Ενεργειακή κρίση: «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»- Η Νορβηγία περιορίζει την εξαγωγή ενέργειας στην Ευρώπη
Ενός κακού μύρια έπονται και οι συνέπειες από τις επιπολαιότητες της Ενωμένης Ευρώπης δεν έχουν σταματημό
Μέτρα για να περιορίσει τις εξαγωγές υδροηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις δικές της ανάγκες, πρόκειται να λάβει η Νορβηγία μετά τον κίνδυνο μείωσης των ενεργειακών της αποθεμάτων.
Η Σκανδιναβική χώρα που βασίζεται κατά 90% στην υδροηλεκτρική ενέργεια, 30% στην αιολική και ένα μικρό ποσοστό στην καύση βιομάζας, αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα αποθήκευσης, καθώς τα ενεργειακά αποθέματά της έχουν μειωθεί στο 49,3% από 74,4% που είναι ο μέσος όρος, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1996.
Ολυμπιακός: Τι πρέπει να αλλάξει ο Ζέλσον
Η κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε λιγότερες βροχοπτώσεις και ξηρούς χειμώνες είναι ο κύριος λόγος μείωσης της παραγωγής καθώς η χώρα βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε αυτή την περίπτωση, η Νορβηγία, που διαθέτει περίπου 1.800 ταμιευτήρες υδροηλεκτρικής ενέργειας, θα χρειαστεί ακόμη και να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από μια Ευρώπη που παλεύει να εξασφαλίσει τις δικές της ενεργειακές ανάγκες μετά τη μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου και τη χαμηλή παραγωγής ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία.
«Δεν θέλουμε να τερματίσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία με την Ευρώπη λόγω της συνολικής σταθερότητας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας αλλά πρέπει να βάλουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια του εφοδιασμού μας», τόνισε ο υπουργός Ενέργεια της χώρας.
Γερμανία και Βρετανία βασίζονται στη Νορβηγία
Οι καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας ανήλθαν συνολικά σε 377 GWh προς το Ηνωμένο Βασίλειο και 502 GWh στη Γερμανία τον Ιούλιο, χώρες που βασίζονται στην νορβηγική ενέργεια.
Στις αρχές Ιουνίου ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας, η Statkraft, προσπάθησε να αυξήσει τη δυναμικότητα του υδροηλεκτρικού σταθμού Mauranger στη δυτική Νορβηγία κατά 630 μεγαβάτ, ώστε να αποφύγει ελλείψεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα παραγωγής 880 MW από 250 880 MW που είναι σήμερα, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας και θα παρείχε 70-80 γιγαβατώρες νέας καθαρής ενέργειας, που αντιστοιχούν στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 5.000 νοικοκυριών.
Η Νορβηγία αποτελεί κράτος-πρότυπο καθώς βασίζεται σε ένα μοναδικό συνδυασμό ενεργειακών πόρων. Αν και έχει μόνο το 1% του πληθυσμού της Ευρώπης διαθέτει το 20% των υδροηλεκτρικών πόρων της, το 50% των δεξαμενών νερού για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, το 40% των πόρων φυσικού αερίου και το 60% των πετρελαϊκών πόρων.
Το νορβηγικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έχει μήκος 330.000 χιλιόμετρα και το ποσοστό ασφάλειας εφοδιασμού ανέρχεται στο 99,998%.