Πώς δρούσαν οι συμμορίες της Πολυτεχνειούπολης – Το προφίλ του 30χρονου «εγκεφάλου»

Ο 30χρονος, που τραυματίστηκε στη χθεσινή (27/9) αστυνομική επιχείρηση στην Πολυτεχνειούπολη, είχε συμμετάσχει στην αρπαγή γιου δημοσιογράφου, έκανε face control σε φοιτήτριες και είχε διαφύγει της σύλληψης χάρη στη δόκιμη αστυνομικό.

Πώς δρούσαν οι συμμορίες της Πολυτεχνειούπολης – Το προφίλ του 30χρονου «εγκεφάλου»

Δύο αδέρφια αλβανικής καταγωγής ήταν ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη των συμμοριών που, έχοντας ως ορμητήριό τους τις εστίες της Πολυτεχνειούπολης, έκαναν διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και πραγματοποιούσαν ληστείες σε καταστήματα.

Πρόκειται για έναν 30χρονο με το ψευδώνυμο «Τζούλιο» και έναν 27χρονο με το ψευδώνυμο «Έρκο» οι οποίοι ήταν αρχηγοί σε δύο από τις τρεις συμμορίες που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Πολυτεχνειούπολης και του Ζωγράφου: συγκεκριμένα, της πιο «σκληρής» συμμορίας που πραγματοποιούσε ληστείες, έκανε εμπόριο όπλων και απειλούσε φοιτητές, καθώς και της συμμορίας που στρατολογούσε νέα μέλη.

Όπως αποκαλύπτεται από το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., ο 30χρονος «εγκέφαλος» ήταν, εξάλλου, μόνιμος κάτοικος των εστιών, στις οποίες έμενε περιστασιακά και ο αδερφός του.

Πέρα από όλες τις άλλες κατηγορίες που βαρύνουν τις συμμορίες (μεταξύ άλλων και 29 ληστείες σε καταστήματα), οι δύο κακοποιοί ήταν μπλεγμένοι τουλάχιστον σε ένα περιστατικό διακίνησης όπλων εντός του χώρου των εστιών της Πολυτεχνειούπολης, όπως επίσης και σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών και σε συμπλοκές εντός και πέριξ του πανεπιστημίου.

Σημειώνεται ότι ο 30χρονος «Τζούλιο» ήταν ο άνδρας τον οποίο τραυμάτισε με πυροβόλο όπλο μια ανθυπαστυνόμος η οποία συμμετείχε στη χθεσινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στις εστίες της Πολυτεχνειούπολης. Ο κακοποιός κινήθηκε απειλητικά με κατσαβίδι προς τη γυναίκα. Αρχικά, ένας συνάδελφός της τον αντιλήφθηκε και άνοιξε πυρ προς το μέρος του, χωρίς όμως να τον σταματήσει.

Στη συνέχεια, με ψυχραιμία η ανθυπαστυνόμος τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε. Στη συνέχεια, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από αστυνομικούς, μέχρι την έλευση ασθενοφόρου του Ε.Κ.Α.Β. το οποίο τον οδήγησε στο Γ.Ν.Α. Ερυθρός Σταυρός, όπου και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Πώς δρούσαν οι συμμορίες της Πολυτεχνειούπολης – Το προφίλ του 30χρονου «εγκεφάλου»-1

Απαγωγή γιου δημοσιογράφου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2019 τα δύο αδέρφια είχαν αρπάξει γιο δημοσιογράφου και τον κρατούσαν στις εστίες της Πολυτεχνειούπολης.

Μάλιστα, αφού πήραν τα κλειδιά του νεαρού, εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειάς του και αφαίρεσαν 6ψήφιο χρηματικό ποσό και χρυσαφικά.

Κάποιους μήνες μετά η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει έναν από τους δράστες, ενώ οι υπόλοιποι παρέμεναν άφαντοι. Η δίκη για το περιστατικό αυτό εκκρεμεί.

Face control

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., οι συμμορίες είχαν εγκαταστήσει ένα άτυπο «face control» στις εισόδους και στους περιμετρικούς χώρους της Πολυτεχνειούπολης.

Ο 30χρονος «εγκέφαλος» είχε εμπλακεί σε ένα τέτοιο περιστατικό εις βάρος δύο φοιτητριών πριν από μερικές μόλις μέρες, στις 23:25 της 9ης Σεπτεμβρίου. Οι δύο κοπέλες εισήλθαν με το αυτοκίνητό τους στον εσωτερικό χώρο της Πολυτεχνειούπολης από την πύλη επί της οδού Κατεχάκη.

Τότε, συνειδητοποίησαν ότι κάποιος τις ακολουθούσε με μια μαύρη Mercedes, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ο 30χρονος κακοποιός. Ο ίδιος κατέβηκε από το όχημά του και πλησίασε εκείνο των δύο φοιτητριών. Συστήθηκε ως «Τζούλιο» και τις σημάδεψε με πιστόλι, κατηγορώντας τες ότι είναι μέλη της ασφάλειας.

