Ιταλία: Συνάντηση Μπερλουσκόνι, Μελόνι και Σαλβίνι για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Στη βίλα του «Καβαλιέρε», έξω από το Μιλάνο, συναντήθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου οι επικεφαλής του δεξιού-ακροδεξιού συνασπισμού που θα ηγηθεί της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κύριο θέμα συζήτησης, οι ζυμώσεις και οι διάφορες επαφές και κινήσεις, ενόψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης της χώρας.
Ι
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, οι υπεύθυνοι της Λέγκα, των Αδελφών της Ιταλίας και της Φόρτσα Ιτάλια επιθυμούν, όπως διαρρέει, μια ισχυρή κυβερνητική ομάδα, η οποία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, πρώτα απ΄όλα, την συνεχή αύξηση της τιμής της ενέργειας.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η Λέγκα, ειδικότερα, υπογράμμισε σε ανακοινωθέν της ότι προτεραιότητά της είναι η προστασία της αγοραστικής δύναμης των Ιταλών, τόσο των εργαζομένων, όσο και των συνταξιούχων. Η δε Τζόρτζια Μελόνι, σε ανάρτησή της στο Facebook, τόνισε ότι «στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να προσφέρει και πάλι μέλλον, όραμα και μεγαλείο στην Ιταλία» και ότι «σύντομα η χώρα πρόκειται, επιτέλους, να γυρίσει σελίδα».
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής βουλής και στέλεχος των Αδελφών της Ιταλίας, Φάμπιο Ραμπέλι, τέλος, επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι της άποψης ότι η χώρα πρέπει να αντιπροσωπευθεί, στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 20ης Οκτωβρίου, από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι. Όσο για την νέα κυβέρνηση, δήλωσε ότι είναι πιθανό να δημιουργηθεί μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Το ενεργειακό σοκ μηδενίζει τις προοπτικές ανάπτυξης
Την ίδια ώρα, το κέντρο ερευνών της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria, σε έκθεσή του υπογραμμίζει ότι «το ενεργειακό σοκ που αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ευρώπη, μηδενίζει τις προοπτικές ανάπτυξης».
Σύμφωνα με την πρόβλεψή του, το ιταλικό ΑΕΠ, το 2022 θα αυξηθεί κατά 3,4%, αλλά για το 2023 η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι μηδενική.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Confindustria, το κόστος της ενέργειας φέτος θα επιφέρει, για τις επιχειρήσεις της χώρας, επιπλέον δαπάνες της τάξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των εξόδων, το ενεργειακό κόστος περνά, από το 4,6% της προ πανδημίας περιόδου, στο 9,8% της φετινής χρονιάς.
«Πρόκειται για μη αντιμετωπίσιμη οικονομική πίεση και παρά την αύξηση των τιμών των διαφόρων προϊόντων, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων μειώνονται αισθητά», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Το κέντρο ερευνών της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, τέλος, προβλέπει ότι «αν μπορέσει να επιβληθεί πλαφόν των 100 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου, το ΑΕΠ της Ιταλίας θα καταφέρει να αυξηθεί κατά 1,6%, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια».
πηγή: CNN.gr