Ερντογάν: «Δεν θα επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία» - Η απάντηση στις ΗΠΑ για τους S-400

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση των ΗΠΑ για τους πυραύλους S-400, τονίζοντας ότι «είναι περιουσία της Τουρκίας για την άμυνά της».

Ερντογάν: «Δεν θα επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία» - Η απάντηση στις ΗΠΑ για τους S-400

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω των ενεργειακών αναγκών και της συνεργασίας της.

«Αξιολογούμε κι εμείς ορισμένα όρια που θέτει ο ΟΗΕ όσον αφορά τις κυρώσεις, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι δυνατόν να παραμερίσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Ξέρετε, το έχω εξηγήσει εδώ και πολύ καιρό. Γιατί και μονό το φυσικό αέριο να υπολογίσουμε, σήμερα προμηθευόμαστε περίπου το ήμισυ του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε από τη Ρωσία.

Εξάλλου, κατασκευάζουμε το πυρηνικό εργοστάσιό μας στο Άκουγιου με τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να το παραμερίσουμε αυτό. Όταν το είπα αυτό στον Μακρόν, μου απάντησε "έχεις δίκιο"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και συνέχισε λέγοντας:

«Άρα δεν υπάρχει τίποτα να γίνει σε αυτό το σημείο. Πρέπει να διατηρήσουμε την ευαισθησία μας σε αυτό το θέμα. Πρώτον, δεν μπορώ να αφήσω τους ανθρώπους μου στο κρύο του χειμώνα. Δεύτερον, δεν μπορώ να σταματήσω τη βιομηχανία μας. Πρέπει να τα υπερασπιστούμε».

Η απάντηση στις ΗΠΑ για τους S-400

Σχετικά με τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F-16, είπε ότι οι ΗΠΑ δείχνουν μια θετική προσέγγιση στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών και τις αγορές νέων μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του είπε ότι θα παρουσιάσει τη θετική του προσέγγιση στο Κογκρέσο για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και θα παρακολουθήσει το θέμα. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε επίσης τη στάση της Τουρκίας για τα συστήματα αεράμυνας S-400.

«Καταρχάς, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο σήμερα, όπως είπαμε αρχικά για τους S-400. Αυτή η δουλειά είχε τελειώσει για εμάς. Αυτό το θέμα έχει κλείσει για εμάς. Αυτά είναι δική μας περιουσία για την άμυνα μας, αυτό τελείωσε», τόνισε.

Αναφερόμενος στα αμερικανικά δημοσιεύματα που ήθελαν τις ΗΠΑ να ζητούν από την Τουρκία να παραχωρήσει τους S-400 στην Ουκρανία, ο Ερντογάν είπε:

«Εξάλλου ο διευθυντής επικοινωνίας έχει ήδη δώσει την απαραίτητη απάντηση σε όσα έγραψε η Wall Street Journal. Αυτή η απάντηση τους αρκεί. Δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερα από αυτό».

Απαντώντας στο εν λόγω άρθρο της WSJ, ο διευθυντής επικοινωνίας Φαρετίν Αλτούν είχε αναφέρει: «Αυτή η ιδέα είναι αρκετά μη ρεαλιστική», προσθέτοντας πως «Αυτό που πρέπει να κάνει η Δύση είναι να παραδώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τις μπαταρίες Patriot στην Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις».

Τα έξι βασικά σημεία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Ουκρανία και η Ρωσία φαίνεται να έχουν καταλήξει σε «συνεννόηση» σε τέσσερα από τα έξι ζητήματα στα οποία υπήρχε διαφωνία και που συζητήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις. «Υπάρχουν έξι θέματα διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, φαίνεται να υπάρχει κατανόηση μεταξύ τους για τέσσερα ζητήματα», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το CNNi.

«Στην αρχή, η Ουκρανία δεν συζητούσε καν για αυτό το ζήτημα, αλλά αργότερα, ο Ζελένσκι άρχισε να εκφράζει ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ένα άλλο ζήτημα είναι η αποδοχή της ρωσικής ως επίσημης γλώσσας. Ο Ζελένσκι το αποδέχτηκε επίσης. Τα Ρωσικά είναι μια γλώσσα που ομιλείται σχεδόν παντού στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε σε αυτό το σημείο», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η αναφορά του Ζελένσκι για την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για συμβιβασμούς με τη Ρωσία ήταν «έξυπνη ηγεσία». Ο Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι τυχόν συνταγματικές αλλαγές που σχετίζονται με εγγυήσεις ασφαλείας στη χώρα θα πρέπει να αποφασιστούν μέσω δημοψηφίσματος και όχι μόνο από αυτόν.

Σχετικά με την επικείμενη συνομιλία του με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε» τις συναντήσεις του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να αναζητήσουμε έναν τρόπο να εξομαλύνουμε αυτή την επιχείρηση λέγοντας «"κάντε μια τιμητική έξοδο από αυτό"», είπε ο Ερντογάν.

«Από την άλλη πλευρά, εμείς (η Τουρκία) θεωρούμε ασφαλώς τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

Πηγές: cnn.gr, in.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110