Τα σενάρια για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας
Με ημερήσια ζήτηση για φυσικό αέριο στις 230GWh, το 50% ή αλλιώς 115GWh προέρχεται αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία και θα πρέπει να εξεταστεί πώς θα αναπληρωθεί σε περίπτωση που τελικώς υπάρξει διακοπή της ροής από την πλευρά της Μόσχας.
Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατυπώθηκε από τους αρμόδιους φορείς κατά τη χθεσινή σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα υπάρξει διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου, τουλάχιστον για τις συμβατικά συμφωνημένες ποσότητες που προβλέπονται. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή των δεδομένων το ενεργειακό σύστημα δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα του Απριλίου.
Ωστόσο κατά τη σύσκεψη, ο αρμόδιος ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους, όπως άλλωστε είχε αναφέρει και το Capital.gr, να εξεταστούν ακόμη και τα πιο ακραία με βάση την τωρινή εικόνα σενάρια μηδενικής ροής ρωσικού αερίου. Σε αυτό το ενδεχόμενο, φαίνεται ότι όντως οι αντοχές του ενεργειακού συστήματος θα δοκιμαστούν, αν και με την επιστράτευση περισσότερων λιγνιτικών μονάδων, τη μετατροπή 5 μονάδων αερίου ώστε να χρησιμοποιούν πετρέλαιο καθώς και με την πιθανή έλευση επιπλέον φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, φαίνεται ότι δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα επάρκειας.
Σημειώνεται ότι για τον Απρίλιο έχει προγραμματιστεί η έλευση τριών φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα, στις 4 Απριλίου ένα φορτίο της ΔΕΗ 220.000 ΜWh, στις 6 Απριλίου ένα φορτίο της Elpedison 250.000 ΜWh και στις 25 Απριλίου ένα φορτίο της Mytilineos 535.000 MWh. Τα φορτία αυτά, όπως αναφέρθηκε χθες υπερκαλύπτουν την αναμενόμενη ζήτηση στο σενάριο που δεν υπάρξει πρόβλημα με τη ροή του ρωσικού αερίου εντός του Απριλίου.
Εάν όμως υπάρξει πρόβλημα με τη ροή του ρωσικού αερίου, τότε θα απαιτηθεί αφενός να αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή, αφετέρου να μετατραπούν οι 5 μονάδες αερίου (ΔΕΗ, Elpedison, ΗΡΩΝ) ώστε να χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Σημειώνεται ότι από πλευράς ΔΕΗ εκφράστηκαν ανησυχίες, μήπως η αυξημένη χρήση λιγνιτικών μονάδων στην τρέχουσα συγκυρία δημιουργήσει προβλήματα με τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των μονάδων για το καλοκαίρι όταν και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα φορτία στο ηλεκτρικό σύστημα. Μέχρι την Τρίτη η ΔΕΗ κλήθηκε να παρουσιάσει το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων της.
Σε κάθε περίπτωση, για όλα τα ενδεχόμενα, ο κ. Σκρέκας ζήτησε από το διαχειριστή του συστήματος αερίου ΔΕΣΦΑ να παραδώσει μελέτη με επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις ανάγκες σε LNG και γενικότερα σε αέριο εφόσον υπάρξει πρόβλημα με τη ροή αερίου από τη Ρωσία. Τα σενάρια θα καλύπτουν 3 διαφορετικές χρονικές περιόδους
- Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
- Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
- Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.
Για τη μεσοπρόθεσμη κάλυψη της ζήτησης αερίου, εξετάζονται δύο σενάρια: το πρώτο είναι να προστεθεί μια πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης LNG (FSU) στη Ρεβυθούσα. Μάλιστα ο ΔΕΣΦΑ μέχρι την Παρασκευή θα υποβάλει CBA (Cost Benefit Analysis) για το FSU. Το δεύτερο σενάριο που σύμφωνα με την εκτίμηση που διατυπώθηκε από τη διευθύνουσα σύμβουλο το διαχειριστή Μ. Ρ. Γκάλι είναι προτιμότερο και πιο συμφέρον οικονομικά, είναι η Ελλάδα να αναζητήσει να αποθηκεύσει όπως προβλέπεται και από τις πρόσφατες αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ ποσότητες ίσες με το 15% της εγχώριας ζήτησης στις αποθήκες της γειτονικής Ιταλίας. Σε αυτήν την περίπτωση πάντως θα πρέπει να εξεταστούν τεχνικές παράμετροι και ειδικότερα εάν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να έρχεται στην Ελλάδα το αέριο που έχει στοκαρισμένο στην Ιταλία όποτε αυτό ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές.
* Ρωσία: Η απαίτηση πληρωμής για το φυσικό αέριο σε ρούβλια δεν αποτελεί παραβίαση των συμβάσεων
* Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με τα κράτη - μέλη της ΕΕ για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο
* Ρωσία: Δεν θα ζητήσουμε άμεσα να πληρωνόμαστε σε ρούβλια για το φυσικό αέριο - Σταδιακά η μετάβαση