Πανελλαδικές 2022: Τα θέματα σε Μαθηματικά, Αρχαία Ελληνικά και Βιολογία
Ανακοινώθηκαν τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε Μαθηματικά, Βιολογία και Αρχαία Ελληνικά.
Δείτε εδώ τα θέματα της Βιολογίας
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Δείτε εδώ τα θέματα για τα Μαθηματικά
Δείτε τα θέματα για τα Αρχαία Ελληνικά
Σχολιασμός για τα θέματα των Μαθηματικών
Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση από τα Φροντιστήρια Παπαδέα, τα φετινά θέματα των Μαθηματικών είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και το Δ΄ θέμα είναι για καλά διαβασμένους μαθητές.
Σχολιασμός για τα θέματα των Αρχαίων, σε ό,τι αφορά το διδαγμένο κείμενο
Τα θέματα είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και μπορούν να χαρακτηριστούν βατά.
Οι μαθητές καλούνται να επεξεργαστούν την 17η και 20η Διδακτική Ενότητα από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη και τις «Διατριβαί» του Επίκτητου. Οι ερωτήσεις κατανόησης προϋποθέτουν καλή γνώση των ερμηνευτικών σχολίων του σχολικού εγχειριδίου και εις βάθος κατανόηση του κειμένου. Οι λεξιλογικές ασκήσεις και η άσκηση εισαγωγής είναι αναμενόμενες και δεν παρουσιάζουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Η παρατήρηση, σχετικά με την αντιπαραβολή μεταξύ του κειμένου αναφοράς και του παράλληλου κειμένου του Παπανούτσου, απαιτεί κριτική προσέγγιση των δύο κειμένων και αφαιρετική ικανότητα.
Σε ό,τι αφορά το αδίδακτο κείμενο, η απόδοσή του στα νέα ελληνικά χαρακτηρίζεται δύσκολη.
Όσον αφορά τα θέματα της Βιολογίας, χαρακτηρίζονται ως απαιτητικά και διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022
Αύριο Τρίτη, 7 Ιουνίου, ακολουθούν οι εξεταζόμενοι των ΕΠΑΛ σε Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.
Την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάζονται σε Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική και ολοκληρώνουν τα εξεταζόμενα μαθήματα την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, με Ιστορία, Φυσική, Οικονομία.
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ τελειώνουν με τις εξετάσεις στις 17 Ιουνίου. Ακολουθούν τα Ειδικά Μαθήματα 18-30 Ιουνίου, τόσο για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, όσο των ΕΠΑΛ.
Οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν και τα Ειδικά Μαθήματα, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίστηκαν από τα ίδια τα ΑΕΙ.
Οι εισακτέοι στα ΑΕΙ φέτος είναι 68.394, περίπου 10% λιγότεροι από πέρσι (77.415), ενώ στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο εμπορικό Ναυτικό.
πηγή: kathimerini.gr