Δικαίωμα αλλαγής πάροχου ρεύματος κάθε μήνα χωρίς «πέναλτι»
Το τέλος της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος που απασχόλησε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δικαστήρια και πολιτικά κόμματα δρομολογήθηκε με τροπολογία που κατέθεσε αργά την Παρασκευή το βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ.
Οι προμηθευτές προσαρμόζουν από τώρα τα συστήματά τους, ώστε στα νέα έντυπα λογαριασμών να μην υπάρχει αναγραφή ρήτρας.
Το τέλος της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος που απασχόλησε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δικαστήρια και πολιτικά κόμματα δρομολογήθηκε με τροπολογία που κατέθεσε αργά την Παρασκευή το βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Τα νέα τιμολόγια, χωρίς ρήτρα, θα ισχύσουν για τις καταναλώσεις από 1ης Αυγούστου 2022 και έως τον Ιούλιο του 2023. Η εφαρμογή του μέτρου μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή να λήξει νωρίτερα εφόσον δεν διατηρηθεί σε ισχύ ο προσωρινός μηχανισμός επιστροφής εσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά, που θεσπίστηκε με διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου. Η τροπολογία παρέχει δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή στους καταναλωτές ακόμη και στον μήνα χωρίς «πέναλτι».
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα από πάροχο σε πάροχο αναζητώντας το φθηνότερο τιμολόγιο με το που θα λαμβάνουν τον πρώτο λογαριασμό ρεύματος στα χέρια τους, χωρίς καμία υποχρέωση αποζημίωσης στον προηγούμενο πάροχο.
«Καθόλη τη διάρκεια ισχύος του μέτρου, η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου, ως συνέπεια των χρεώσεων προμήθειας γίνεται αζημίως για τους πελάτες και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω πρόωρης αποχώρησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία.
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, το αργότερο δύο μήνες πριν από την εφαρμογή τους, τις πάγιες χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας. Για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου οι ανακοινώσεις θα πρέπει να γίνουν έως τις 10 Ιουλίου 2022.
Οι προμηθευτές προσαρμόζουν από τώρα τα συστήματά τους, ώστε στα νέα έντυπα λογαριασμών να μην υπάρχει αναγραφή ρήτρας. Οι προμηθευτές θα διαθέτουν πλέον στην αγορά σταθερά τιμολόγια και δύο κατηγορίες κυμαινόμενων. Η μία, με όριο διακύμανσης που θα το γνωρίζει ο καταναλωτής πριν υπογράψει σύμβαση και η άλλη, χωρίς όριο διακύμανσης. Τα δύο κυμαινόμενα τιμολόγια θα διαμορφώνονται βάσει της κάλυψης του λειτουργικού κόστους του προμηθευτή συν ένα εύλογο κέρδος και της διακύμανσης της μέσης τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.
Οι αυξομειώσεις δηλαδή της χονδρεμπορικής τιμής θα συνεχίζουν να μεταφέρονται στην κατανάλωση αλλά όχι αυτόματα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα με τη ρήτρα. Οι προμηθευτές θα αναπροσαρμόζουν ανά μήνα τη μοναδιαία χρέωση της κιλοβατώρας. Αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αναζητούν αμέσως άλλο πάροχο, αφού θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο προϊόν που δεν δεσμεύεται να το συνεχίσει.
Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής τα νέα τιμολόγια από 1ης Αυγούστου
Η ευελιξία αυτή των καταναλωτών προκαλεί από τώρα ανησυχία στην πλευρά των παρόχων, για τον κίνδυνο αναβίωσης ενός φαινομένου «ενεργειακού τουρισμού», όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τις μετακινήσεις από πάροχο σε πάροχο, αφήνοντας πίσω ανεξόφλητους λογαριασμούς. Ο Κώδικας δεν δίνει τη δυνατότητα στον προηγούμενο πάροχο να αιτηθεί διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω ανεξόφλητων οφειλών, ενώ ο υπουργός Κώστας Σκρέκας δεν φαίνεται να υιοθετεί εισήγηση που έχει καταθέσει από πέρυσι η ΡΑΕ για την υπό όρους κατοχύρωση αυτής της δυνατότητας. «Δεν θα βάλω ρυθμιστικούς κανόνες στην αγορά. Οι προμηθευτές να μην παίρνουν πελάτες που έχουν ανεξόφλητα, για να μην υπάρξει αυτός ο κίνδυνος», δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός, απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις των προμηθευτών. Η μετάπτωση των κυμαινόμενων τιμολογίων με ρήτρα σε τιμολόγια χωρίς ρήτρα, θα συνοδευτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και με την υποχρέωση των παρόχων περιορισμού κατά ένα μικρό μέρος του περιθωρίου κέρδους, κάτι που θα ελέγχεται στη συνέχεια από τη ΡΑΕ σε μηνιαία βάση.
Ο ανταγωνισμός
Ο συνδυασμός του νέου τρόπου τιμολόγησης και του νέου μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά αν και δεν πρόκειται να αλλάξει το τοπίο για τους καταναλωτές εκτιμάται ότι θα επιφέρει κάποια συγκράτηση των τιμών. Η πιο διαφανής τιμολόγηση σε σχέση με τη ρήτρα αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων, με τον καθένα να απορροφά κατά το δυνατόν μέρος των αυξήσεων για να διατηρήσει ή και να αυξήσει το πελατολόγιό του.
Παράλληλα, η επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία στις μονάδες παραγωγής στη χονδρεμπορική αγορά, σε συνδυασμό με τη δομή της ίδιας της αγοράς, εκτιμάται επίσης ότι θα συγκρατήσει τις προσφορές και αντίστοιχα την ημερήσια χονδρεμπορική τιμή. Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, που παράγει πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με αυτή που αγοράζει από το σύστημα ως προμηθευτής, στο νέο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς είναι λογικό να επιδιώξει την κατά το δυνατόν χαμηλότερη χονδρεμπορική τιμή, υποβάλλοντας χαμηλές προσφορές ως παραγωγός, δεδομένου ότι τα υπερέσοδα των υδροηλεκτρικών και του λιγνίτη θα κατευθύνονται πλέον απευθείας στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
Το πλαφόν
Τα συνδυαστικά αυτά μέτρα θα βελτιώσουν αναμφίβολα τη λειτουργία της αγοράς, δεν σημαίνει όμως ότι ξημερώνει μια πολύ διαφορετική ημέρα για τους καταναλωτές. Η μεγάλη εικόνα, όπως διαμορφώνεται από τους γεωπολιτικούς παράγοντες, δεν παραμένει απλώς ίδια αλλά επιδεινώνεται. Οι νέες πιέσεις στην αγορά του φυσικού αερίου, μετά τις παραδόσεις μειωμένων ποσοτήτων ρωσικού αερίου στην Ευρώπη από πλευράς της Gazprom, έχουν ανοίξει ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων του καυσίμου και των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος, που είναι δύσκολο να ανακοπούν χωρίς κεντρικά μέτρα παρέμβασης σε επίπεδο Ε.Ε. Η τιμή φυσικού αερίου στο ΤTF την Παρασκευή έφτασε πάνω από 131 ευρώ η μεγαβατώρα και οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στις ευρωπαϊκές αγορές άρχισαν να χτυπάνε μέχρι και 300ρια. Εξαίρεση, οι αγορές Ισπανίας και Πορτογαλίας, όπου οι τιμές μετά την εφαρμογή του πλαφόν στο φυσικό αέριο διαμορφώνονται στο ήμισυ των τιμών των άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Η αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά της Ιβηρικής Χερσονήσου είναι ενδεικτική της επίπτωσης που θα είχε πανευρωπαϊκά στις τιμές και στον πληθωρισμό η υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Την πρόταση επανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και όπως δήλωσε, η χώρα μας θα συνεχίζει να την υποστηρίζει.
πηγή: «Κ»