Κλείνει την... κάνουλα η Gazprom: Μειώνει κι άλλο τις ροές του Nord Stream - Στο 20% η χωρητικότητα
Νέα περικοπή των ροών του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 ανακοίνωσε ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom τη Δευτέρα (25/7). Ανήσυχη η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού στο περίπου 20% της χωρητικότητάς του από τις 7 π.μ. την Τετάρτη, ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με την εταιρεία, μία ακόμη τουρμπίνα που είναι κρίσιμη για την διατήρηση των ροών στο σταθμό συμπίεσης Portovaya θα συντηρηθεί και θα τεθεί εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής.
Όπως είπε η εταιρεία, η λειτουργία μιας άλλης τουρμπίνας σταματά λόγω της «τεχνικής κατάστασης του κινητήρα». Παράλληλα, ανακοίνωσεη ότι η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στον σταθμό συμπίεσης Portovaya θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου την ημέρα από τις 27 Ιουλίου, από την πλήρη χωρητικότητά της άνω των 160 mcm ανά μέρα.
Ολυμπιακός: Ο απειλητικός Παναιτωλικός και το βαρύ πρόγραμμα
Από όταν επανήλθε ο αγωγός σε λειτουργία την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από διακοπή δέκα ημερών για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, οι ροές φυσικού αερίου ήταν στο 40% της χωρητικότητάς του.
Η Ρωσία περιορίζει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream λίγες μέρες μετά την επαναφορά της σύνδεσης έπειτα από τις εργασίες συντήρησης, κλιμακώνοντας τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για μια κρίση εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα, σχολιάζει το Bloomberg.
Η ανακοίνωση έρχεται μετά την προειδοποίηση του Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα - ότι οι ροές του Nord Stream θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα με τη συντήρηση του εξοπλισμού του αγωγού. Πρόκειται για άλλο ένα πλήγμα για τις εξαιρετικά σφιχτές αγορές ενέργειας της Ευρώπης, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να αυξάνονται και οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται για μια κρίση κατά την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης.
Μια μείωση στις ροές του Nord Stream «δυστυχώς ήταν αναμενόμενη» δεδομένων των πρόσφατων σχολίων από τη Ρωσία, σχολίασε ο Tom Marzec-Manser του ICIS. «Το βασικό ερώτημα τώρα είναι πόσο θα διαρκέσει πραγματικά αυτή η μείωση στο 20% μόλις της χωρητικότητας του αγωγού», είπε.
Στον απόηχο των εξελίξεων, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 10%, στα 176 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για να μειώσουν αργότερα στα 174,50 ευρώ.