Nord Stream: Κατασκοπευτικό θρίλερ με τη δολιοφθορά στη Βαλτική – Ευρώπη: Θα απαντήσουμε
Μπορεί να θυμίζει ίσως σενάριο από κάποια ταινία του Τζέιμς Μποντ αλλά είναι μια… πολύ αληθινή πραγματικότητα. Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική έχουν βγεί «εκτός παιχνιδιού» για όλο το χειμώνα και αυτό σημαίνει πολλά για την Ευρώπη. Ο αγωγός φυσικού αερίου, δύσκολα θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.
Μπορεί να οφείλεται σε δολιοφθορά η ταυτόχρονη διαρροή σε αγωγούς του Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα; Πόσο πιθανό είναι να έστειλε η Ρωσία δύτες, υποβρύχιο ή ένοπλες δυνάμεις για να βουτήξουν στη Βαλτική και να «πειράξουν» τους αγωγούς φυσικού αερίου για να τους θέσουν εκτός λειτουργίας;
Η Ευρώπη φαίνεται πεπεισμένη ότι η ταυτόχρονη ζημιά στους αγωγούς του Nord Stream στη Βαλτική είναι δολιοφθορά. Και όπως προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν αυτό αποδειχθεί, η απάντηση θα είναι ισχυρότερη δυνατή!
«Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για τη δολιοφθορά στον Nord Stream. Προτεραιτότητα είναι να ερευνήσουμε τα γεγονότα και να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη και γιατί. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση σε ενεργές ενεργειακές υποδομές της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και θα οδηγήσουν στην ισχυρότερη πιθανή απάντηση», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτηση στο twitter.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες «δείχνουν» τη Ρωσία ως αιτία για τις διαρροές στον Nord Stream στη Βαλτική. Χθες (27.09.2022) η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».
Η Σουηδία, επίσης, έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.
Οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream1 και 2, ξεκινούν από τη Ρωσία, διατρέχουν υπόγεια και σε μεγάλο βάθος τη Βαλτική και φτάνουν στη Γερμανία. Επανέναρξη λειτουργίας μετά τις εκτεταμένες καταστροφές στον Nord Stream 1, όχι μόνο δεν αναμένονται, αλλά θέτουν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου υπό πίεση.
Όπως γράφει η Handelsblatt, τα ευρωπαϊκά Future φυσικού αερίου ανέβηκαν την Τρίτη (27.09.2022) κατά 11,5% στα 193,50 ευρώ. Αν και κανένας εκ των δύο αγωγών δεν προμηθεύει την Ευρώπη με αέριο, τα περιστατικά έχουν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των υποδομών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Σαμποτάζ με δύτες ή ένοπλες δυνάμεις;
Όλα ξεκίνησαν όταν μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκε διαδοχικά και σε μικρό χρονικό διάστημα πτώση της πίεσης. Στη συνέχεια όμως ο διαχειριστής των αγωγών Nord Stream AG εντόπισε “ζημιές”. Πρόκειται για «περιπτώσεις χωρίς προηγούμενο σε 3 από τους 4 αγωγούς, και μέσα στην ίδια ημέρα. Είναι άγνωστο πότε το σύστημα θα λειτουργήσει και πάλι», αναφέρθηκε.
Η Σουηδική Αρχή Ναυτιλίας έκανε λόγο για τρία σημεία διαρροών, το ένα στη σουηδική θαλάσσια οικονομική ζώνη και τα άλλα στη δανική οικονομική ζώνη. «Οι διαρροές βρίσκονται πολύ κοντά, νοτιοανατολικά του δανικού νησιού Μπόρνχολμ», δήλωσε εκπρόσωπός της στο Reuters.
Η γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει η Deutsche Welle, θεωρεί ότι πρόκειται για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των δύο αγωγών. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel επικαλούμενη κύκλους ασφαλείας αλλά και βάσει άλλων στοιχείων. Το Spiegel επικαλείται μάλιστα άνθρωπο που έχει γνώση των γεγονότων από μέσα. Με λίγα λόγια, οι ενδείξεις συντείνουν κατά πάσα πιθανότητα σε σαμποτάζ, σε πράξη δολιοφθοράς, ή ακόμη και σε επίθεση επί τη βάσει της χρονικής αλληλουχίας και της ισχυρής απώλειας πίεσης στον Nord Stream 1.
Βάσει πρώτων εκτιμήσεων της κατάστασης «το ενδεχόμενο πιθανής επίθεσης στο βάθος της θάλασσας δεν είναι κάτι το σύνηθες. Γίνεται μόνο με ειδικές δυνάμεις, με δύτες, ή και υποβρύχιο» αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Σημειώνεται ότι η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 σταμάτησε εντελώς αρχές Σεπτεμβρίου με την Ρωσία να επικαλείται αρχικά τεχνική βλάβη της αντλίας σε ρωσικό σταθμό συμπίεσης και στη συνέχεια τις δυτικές κυρώσεις, ενώ για τον Nord Stream 2 δεν δόθηκε την τελευταία στιγμή άδεια λειτουργίας λόγω των ρωσικών κυρώσεων. Όμως οι υποθαλάσσιοι αγωγοί είναι γεμάτοι με φυσικό αέριο.
Μετά τη διαρροή αερίου από τους αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα, οι αρχές της Δανίας καλούν τα πλοία να αποφύγουν το νησί Μπόρνχολμ σε ακτίνα πέντε μιλίων. «Η διαρροή είναι επικίνδυνη για τη ναυτιλία», δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές της Δανίας.
Από τη σκοπιά της Γερμανικής Περιβαλλοντικής Βοήθειας (DUH), δεν υπάρχει κανένας σημαντικός κίνδυνος για το περιβάλλον, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Πηγή: newsit.gr