Η δήλωση Σεφέρη κατά της χούντας
Στις 28 Μαρτίου του 1969 ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) αποφασίζει να λύσει τη σιωπή του και να μιλήσει ανοιχτά κατά της χούντας των συνταγματαρχών.
Μαγνητοφωνεί μια δήλωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο στρατιωτικό καθεστώς για την τραγωδία στην οποία οδηγούσε την Ελλάδα. Η κασέτα φτάνει λαθραία στο Λονδίνο και αυθημερόν η δήλωσή του μεταδίδεται από την Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ενώ αναμεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού και την Ντόιτσε Βέλε.
Ολυμπιακός: Να μη «βλέπει» τους άλλους
Μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του αναφέρεται: «Βλέπω μπροστά μου τον γκρεμό όπου μας οδηγεί η καταπίεση που κάλυψε τον τόπο. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι εθνική επιταγή».
Η Χούντα, φανερά ενοχλημένη από την εξέλιξη αυτή, θα αφαιρέσει από τον Σεφέρη τον τίτλο του πρέσβεως επί τιμή και το δικαίωμα χρήσης του διπλωματικού διαβατηρίου του. Θα δικαιολογήσει την πράξη της αυτή με το επιχείρημα ότι η δήλωσή του μεταδόθηκε από τη ραδιοφωνία της Σοβιετικής Ένωσης και άρα συνιστά αντεθνική προπαγάνδα. Στον χορό θα μπει και ο φιλικός της Τύπος, που θα γράψει ότι ο Σεφέρης «πούλησε την Κύπρο για να πάρει το Νόμπελ», ενώ θα τον χαρακτηρίσει κρυφοκομμουνιστή και μίσθαρνο όργανο ξένων κυβερνήσεων.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Ο Αθανάσιος Διάκος, επικεφαλής Ελλήνων επαναστατών, φθάνει στον Προφήτη Ηλία Λιβαδειάς και απαιτεί την παράδοση της πόλης από τον διοικητή της, Χασάν Αγά.
1910: Ο Ανρί Φαμπρ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πετάει με υδροπλάνο, μετά την απογείωσή του από τη λίμνη Μπερ στη Γαλλία.
1930: Η Κωνσταντινούπολη μετονομάζεται και επίσημα σε Ιστανμπούλ.
1939: Λήγει ο ισπανικός εμφύλιος, με την κατάληψη της Μαδρίτης από τις δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο.
1953: Πεθαίνει ο Τζιμ Θορπ στην Καλιφόρνια από καρδιακή προσβολή, του οποίου τα ολυμπιακά μετάλλια του 1912 (στο πένταθλο και στο δέκαθλο) είχαν αφαιρεθεί στις 27/1/1913. Η ΔΟΕ αποφασίζει στις 13/10/1982 να του τα επιστρέψει και ο Σάμαρανκ τα παραδίδει στην οικογένειά του το 1983.
1957: Διεξάγεται το πρώτο αμερικανικό πρωτάθλημα curling.
1966: Ανακαλύπτεται τυχαία στο Λονδίνο από τον David Corbett και τον σκύλο του, «Πικλς», μέσα σε ένα πακέτο, το Κύπελλο Jules Rimet που είχε κλαπεί πριν από λίγες μέρες από το Central Hall του Westminster όπου εκτίθετο. Το κύπελλο επιστρέφεται στους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Corbett ανταμείβεται με 6.000 λίρες.
1970: Ισχυρός σεισμός χτυπά τη Δυτική Τουρκία στις 23:05 τοπική ώρα, σκοτώνοντας 1.086 άτομα και τραυματίζοντας 1.260.
1972: Ο Γουιλτ Τσάμπερλεϊν παίζει τον τελευταίο του αγώνα μπάσκετ. Σε 14 χρόνια πήρε μέρος σε 1.045 αγώνες και δεν αποβλήθηκε σε κανέναν αγώνα με 5 φάουλ
1990: Ένα από τα πλέον αρνητικά ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων στην ιστορία της Εθνικής ποδοσφαίρου, 1.105 εισιτήρια, σημειώνεται στον φιλικό αγώνα Ελλάδα - Ισραήλ (2-1) στο ΟΑΚΑ.
2001: Στον αγώνα Αργεντινή - Βενεζουέλα 5-0, ο 31χρονος Ντιέγκο Σιμεόνε γίνεται ο πρώτος παίκτης που φτάνει τις 100 συμμετοχές στην Εθνική Αργεντινής.
2004: Πεθαίνει ο Πίτερ Ουστίνοφ, Άγγλος ηθοποιός.
2004: Έπειτα από 8 χρόνια ο ΠΑΟ ανακηρύσσεται πρωταθλητής στο βόλεϊ. Ο Πλάμεν Κωνσταντίνοφ γίνεται ο πρώτος παίκτης που κατακτά 4 τίτλους με ισάριθμες ομάδες (Άρης, Ηρακλής, Ολυμπιακός, ΠΑΟ).