Ανάλυση CNN: Γιατί η επιστράτευση Πούτιν δεν θα αλλάξει την τύχη της Ρωσίας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να καλέσει όλα τα στρατεύματα που θέλει, αλλά η Ρωσία δεν έχει κανέναν τρόπο να προσφέρει σε αυτά τα νέα στρατεύματα την εκπαίδευση και τα όπλα που χρειάζονται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία άμεσα, επισημαίνει σε ανάλυσή του το CNN.
Με την εισβολή του στην Ουκρανία να παραπαίει, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε την Τετάρτη την άμεση «μερική επιστράτευση» των Ρώσων πολιτών. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι η χώρα θα καλέσει 300.000 έφεδρους.
Αν αυτοί καταλήξουν αντιμέτωποι με ουκρανικά όπλα στην πρώτη γραμμή, είναι πιθανό να γίνουν τα νεότερα θύματα στην εισβολή που ξεκίνησε ο κ. Πούτιν πριν από περισσότερους από επτά μήνες, με τον ρωσικό στρατό να έχει αποτύχει σχεδόν σε κάθε πτυχή του σύγχρονου πολέμου.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
«Ο ρωσικός στρατός δεν είναι επί του παρόντος εξοπλισμένος για να αναπτύξει γρήγορα και αποτελεσματικά 300.000 εφέδρους», δήλωσε στο CNN ο Άλεξ Λορντ, ειδικός για την Ευρώπη και την Ευρασία στην εταιρεία στρατηγικής ανάλυσης Sibylline στο Λονδίνο.
«Η Ρωσία αγωνίζεται ήδη να εξοπλίσει αποτελεσματικά τις επαγγελματικές της δυνάμεις στην Ουκρανία, μετά από σημαντικές απώλειες εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου», είπε ο κ. Λορντ.
Η πρόσφατη ουκρανική επίθεση, κατά την οποία το Κίεβο ανακατέλαβε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εδάφους, είχε σημαντικό αντίκτυπο. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η ανάλυση από δυτικούς εμπειρογνώμονες και την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών βρήκε ότι η Ρωσία είχε χάσει το 50% έως 90% της δύναμής της σε ορισμένες μονάδες λόγω αυτής της επίθεσης και τεράστιες ποσότητες τεθωρακισμένων.
Τεράστιες απώλειες
Και αυτό έρχεται πέρα από τις εκπληκτικές απώλειες εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο ιστότοπος πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx, καταγράφοντας μόνο απώλειες που επιβεβαιώθηκαν από φωτογραφικά ή βίντεο, βρήκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερα από 6.300 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 1.168 τανκς, από την έναρξη των μαχών.
«Στην πράξη, δεν έχουν αρκετό σύγχρονο εξοπλισμό… για τόσα πολλά νέα στρατεύματα», είπε ο Γιάκουμπ Γιανόφσκι, στρατιωτικός αναλυτής που συνεργάζεται με το blog Oryx.
Δεν είναι μόνο τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που έχουν χαθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν τα βασικά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός σαφούς ορισμού για το γιατί διακινδυνεύουν τη ζωή τους.
Παρά τη διαταγή κινητοποίησης της Τετάρτης, ο κ. Πούτιν εξακολουθεί να αποκαλεί την Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όχι πόλεμο. Οι Ουκρανοί στρατιώτες γνωρίζουν ότι πολεμούν για την πατρίδα τους. Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν ιδέα γιατί βρίσκονται στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλους Λαντσμπέργκις επισήμανε το γεγονός αυτό την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση μερικής επιστράτευσης του κ. Πούτιν «σημάδι απόγνωσης».
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι σίγουρα δεν θέλουν να πάνε σε έναν πόλεμο που δεν καταλαβαίνουν. … Οι άνθρωποι θα οδηγούνταν στη φυλακή αν αποκαλούσαν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία “πόλεμο” και τώρα ξαφνικά πρέπει να μπουν και να τον πολεμήσουν απροετοίμαστοι, χωρίς όπλα, χωρίς πανοπλία, χωρίς κράνη», είπε.
Αδυναμία εκπαίδευσης
Αλλά ακόμα κι αν είχαν όλο τον εξοπλισμό, τα όπλα και τα κίνητρα που χρειάζονται, θα ήταν αδύνατο να εκπαιδευτούν γρήγορα 300.000 στρατιώτες για μάχη, είπαν οι ειδικοί.
«Ούτε οι επιπλέον αξιωματικοί ούτε οι εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για μια μαζική κινητοποίηση υπάρχουν τώρα στη Ρωσία», είπε ο Τρεντ Τελένκο, πρώην ελεγκτής ποιοτικού ελέγχου για την Υπηρεσία Διαχείρισης Αμυντικών Συμβάσεων των ΗΠΑ, ο οποίος έχει σπουδάσει ρωσική επιμελητεία.
Οι μεταρρυθμίσεις του 2008, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τον επαγγελματισμό του ρωσικού στρατού, αφαίρεσαν πολλές από τις δομές διοικητικής μέριμνας και διοίκησης και ελέγχου που κάποτε επέτρεψαν στις δυνάμεις της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης να εκπαιδεύσουν γρήγορα και να εξοπλίσουν τεράστιο αριθμό στρατευμένων.
Ο κ. Λορντ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για τη συγκέντρωση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη Ρώσων εφέδρων. «Τότε θα βρισκόμαστε στα βάθη ενός ουκρανικού χειμώνα», είπε. «Ως εκ τούτου, είναι απίθανο να δούμε μια εισροή εφέδρων να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης μέχρι την άνοιξη του 2023 – και ακόμη και τότε είναι πιθανό να είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι».
Ο Μαρκ Χέρτλινγκ, πρώην στρατηγός του αμερικανικού στρατού και αναλυτής του CNN, είπε ότι είχε δει ο ίδιος πόσο κακή θα μπορούσε να είναι η ρωσική εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια επισκέψεων στη χώρα. «Ήταν απαίσια… στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες, πολύ λίγες προσομοιώσεις για την εξοικονόμηση πόρων και… το πιο σημαντικό… φρικτή ηγεσία», έγραψε ο κ. Χέρτλινγκ στο Twitter.
«Το να βάλεις “στραβάδια” σε μια πρώτη γραμμή που έχει μαλακώσει, έχει χαμηλό ηθικό και που δεν θέλουν να είναι (εκεί) προμηνύει περισσότερη (ρωσική) καταστροφή. Πραγματικά απίστευτο», έγραψε ο κ. Χέρτλινγκ στο Twitter.
Ο κ. Τελένκο είπε ότι οι επίστρατοι έφεδροι πιθανότατα θα είναι απλώς τα τελευταία θύματα στον πόλεμο του Πούτιν: «Η Ρωσία μπορεί να συντάξει νέα σώματα. Δεν μπορεί όμως να τα εκπαιδεύσει, να τα εξοπλίσει και κυρίως να τα οδηγήσει γρήγορα στη μάχη. Ανεκπαίδευτα κύματα ανδρών ηλικίας 20 έως 50 ετών με τουφέκια τύπου AK και χωρίς επικοινωνίες θα καταρρεύσουν στην πρώτη ουκρανική επίθεση πυροβολικού ή τεθωρακισμένων», είπε.
Πηγή: CNN