Σερβία: Πιθανή η αγορά Rafale από τη Γαλλία
Η Σερβία, η οποία είναι πλέον υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη να περιορίσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα.
Η Σερβία σχεδιάζει να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχέδιο που ειδικοί βλέπουν ως το τελευταίο σημάδι αποστασιοποίησης του Βελιγραδίου από τον παραδοσιακό στρατιωτικό προμηθευτή και σύμμαχό του τη Ρωσία.
Η Σερβία, πλέον υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη να περιορίσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Καταψήφισε τη Ρωσία τρεις φορές στα Ηνωμένα Έθνη από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
«Διαπραγματευόμαστε αυτήν την αγορά 12 νέων τζετ εδώ και ένα χρόνο και εξετάζουμε επίσης την αγορά άλλων 12 μεταχειρισμένων (δυτικών) αεροπλάνων από άλλη χώρα», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Reuters. Δεν διευκρίνισε τον τύπο των μεταχειρισμένων αεροπλάνων.
Ο Μίλαν Καραγκάτσα του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στο Βελιγράδι και πρώην στρατιωτικός ακόλουθος στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Το γεγονός ότι τα αεροσκάφη κατασκευάζονται από τη Γαλλία θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Σερβία… αποσυνδέεται από τη στρατιωτική τεχνολογία της Ρωσίας… πολιτικά είναι ένα μήνυμα στενότερης προσέγγισης στην ΕΕ».
Η Σερβία και η Dassault Aviation συζήτησαν την αγορά των 12 μαχητικών Dassault Rafale, έγραψε η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα La Tribune την περασμένη εβδομάδα.
Το 2019 η Σερβία αγόρασε τους γαλλικούς πυραύλους εδάφους-αέρος Mistral και το 2016 απέκτησε ελικόπτερα από την Airbus.
«Έχουμε συμφέρον σε αυτό (την απόκτηση Rafales), αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο να πληρώσουμε γι ‘αυτά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά μας», είπε ο Βούτσιτς χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο στρατός της Σερβίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρώην σοβιετική τεχνολογία. Διαθέτει μαχητικά MiG-29 και πυροβόλα ελικόπτερα MI-35M και η αεράμυνα του αποτελείται κυρίως από ρωσικά πυραυλικά συστήματα και ραντάρ. Οι χερσαίες δυνάμεις της Σερβίας χρησιμοποιούν επίσης σοβιετικά άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι το Βελιγράδι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσει πρόσθετα αεροσκάφη επίθεσης εδάφους για να αντικαταστήσει αυτά που κατασκευάζονταν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
«Υπάρχουν τρεις χώρες… υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός εκεί», είπε.
Η Σερβία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά αρνήθηκε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ που τη βομβάρδισε το 1999 για να διώξει τις σερβικές δυνάμεις από το Κόσοβο.
Πηγή: kathimerini.gr