Πέντε κρίσιμες ερωτήσεις- απαντήσεις για την επόμενη ημέρα
Χαιρετίζοντας την έξοδο της Ελλάδας από την οκταετή οδύσσεια των μνημονίων και την δυνατότητα να σταθεί η χώρα και πάλι στα πόδια της, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, επιχειρεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα.
Ουσιαστικά σκιαγραφεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί η χώρα και θυμίζει τα οφέλη των συμφωνιών για το χρέος, που έχει αποσπάσει, αλλά και τις υποχρεώσεις της.
Πότε η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια των ESM και EFSF;
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει τα δάνεια του ESM από το 2034 έως το 2060. Τα δάνεια του EFSF έχει προγραμματιστεί να αποπληρωθούν από το 2023 έως το 2056, αλλά σύμφωνα με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου, θα υπάρξει παράταση της ωρίμανσής δανείων ύψους 96,4 δισ. ευρώ του EFSF κατά 10 έτη. H απαιτεί την έγκριση του Συμβουλίου των Διοικητών του EFSF.
Eίναι το χρέος βιώσιμο;
Η εφαρμογή μίας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση θα είναι τα βασικά συστατικά επιτυχίας για τη βιωσιμότητα του χρέους, υπογραμμίζει ο ESM. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί, υπενθυμίζει, να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, που άρχισε στο πλαίσιο των προγραμμάτων και να συνεχίσει να εφαρμόζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της.
Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αποκαλύπτει πάντως ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν, σε συνδυασμό με το μαξιλάρι ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης, στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα διατηρηθούν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% μακπρόθεσμα και επομένως το χρέος θεωρείται βιώσιμο, σημειώνει ο ESM.
Ποιο είναι το όφελος των παρεμβάσεων στο χρέος;
Tα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να περιορίσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά επιπλέον τριάντα ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά επιπλέον 8 ποσοστιαίες μονάδες.
Τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ εώς το 2022 και στη συνέχεια κοντά στο 2%. Υπάγεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που θα παρακολουθεί την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Τι προκλήσεις εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα;
«Αν και τα επιτεύγματα της Ελλάδας είναι αξιοσημείωτα, οι προκλήσεις επιμένουν» τονίζει ο ESM. Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την απελεύθερωση τομέων της οικονομίας, τη δημιουργία πιο αποδοτικής δημόσιας διοίκησης και την ανάπτυξη ενός φιλικού στις επιχειρήσεις περιβάλλοντος. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος για τον περιορισμό της ανεργίας που παραμένει στο 19,5%. Δράσεις απαιτούνται στα ακόλουθα πεδία:
Σύστημα κοινωνικής πρόνοιας (εκσυχρονισμός του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος)
Χρηματοπιστωτική σταθερότητα (συνεχείς μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος και τη μείωση των κόκκινων δανείων)
Αγορές προϊόντων και εργασίας (σχέδιο δράσης για την μαύρη εργασία, μεταρρύθμιση του πλαισίου αδειοδότησης για τις επενδύσεις)
Ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων
Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός της διοίκησης ανθρώπινων πόρων στον δημόσιο τομέα, νέος κώδικας εργασίας, εφαρμογή μέτρων κατά της διαφθοράς)
naftemporiki.gr