Αυξήσεις στην τιμή του καφέ
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης εκτοξεύει την τιμή του καφέ.
Ανοικτή πληγή» για τον κλάδο της μεταποίησης και εμπορίας καφέ στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, ο ΕΦΚ επιβαρύνει τους καταναλωτές με ποσό που υπερβαίνει τα 130 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΚ έθεσε πρόσφατα στον αρμόδιο υφυπουργό το ζήτημα της κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο προκαλεί αρρυθμίες και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, επιβαρύνοντας σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος και τις ανάγκες για διαθέσιμα κεφάλαια κίνησης.
«Έχουμε εξαιρετικά καλές σχέσεις με την πολιτεία και στόχος μας είναι να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι συνομιλητές με τους εκπροσώπους της» ανέφερε ο κ. Μπενόπουλος. Πρόσθεσε επίσης, ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με στόχο την ένταξη του κλάδου μεταποίησης καφέ στο ΕΣΠΑ προκειμένου να στηριχθούν στις επενδυτικές τους προσπάθειες μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Παράλληλα, επιδιώκεται η μετακίνηση του τομέα επεξεργασίας καφέ από την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση του καφέ στις φορολογικές αποθήκες που έχουν δημιουργήσει εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας, ο κ. Μπενόπουλος σημείωσε ότι η ΕΕΚ έχει ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να αναγνωρίζεται απόκλιση βάρους για ποσοστό έως και 1,5% ετησίως, όπως προβλέπεται και στην Ιταλία, επί της συνολικής ποσότητας καφέ που διακινείται στην φορολογική αποθήκη.
Ο κ. Μπενόπουλος στάθηκε και στην αναγκαιότητα διευθέτησης της γραφειοκρατικής διαδικασίας που ακολουθεί μία επιχείρηση, η οποία χρησιδανείζει εξοπλισμό (μηχανή καφέ) σε καταστήματα εστίασης.
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Ένωση Καφέ ζητά η δήλωση των κινήσεων για τον εξοπλισμό να γίνεται συγκεντρωτικά, είτε σε μηνιαία βάση, είτε και σε πιο μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα στη διάρκεια του έτους. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, ενώ θα μειωθεί σημαντικά το γραφειοκρατικό κόστος για τις επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή πρόβλημα μεγάλο για τον κλάδο συνεχίζει να αποτελεί το λαθρεμπόριο, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στο 10% των ποσοτήτων που διακινούνται στον τομέα της εστίασης. Ο κ. Μπενόπουλος αναφέρθηκε στις επαφές της ΕΕΚ με το Συντονιστικό Κέντρο της ΑΑΔΕ που έχει εντάξει τον καφέ στα προϊόντα που παρακολουθεί, μαζί με τα αλκοολούχα, τα καπνικά κ.α.
Εστιάζοντας στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται από την αύξηση της τιμής του ωμού καφέ, λόγω του παγετού στην Βραζιλία το περυσινό καλοκαίρι, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών στα υλικά συσκευασίας, αλλά και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, ο κ. Μπενόπουλος τόνισε ότι οι πιέσεις στα κοστολόγια των επιχειρήσεων θα συνεχιστούν. Όπως είπε «αυτή τη στιγμή, λόγω του ευρύτερου κύματος αυξήσεων σε πρώτη ύλη, μεταφορικά και ενέργεια εμφανίζεται επιβάρυνση 2-3 ευρώ στο κιλό σε επίπεδο χονδρικής πώλησης και σε σύγκριση με πέρυσι».
Ερωτηθείς, σχετικά με τις ανατιμήσεις στο ράφι των σούπερ μάρκετ, τόνισε ότι «μέχρι στιγμής οι ανατιμήσεις κυμαίνονται από 0,50 ευρώ έως και 2 ευρώ το κιλό με ΦΠΑ» και πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος των επιβαρύνσεων έχει απορροφηθεί από τις εταιρείες καφέ. Ωστόσο, εκτίμησε ότι ο κύκλος των ανατιμήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και χαρακτήρισε πολύ πιθανό να υπάρξουν νέες αυξήσεις τιμών το επόμενο διάστημα.
Αναφορικά με τη συνολική κατανάλωση καφέ στα σούπερ μάρκετ, στο πρώτο τετράμηνο του έτους παρατηρείται μείωση του όγκου μεσοσταθμικά 5-6%. Ωστόσο, σε αξία δεν υπάρχει μείωση δεδομένου ότι οι απώλειες σε όγκο καλύπτονται από τις αυξήσεις των τιμών που κινούνται μεσοσταθμικά στο 7%.
Σύμφωνα με τον κ. Μπενόπουλο, η αξία των πωλήσεων όλων των ειδών καφέ στα σούπερ μάρκετ ανέρχεται συνολικά στα 300 εκατ. ευρώ με το 10% των πωλήσεων στο α' τρίμηνο του 2022 να προέρχεται από τις κάψουλες εσπρέσο. Επίσης, ο ελληνικός καφές (που αντιστοιχεί στο 50% της κατανάλωσης σε όγκο) στο α' τρίμηνο υποχωρεί κατά 5% αγγίζοντας τα επίπεδα των απωλειών που έχει η κατηγορία του καφέ συνολικά στα σούπερ μάρκετ. Ο στιγμιαίος καφές αντιστοιχεί στο 20% της αγοράς και ο φίλτρου μαζί με τον εσπρέσο στο 25%.
Σημειώνεται ότι στην αγορά εστίασης η συνολική αξία κατανάλωσης καφέ είναι περίπου 3 δισ. ευρώ και υπολογίζεται με βάση την τιμή του ροφήματος που πωλείται, ως τελικό προϊόν, στον καταναλωτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