Στον ανακριτή η Εύα Καϊλή, κρίνεται η προφυλάκισή της – Οι έρευνες σε Βέλγιο και Ελλάδα

Ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να απολογηθεί, θα βρεθεί σήμερα η Εύα Καϊλή, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Qatargate που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο.

Στον ανακριτή η Εύα Καϊλή, κρίνεται η προφυλάκισή της – Οι έρευνες σε Βέλγιο και Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακιστέα.

Όπως τονιζόταν στην ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Έχει γίνει γνωστό πάντως, ότι τα άτομα που έχουν συλληφθεί είναι η Καϊλή, ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και ακόμη ένας λομπίστας, που δεν κατονομάζεται από τα βελγικά ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, οι έρευνες των βελγικών αρχών επεκτείνονται, όπως φάνηκε και από τις νέες εφόδους που πραγματοποιήθηκαν χθες.

Οι έρευνες στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες των ελληνικών αρχών, που κινητοποιήθηκαν άμεσα, στον απόηχο των εξελίξεων στις Βρυξέλλες. Όπως γράφει σήμερα η «Κ», ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, προχώρησε σε γενική εντολή για δέσμευση, μέχρι νεωτέρας, κάθε περιουσιακού στοιχείου που μπορεί να διαθέτει στην Ελλάδα η ευρωβουλευτής, όπως και ο σύζυγός της ή άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια). Η εντολή Βουρλιώτη ήδη διαβιβάστηκε σε όλα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για εντοπισμό λογαριασμών, έλεγχο κινήσεων, ύπαρξη θυρίδων, κατοχή άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή δέσμευσης κάθε ακίνητης περιουσίας των παραπάνω προσώπων προς όλα τα κτηματολογικά γραφεία. Η αιφνιδιαστική κίνηση της Αρχής, πέραν του ευρύτερου ελέγχου, που έτσι κι αλλιώς θα πραγματοποιηθεί, στόχο έχει, όπως δήλωναν πηγές της Αρχής στην «Καθημερινή», τον τυχόν εντοπισμό μετρητών που μπορεί να βρίσκονται στην κατοχή των ελεγχόμενων προσώπων, προκειμένου να μην αποκρυβούν και να διερευνηθούν αν είναι προϊόντα νόμιμης προέλευσης ή δωροδοκιών.

Και ενώ η γενικευμένη έρευνα ξεκίνησε χθες το πρωί, εντοπίστηκε εταιρεία με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, που συστάθηκε πριν από περίπου ένα μήνα από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της, με αντικείμενο τη διαχείριση ακινήτων (real estate). Η εταιρεία με την επωνυμία «Estate Aria Properties ΙΚΕ» ιδρύθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022 με αρχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ. Εξ αυτών, 500 ευρώ συνεισέφερε η ίδια η κ. Καϊλή και άλλα 500 ο σύζυγός της. Αντικείμενο δραστηριότητας είναι τα καταλύματα διακοπών και άλλα σύντομης διαμονής, υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων, υπηρεσίες επιπλωμένων διαμερισμάτων κ.λπ. Η δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας ελέγχεται ήδη και δεσμεύθηκε στο σύνολό της, ενώ παράλληλα η Αρχή διέταξε και πραγματοποιεί έλεγχο στο «πόθεν έσχες» του πατέρα της Καϊλή, καθώς είναι δημόσιος λειτουργός και έχει σχετική υποχρέωση από τον νόμο να δηλώνει την προέλευση της όποιας περιουσίας του, κινητής ή ακίνητης.

Οι έρευνες στις Βρυξέλλες είναι σε πλήρη εξέλιξη και διενεργούνται με απόλυτη μυστικότητα, πρακτική σχεδόν άγνωστη στα καθ’ ημάς. Οπως δήλωναν πηγές από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μπορεί οι βελγικές αρχές να ζητήσουν οποιαδήποτε συνδρομή για τις έρευνές τους, γεγονός που η Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου είναι ήδη έτοιμη να δρομολογήσει.

Παράλληλα, στην περίπτωση που η κατηγορουμένη ευρωβουλευτής αιτηθεί να δικαστεί εδώ, αν προκύψουν και στη χώρα μας επιβαρυντικά στοιχεία που να την ενοχοποιούν, είναι κάτι που θεωρητικά μπορεί να ισχύσει, αλλά πρακτικά, όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, δεν πιθανολογείται. Και τούτο διότι οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στην ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της για διαφθορά, δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατά τον βελγικό νόμο, τιμωρούνται με τρία έως πέντε χρόνια φυλάκιση, ενώ κατά τον ελληνικό νόμο οι ποινές είναι κατά πολύ αυστηρότερες: ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 15 χρόνων και μπορεί να ξεπεράσουν τα 20, να φθάσουν ακόμη και τα ισόβια σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις.

Και κάτι ουσιώδες για τη διαδικασία ενώπιον των βελγικών αρχών. Το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί κατά της Καϊλή και του συζύγου της έχει ισχύ πέντε ημερών, όπως ακριβώς ισχύει και με τον ελληνικό νόμο. Για να συνεχιστεί η κράτησή τους θα αποφανθεί δικαστικό συμβούλιο, όπως γίνεται και εδώ. Ομως στο Βέλγιο μέχρι να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, οι δικηγόροι τους για τις πρώτες ημέρες δεν λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου των στοιχείων της δικογραφίας και βέβαια δεν υπάρχουν διαρροές όπως συμβαίνει κατά κόρον εδώ. Η μυστικότητα της όλης διαδικασίας από τις βελγικές αρχές τηρήθηκε ευλαβικά, κάτι που στην Ελλάδα ηχεί ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας…

Χθες το απόγευμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αδελφή της ευρωβουλευτή, Μανταλένα Καϊλή, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, αναφέρει ότι «ζούμε ως οικογένεια μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση διαβάζοντας από τα μέσα ενημέρωσης τις κατηγορίες που αποδίδονται στην αδελφή μου. Επί των κατηγοριών αυτών δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμη από τους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες».

πηγή: «Κ»