Ο χορός των ανατιμήσεων καλά κρατεί
Ο καλπάζων πληθωρισμός αναμένεται να φέρει καινούργιες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης
Στην περίπτωση των πληθωριστικών τάσεων και των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και προϊόντα στην ελληνική αγορά, η ρήση «τα χειρότερα έπονται» ταιριάζει γάντι. Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά για την ωμή πραγματικότητα που απορρέει από την ανάλυση όλων των στοιχείων και δεδομένων που σχετίζονται με τον πληθωρισμό. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει πως τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από τον Μάιο, θα «σπάσει» το πληθωριστικό ρεκόρ του 10,2% που καταγράφηκε τον Απρίλιο.
Ηχηρό προμήνυμα για το τι μέλλει γενέσθαι, που έχει ασφαλώς αρνητική χροιά, αποτελεί η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία που καταγράφει ο λεγόμενος εισαγόμενος πληθωρισμός. Ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάρτιο παρουσίασε αύξηση 34,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ σε σχέση με τον δείκτη Φεβρουαρίου 2022, εμφάνισε αύξηση 5,2%. Η άνοδος και μάλιστα ισχυρή του κόστους παραγωγής τους τελευταίους μήνες, έχει επηρεάσει σημαντικά τις τιμές καταναλωτή και όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, όχι μόνο δεν πρόκειται να κοπάσει αλλά θα ενταθεί, μ’ ό,τι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Όλοι οι δείκτες, τα στοιχεία και οι σχετικές εκτιμήσεις, συγκλίνουν στο ότι οι πληθωριστικές τάσεις θα συνεχίσουν ανοδικά την πορεία τους, το επόμενο διάστημα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Οι προβλέψεις «δείχνουν» αύξηση των τιμών στα τρόφιμα κατά 20%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί βάζει «μπουρλότο» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που ήδη δίνουν μάχη για να ανταποκριθούν στις τεράστιες αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια.
Υπό αυτή τη δυσμενή συνθήκη και την πίεση-δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την ακρίβεια, το οικονομικό επιτελείο αναζητά τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να αναχαιτίσει το επερχόμενο «τσουνάμι» ανατιμήσεων και να στηρίξει-στο μέτρο του δυνατού- νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα
Στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ παραμένει η παρέμβαση στην αγορά, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το ψωμί, το γάλα, το κρέας. Στις σκέψεις των ιθυνόντων του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται και η δημιουργία μιας κάρτας τροφίμων, στα πρότυπα του fuel pass στα καύσιμα, η οποία θα δοθεί-όπως προβλέπει η συγκεκριμένη πρόταση- για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
«Κλειδωμένη» είναι για τον Ιούνιο η χρονική επέκταση έως τέλος του 2022 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο 13%, για τους κλάδους της εστίασης, των μεταφορών και τουρισμού.
Ειδικότερα αφορούν:
- Τον καφέ, τα λοιπά ροφήματα (σοκολάτα, τσάι), καθώς και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης
- Τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
- Το τουριστικό πακέτο
- Στον πολιτισμό: Φθηνότερα θα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού.
- Πηγή: sofokleousin.gr