Κέντρο Αθήνας: Ανασχεδιάζεται η οδός Ερμού

«Πράσινο φως» στην ανάπλαση της Ερμού, από την Καπνικαρέα έως το Θησείο έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Κέντρο Αθήνας: Ανασχεδιάζεται η οδός Ερμού

Το «πράσινο φως» για την ανάπλαση της οδού Ερμού, στο τμήμα από τον ναό της Καπνικαρέας έως τον σταθμό του Θησείου και την πλατεία Αγίων Ασωμάτων έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιου Μπακογιάννη. Το συγκεκριμένο σχέδιο ανάπλασης του μεσαίου τμήματος του εμπορικότερου δρόμου της πρωτεύουσας αποτελεί συνέχεια της πρότασης του σύνθετου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Ιδεών με τίτλο «Ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας» του 2019 που είχε διοργανωθεί από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και το Υπουργείο Υποδομών. Στόχος να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου», με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση του συγκεκριμένου τμήματος της Ερμού προβλέπει διεύρυνση του χώρου κίνησης των πεζών, την εξασφάλιση και διευθέτηση των χώρων φορτοεκφόρτωσης των καταστημάτων, καθώς και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του σημαντικού αυτού άξονα της πόλης των Αθηνών. Ειδικότερα, η δαπεδόστρωση επεκτείνεται προς την Καπνικαρέα και τον υφιστάμενο πεζόδρομο, ενώ προεκτείνεται σε μικρό βάθος και στις εγκάρσιες οδούς. Στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων του Θησείου η νέα διαμόρφωση περιλαμβάνει και την περιοχή γύρω από τον περίβολο του ομώνυμου ναού.

Κύριο «εργαλείο» της πρότασης αποτελεί η διεύρυνση των πεζοδρομίων, μέσω της κατάργησης της αμφίπλευρης παρόδιας στάθμευσης. Μάλιστα, επιχειρείται και περιοδική διακοπή της κίνησης οχημάτων και απόδοση όλου του πλάτους της οδού στην κίνηση των πεζών και την υποδοχή υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων ή περιοδικών εκδηλώσεων πολιτισμού -ιδίως στην περιοχή της πλατείας Αγ. Ασωμάτων.

Προτείνεται γραμμική δενδροφύτευση μόνον στη μία πλευρά της οδού, προς την περιοχή του Ψυρρή ώστε να επιτρέπει ταυτόχρονα την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού του χαρακτήρα. Η μελέτη προβλέπει αποξηλώσεις υφιστάμενων δαπεδοστρώσεων και οδοστρώματος και μικρομετακινήσεις φρεατίων και δικτύων, με σκοπό την αναπροσαρμογή τους προκειμένου να διευρυνθεί ο χώρος κίνησης των πεζών και να διευκολυνθεί η οργανωμένη διαχείριση των οχημάτων τροφοδοσίας.

Ως τοπόσημο θα λειτουργεί η διαμόρφωση της Ερμού στο ύψος της πλατείας Αβησσυνίας, όπου προτείνεται πύκνωση των φωτιστικών στύλων, προοδευτική καμπύλωσή τους, με συμμετρική διάταξη.

Φως και πέργκολες

Ως προς τον αστικό εξοπλισμό, προβλέπονται τρεις τύποι στύλων οδοφωτισμού (το ύψος τους θα κυμαίνεται από 6,45 έως 8 μέτρα) για τη φωταγώγηση του τμήματος από την οδό Αθηνάς έως την πλατεία Ασωμάτων – ένας ευθύγραμμος και δυο τοξοειδείς στύλοι με μεγαλύτερο και μικρότερο μήκος τόξου αντίστοιχα. Ειδικά για αυτούς του μεγαλύτερου τόξου προβλέπεται η ένωση τους σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση αψίδας. Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση αναρτημένων από συρματόσχοινα φωτιστικών στο τμήμα από την Αιόλου έως την οδό Αθηνάς όπου το πλάτος του δρόμου είναι στενό και ο διαθέσιμος χώρος περιορισμένος. Για τη συνέχεια, από την οδό Αθηνάς έως και την πλατεία Ασωμάτων, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και χωνευτά φωτιστικά οδοστρώματος προκειμένου να τονιστεί ο άξονας και η γραμμικότητα του δρόμου.

Πέραν του φωτισμού, στο τμήμα από την οδό Αθηνάς έως την πλατεία Ασωμάτων, προβλέπεται η τοποθέτηση πέργκολας, με πέντε ξεχωριστές μεταλλικές διάτρητες κατασκευές, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως σκίαστρα κατά τους θερινούς μήνες. Οι θέσεις στις οποίες προβλέπεται να τοποθετηθούν έχουν επιλεγεί με βάση την επάρκεια χώρου στις αντίστοιχες θέσεις του πεζοδρομίου, αλλά και τις χρήσεις και το είδος των καταστημάτων στα σημεία όπου θα τοποθετηθούν.

Μάλιστα, οι πέργκολες αναμένεται να έχουν βοηθητική χρήση για την έκθεση εμπορευμάτων των καταστημάτων πώλησης και επισκευής αναπαλαιωμένων επίπλων, που παραδοσιακά λειτουργούν στην περιοχή. Παράλληλα αναμένεται να οριοθετήσουν και να οργανώσουν χωρικά την υπαίθρια έκθεση των εμπορευμάτων κατά τις ώρες λειτουργίας τους, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο χώρο διέλευσης των περαστικών.

Οι προτεινόμενες πέργκολες σχεδιάζονται ως μεταλλικοί φορείς, με μονή κατά μήκος σειρά υποστυλωμάτων. Η υποστύλωση θα γίνει από τους ίδιους τους μεταλλικούς στύλους του οδοφωτισμού και με ενδιάμεσους στύλους μικρότερου ύψους παρόμοιας γεωμετρίας. Τα στέγαστρα θα είναι φύλλα λαμαρίνας, διαμορφωμένα με οπές.

Το έργο αναμένεται να κατασκευαστεί τμηματικά, δεδομένης της μεγάλης έκτασής του, αλλά κυρίως της κεντρικότητας της θέσης του και του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής. Η κατασκευή προτείνεται να ξεκινήσει από την περιοχή της Αιόλου και να κατευθύνεται σταδιακά και τμηματικά προς την πλατεία Ασωμάτων.

Πηγή: ot.gr