Στη συνέχεια, ο 30χρονος αποχώρησε από το σημείο. Οι δύο κοπέλες κάλεσαν έντρομες την αστυνομία και τους φύλακες των εστιών, που τις ενημέρωσαν ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στις εστίες.

Εκείνη τη στιγμή, πλησίασε μια μοτοσικλέτα με δύο επιβάτες. Συνεπιβάτης ήταν πάλι ο 30χρονος, ο οποίος τους είπε ότι πρόκειται για παρεξήγηση. Όταν όμως έμαθε ότι είχαν φτάσει οι πρώτες αστυνομικές δυνάμεις στην πύλη των εστιών, ο «Τζούλιο» απείλησε τις δύο κοπέλες με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, κάνοντας ξεκάθαρο τον ρόλο του στις φοιτητικές εστίες.

Eίχε διαφύγει της σύλληψης χάρη στη δόκιμη αστυνομικό

Εξάλλου, ο 30χρονος είχε καταφέρει δύο φορές να διαφύγει της σύλληψης – την πρώτη φορά, μάλιστα, επειδή τον προειδοποίησε η νεαρή δόκιμη αστυνόμος που ήταν μπλεγμένη στο κύκλωμα.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί εντόπισαν το απόγευμα της 28ης Ιανουαρίου 2022 τον 30χρονο να εισέρχεται σε πολυκατοικία επί της οδού Στρατ. Αλεξάνδρου Παπάγου όπου μένει η οικογένειά του.

Λίγο αργότερα, αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. μετέβησαν στο Α.Τ. Ζωγράφου με σκοπό την προετοιμασία των δυνάμεων για επικείμενη επιχείρηση σύλληψης. Ωστόσο, εκεινη την ώρα στο αστυνομικό τμήμα ήταν και δόκιμη αστυφύλακας, η οποία επικοινώνησε με άλλο μέλος της συμμορίας και τον ενημέρωσε με κωδικοποιημένη ορολογία ότι επίκειται η σύλληψη του 30χρονου. Έτσι, αυτός κατάφερε να διαφύγει.

Στη δεύτερη περίπτωση, νωρίς το πρωί της 12ης Ιουλίου, αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. έκαναν έφοδο σε διαμέρισμα επί της οδού Στρατ. Αλεξάνδρου Παπάγου όπου βρισκόταν ο 30χρονος μαζί με τον αδερφό του και μια κοπέλα.

Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να τον συλλάβουν, ο «Τζούλιο» έβγαλε από το τσαντάκι του ένα πιστόλι και το έστρεψε προς το μέρος τους στοχεύοντας τους. Στη συνέχεια, διέφυγε με μοτοσικλέτα με τη βοήθεια που οδηγούσε άλλο μέλος της συμμορίας του

Το modus operandi των συμμοριών

Τα μέλη της συμμορίας δραστηριοποιούνταν για κάτι παραπάνω από έναν χρόνο στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης και του Ζωγράφου, έχοντας ως ορμητήριό τους τις εστίες της Πολυτεχνειούπολης. Εκεί ήταν που σχεδίαζαν τις ληστείες τους, διακνούσαν και αποθήκευαν ναρκωτικά, όπως επίσης και κλοπιμαία και όπλα.

Επιπλέον, στάθμευαν έξωθεν της εστίας της Πανεπιστημιούπολης τα «δραστικά» οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την διάπραξη των εκνόμων δραστηριοτήτων, πολλά εκ των οποίων ήταν κλεμμένα. Ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης, δεν αποτελούσε μόνο αφετηρία αλλά και μέρος διαφυγής, καθόσον οι ανωτέρω κατηγορούμενοι κατέφευγαν εκεί για την αποφυγή της σύλληψης τους.

Τα μέλη της συμμορίας, διέπρατταν ένοπλες ληστείες, έχοντας κατά κύριο λόγο καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με μάσκες full – face και φορώντας γάντια, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίηση τους και εν συνεχεία της σύλληψη τους από τις αστυνομικές Αρχές.

Διέθεταν οπλισμό κατά την διάπραξη των ληστειών ή των κλοπών, όπως πυροβόλα όπλα τύπου πιστόλια ή αιχμηρά αντικείμενα (μαχαίρια). Τα εν λόγω πυροβόλα όπλα τα παρουσίαζαν και σε διαδικτυακές εφαρμογές προς επίδειξη ισχύος με αναρτήσεις και στο TikTok.

Για να μη συλληφθούν, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυράνθρωποι) προκειμένου να είναι αδύνατος ο εντοπισμός τους από την ανάλυση των τηλεφωνικών συνδέσεων και συνδιαλέξεων. Επίσης, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες και πληθώρες τηλεφωνικές συνδέσεις (GHOSTNUMBERS) για την μεταξύ τους επικοινωνία, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «επιχειρησιακές».

Για την επικοινωνία τους χρησιμοποιούσαν κυρίως την διαδικτυακή εφαρμογή «WHATS APP», αλλά και τις «MESSENGER», «SIGNAL», «TELEGRAM», «TWINME»και «VIBER».

Πηγή: Kathimerini.gr