Σε επιφυλακή η Ευρώπη για τον κινεζικό πύραυλο – Και η Ελλάδα στην τροχιά πτώσης
Αν και προβλέπεται ότι τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα καταλήξουν στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στην ιβηρική χερσόνησο, η χώρα μας είναι στην τροχιά πτώσης.
Στον Ατλαντικό Ωκεανό είναι πιο πιθανό να πέσουν τα συντρίμμια από τον κινεζικό πύραυλο που βρίσκεται σε ανεξέλεγκτη πτώση προς τη Γη, ωστόσο οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση για την Πορτογαλία και τη βόρεια Ισπανία.
Μάλιστα, στην τροχιά πτώση του διαστημικού «σκουπιδιού» – βάρους 23 τόνων και ύψους όσο ένα κτίριο 10 ορόφων – βρίσκεται και η Ελλάδα, σύμφωνα με την αρμόδια διαστημική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ολυμπιακός: Τι πρέπει να αλλάξει ο Ζέλσον
Έκλεισε για λίγο ο εναέριος χώρος σε περιοχές της Ισπανίας
Στην ανανεωμένη πρόβλεψή της, η υπηρεσία Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης της Ε.Ε. (EU-SST) είναι πιθανό να πέσουν το πρωί της Παρασκευής στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στην ιβηρική χερσόνησο.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι αρχές στην Ισπανία έκλεισαν τον εναέριο χώριο πάνω από την Καταλονία και άλλες τρεις περιοχές από τις 09:38 έως τις 10:18 το πρωί της Παρασκευής (11:38 έως 12:18 ώρα Ελλάδας). Ένα άλλο «παράθυρο» για την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης ανοίγει και το Σάββατο.
Σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, το κλείσιμο αυτό αφορά στον εναέριο χώρο πάνω από τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Ταραγόνας, του Ρέους και της Ίμπιζα.
Και η Ελλάδα στην τροχιά πτώσης
Παράλληλα, στην επικαιροποιημένη τροχιά πτώση των συντριμμιών βρίσκεται η νότια Ιταλία, αλλά και η Ελλάδα, όπως φαίνεται από τον χάρτη της αρμόδιας διαστημικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-SST).
«Η στατιστική πιθανότητα για συντριβή στο έδαφος σε κατοικημένες περιοχές είναι χαμηλή», αναφέρει η EU-SST, σημειώνοντας πάντως ότι οι προβλέψεις τις δεν είναι ακριβείας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο «σκουπίδι» είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.
Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα της Γης, ένα μέρος του – το 20% έως 40% – αναμένεται να πέσει σε αυτήν.
Το διαστημικό «σκουπίδι» αποτελεί τμήμα πυραύλου Long March 5B, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε την τελευταία μέρα του Οκτώβρη για να θέσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας τμήμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού Τιανγκόνγκ.
Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.
Τι απαντά η Κίνα
Ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σήμερα ότι είναι κοινή διεθνής πρακτική η επανείσοδος πυραύλων στην ατμόσφαιρα.
Ερωτηθείς αν η Κίνα πήρε μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο ο πύραυλος να πέσει ανεξέλεγκτος, ο Λιτζιάν απάντησε: «Ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλου χρησιμοποιεί ειδική τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος των υλικών του να καταστραφεί κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Η πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα στις αεροπορικές δραστηριότητες και στο έδαφος είναι εξαιρετικά μικρή».
«Προβληματικός» ο συγκεκριμένος πύραυλος
Ο πύραυλος Long March 5B έχει χρησιμοποιηθεί συνολικά τέσσερις φορές από τον Μάιο 2020. Και τις τέσσερις φορές που χρησιμοποιήθηκε κομμάτια του κατέληξαν στη Γη.
Την πρώτη φορά, το 2020, συντρίμμια έπεσαν στην Ακτή Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε αρκετά κτίρια, αν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Στη δεύτερη πτήση του, τον Απρίλιο του 2021, συντρίμμια έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό, χωρίς να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα.
Τέλος, στην τρίτη πτήση του, τον φετινό Ιούλιο, ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, κοντά στις Φιλιππίνες. Και τότε, η ανεξέλεγκτη πορεία του πυραύλου πίσω στη Γη είχε λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.
Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα.