Ενεργειακή κρίση: Έτσι άρχισε το κακό στην Ευρώπη
Η ενεργειακή κρίση συνδέεται με πρόσωπα και πράγματα στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης. Βγαίνοντας από την τρικυμία της πανδημίας αξίζαμε έναν παράδεισο γαλήνης και βρεθήκαμε στην κόλαση της ενεργειακής ακρίβειας που προετοίμασαν κάποιοι για λογαριασμό μας.
Τουλάχιστον έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε ποιοι έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή μας. Φαίνεται λοιπόν πως η παρούσα κρίση δεν είναι κάτι απρόσωπο αλλά συνδέεται με πρόσωπα και πράγματα στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης σε αυτό που ονομάζουμε κοινώς Διευθυντήριο των Βρυξελλών.
Ήταν έτσι κι αλλιώς άστοχη η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια που έβαζε στο ίδιο τσουβάλι πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο, ενώ είναι διαπιστωμένο ότι οι ρύποι από την καύση του είναι πολύ χαμηλότεροι. Καλή η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει με μεγαλύτερη σωφροσύνη. Το να αναθεματίζεις συλλήβδην όλα τα ορυκτά καύσιμα και να δαπανάς δισεκατομμύρια για να εξαφανίσεις μια πηγή ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, χωρίς προηγουμένως να έχεις εξασφαλίσει σοβαρά αποθέματα από τις εναλλακτικές πηγές (αιολική, ηλιακή κ.λ.π.) ισοδυναμεί με αυτοκτονία και σήμερα είναι ορατά τα αποτελέσματά της.
Κοντολογίς η δραματική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει οφείλεται σε μια αλλοπρόσαλλη ενεργειακή πολιτική σύμφωνα με την οποία το φυσικό αέριο έχει εξαιρεθεί από τις ενεργειακές πηγές χαμηλών ρύπων. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετάβασης στην Καθαρή Ενέργεια Φρανς Τίμερμανς ισχυριζόταν αφοριστικά πως το φυσικό αέριο δεν πρόκειται να αποτελέσει τη γέφυρα για την ομαλή μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια.
Οι εξελίξεις όμως απέδειξαν πως ο Τίμερμανς και οι συνάδελφοί του γραφειοκράτες των Βρυξελλών «βαθιά νυχτωμένοι» προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου κρίση στην Ευρωζώνη που θα φτωχοποιήσει αυτόματα εκατομμύρια πολίτες και θα πλήξει τις εθνικές οικονομίες.
Όταν πριν από τον φετινό χειμώνα η Ρωσία καλούσε τους πρωτοσύγκελους των Βρυξελλών σε συνάντηση για να κλειδώσουν τις τιμές του φυσικού αερίου, εκείνοι είπαν: «ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε». Στράφηκαν στο διεθνές χρηματιστήριο ενέργειας και έκτοτε είδαμε τα αποτελέσματα. Το ζήτημα είναι ότι την αστοχία τους την πληρώνουμε τώρα όλοι εμείς οι απλοί πολίτες. Αν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος μιας οποιασδήποτε επιχείρησης έκανε παρόμοιο σφάλμα θα είχε απολυθεί πάραυτα. Οι φταίχτες της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη παραμένουν στο απυρόβλητο και θα συνεχίσουν να ορίζουν τις τύχες μας με τις αλλοπρόσαλλες επιλογές τους.