές περιπτώσεις.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ε.Ε., τα κράτη μέλη της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν στην επιβολή ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, που όρισαν στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε προαναγγείλει την υπογραφή διατάγματος, ως απάντηση στη Δύση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.
Στις 9 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την επιβολή πλαφόν, λέγοντας πως το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι ανταποκρίνεται στην τιμή στην οποία πουλά ήδη η Ρωσία.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι η επιβολή πλαφόν ενδέχεται να την οδηγήσει σε απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Ρωσία: Το πλαφόν στο πετρέλαιο απειλεί να εκτροχιάσει το έλλειμμα το 2023
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ το 2023, καθώς το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου συρρικνώνει τα έσοδα από τις εξαγωγές, δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, δημιουργώντας ένα επιπλέον δημοσιονομικό εμπόδιο για τη Μόσχα καθώς δαπανά μεγάλα ποσά για τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στην Ουκρανία.
Τα σχόλιά του αντιπροσωπεύουν την πιο σαφή μέχρι σήμερα παραδοχή εκ μέρους της Μόσχας πως το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι στην τιμή του πετρελαίου, που επέβαλαν στις 5 Δεκεμβρίου η Ομάδα των Επτά (G7), η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία με σκοπό να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εκστρατεία, μπορεί πράγματι να πλήξει τα δημόσια οικονομικά.
Με πληροφορίες από REUTERS, «Κ»