Βρετανία: Ηχηρές παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών
Σε χάος η κυβέρνηση στην Αγγλία μετά την παραίτηση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας
Την παραίτησή τους, στον απόηχο του σκανδάλου Πίντσερ, ανακοίνωσαν απόψε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, βυθίζοντας σε κρίση την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών είπε: «Οι πολίτες περιμένουν δικαίως να διενεργείται σωστά η διακυβέρνηση της χώρας, με επάρκεια και σοβαρότητα. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ και γι’ αυτό παραιτούμαι».
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
«Έγινε ξεκάθαρο σε μένα ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές» τόνισε ο Σουνάκ στην επιστολή του προς τον Τζόνσον.
Ο παραιτηθείς υπουργός Υγείας τόνισε προς τον Μπόρις Τζόνσον ότι «δεν μπορεί πλέον, με καλή συνείδηση, να συνεχίσει να υπηρετεί σε αυτήν την κυβέρνηση».
Ο κ. Τζαβίντ ανέφερε στο Twitter: «Μίλησα με τον Πρωθυπουργό για να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Ήταν τεράστιο προνόμιο να υπηρετήσω σε αυτόν τον ρόλο, αλλά λυπάμαι που δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω με καλή συνείδηση».
Ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, παραιτήθηκε από το αξίωμά του, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν. Την πληροφορία αναπαράγουν και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη Νεολαία.
Η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, που θεωρείται πιθανή υποψήφια για ηγεσία, είπε ότι ήταν «100% πίσω από τον πρωθυπουργό», αναφέρει η PA Media. Ο βουλευτής Άντριου Μούρισον ανακοίνωσε στο Twitter ότι παραιτήθηκε από εμπορικός επιτετραμμένος.
Στο χείλος της κατάρρευσης
Όπως παρατηρούν οι αναλυτές στο Λονδίνο μετά την παραίτηση των δύο αυτών κορυφαίων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης o πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο «χείλος της κατάρρευσης».
Ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους σε μια εποχή όπου τα δύο αυτά υπουργεία θεωρούνται «καυτές πατάτες».
Το Οικονομικών γιατί ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής που πλήττει κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της χώρας ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει και το Υγείας γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.
Το σκάνδαλο Πίντσερ
Νωρίς το απόγευμα, από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε δημόσια συγγνώμη για τον διορισμό του Κρις Πίντσερ σε κυβερνητικό πόστο, μολονότι γνώριζε ότι υπήρχε καταγγελία κατά του βουλευτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραδέχτηκε ότι είχε ενημερωθεί για την καταγγελία το 2019 – αλλά είχε κάνει λάθος καθώς δεν μερίμνησε για το θέμα.
«Ναι, νομίζω ότι ήταν λάθος και ζητώ συγγνώμη για αυτό. Νομίζω ότι, εκ των υστέρων, ήταν λάθος. Ζητώ συγγνώμη από όλους όσους έχουν επηρεαστεί πολύ από αυτό. Θέλω απλώς να καταστήσω απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει θέση σε αυτήν την κυβέρνηση για κανέναν που κάνει κατάχρηση της θέσης εξουσίας του», είπε ο Τζόνσον στο πλαίσιο της ομιλίας του.
Ο Τζόνσον είπε ότι, αν είχε ξανά την ευκαιρία, θα είχε αποπέμψει τον Πίντσερ μετά το περιστατικό με την απρέπεια του όταν ήταν στο Υπουργείο Εξωτερικών. «Πριν από περίπου τρία χρόνια, υπήρξε μια καταγγελία κατά του Κρις Πίντσερ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η καταγγελία ξεκαθαρίστηκε, ζήτησε συγγνώμη. Ήδη είχα ενημερωθεί για το τι είχε συμβεί. Και, ξέρετε, αν είχα ξανά τον χρόνο, θα το ξανασκεφτόμουν και θα αναγνώριζα ότι δεν θα μάθαινε τίποτα και δεν θα άλλαζε και το μετανιώνω», πρόσθεσε.
Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ζήτησε από το γραφείο Τύπου του να πει ψέματα εκ μέρους του για όσα γνώριζε για τους ισχυρισμούς που αφορούσαν στον Πίντσερ.
Οι δύο υπουργοί παραιτήθηκαν λίγα λεπτά μετά την ομιλία του πρωθυπουργού.