Ν. Δένδιας: Ο διχασμός έχει βλάψει τα εθνικά θέματα
Προσωπική έκκληση προς τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων έκανε ο υπουργός Εξωτερικών
Προσωπική παράκληση προς τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων –που συνάντησε την Παρασκευή– να κρατήσουν τα εθνικά θέματα έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, «όπως έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα», έκανε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, χρησιμοποιώντας μάλιστα και μια ιστορική αναλογία.
«Είναι σωστό να θυμόμαστε πάντα ότι ο ελληνισμός διχάστηκε ιστορικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι φέτος είναι το 2022, 100 χρόνια μετά την εθνική καταστροφή του 1922. Μια εθνική καταστροφή που σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε ο Εθνικός Διχασμός», σημείωσε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε εθνική απειλή και την απειλή αυτή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αν είμαστε μονιασμένοι, με ομόνοια δηλαδή μεταξύ μας».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο κ. Δένδιας εξήγησε στους εκπροσώπους των κομμάτων ότι η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας δεν δημιουργεί υπερκέρδη για την Τουρκία, αλλά το αντίθετο. «Πρέπει να επιστρέψουμε στην πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που έχει ανάγκη η χώρα, και για τον λόγο αυτό πρέπει να έχουμε το δυνατό συντομότερα εκλογές», είπε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών στον Ρώσο πρέσβη για την απέλαση των οκτώ Ελλήνων διπλωματών.
Την Παρασκευή, το ΥΠΕΞ δημοσιοποίησε διάβημα που πραγματοποιήθηκε από τον υπηρεσιακό γ.γ. Θεμιστοκλή Δεμίρη προς τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, με αφορμή την απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Δεμίρης «τόνισε ότι η ρωσική αντίδραση ήταν δυσανάλογη σε σύγκριση με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η χώρα μας κατά συγκεκριμένων Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι είχαν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι, καθώς είχαν αποδεδειγμένα επιδείξει δράση που δεν συνάδει με τη διπλωματική τους ιδιότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις το 1961 και για τις προξενικές σχέσεις το 1963. Αντιθέτως, οι απελάσεις των Ελλήνων διπλωματών δεν έχουν καμία δικαιολογητική βάση, πέραν του ότι λειτουργούν ως δυσανάλογα αντίποινα». Επιπλέον, από την ελληνική πλευρά έγινε διαμαρτυρία για τις ακραίες και σκληρές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων.
Πηγή: kathimerini.gr