ΗΠΑ: Ο Μενέντεζ παραμένει αντίθετος στην πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία
Δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, όπως ο ίδιος δήλωσε στον δημοσιογράφο Άντριου Ντεσιντέριο του Politico.
Ο Τζο Μπάιντεν κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη είχε γνωστοποιήσει ότι υποστηρίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Αλλά, όπως τονίζεται απ’ όλες τις πλευρές, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να το κάνει χωρίς την έγκριση από τον κ. Μενέντεζ και τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζι Ριτς.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο γερουσιαστής δήλωσε ότι η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων προσβλέπει σε μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για να υιοθετήσει ένα ψήφισμα επικύρωσης της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Επιστολή 35 βουλευτών σε Μπάιντεν
Συνολικά 35 βουλευτές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών υπέγραψαν την επιστολή που εστάλη προς τον Τζο Μπάιντεν και στην οποία ζητείται να μην πωληθούν στην Τουρκία αμερικανικά οπλικά συστήματα, με φόντο τις συζητήσεις για πώληση F-16, αλλά και εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της Άγκυρας.
Την αποστολή της επιστολής προς τον Λευκό Οίκο, το περιεχόμενο της οποίας είχε γίνει γνωστό προ ημερών, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter o Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόν.
Σε αυτή εκφράζεται ανησυχία για τη στάση που τηρεί ο Λευκός Οίκος, καθώς σημειώνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ερντογάν για την μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς το ΝΑΤΟ.
«Ο Ερντογάν επιλέγει να βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του. Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες διαβεβαιώσεις καθιστά σαφές ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες», αναφέρουν οι βουλευτές στην επιστολή τους.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για χάρτη Μπαχτσελί
«Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», σημειώνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την δημοσιοποίηση από τον κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν τουρκικού χάρτη που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε φωτογραφηθεί με τον συγκεκριμένο χάρτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία των Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι είναι παρακλάδι του κόμματός του.
Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται.
Συνεχίζοντας, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να απέχουν από ρητορική που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».