Γκάλοπ: Η πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία
Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί κάθετα με την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αποστολή όπλων στην Ουκρανία και ανησυχεί για πιθανές επιπτώσεις.
Μαζική διαφωνία με αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία αλλά και διάχυτη αγωνία για τις επιπτώσεις που θα έχει η πολεμική σύρραξη για τη χώρα και την οικονομία, εκφράζει η ελληνική κοινή γνώμη σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Έρευνα της εταιρείας Prorata για την ουκρανική κρίση που δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμφωνεί μεν με την ανθρωπιστική συνδρομή στην Ουκρανία αλλά όχι και με την αποστολή πολεμικού υλικού (καλάζνικοφ, εκτοξευτήρες κλπ). Πιο συγκεκριμένα το 61% των πολιτών απάντησε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να στείλει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία έναντι του 32% που δήλωσε ότι συμφωνεί με την απόφαση αποστολής τόσο ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και πολεμικού υλικού.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κυβερνητική απόφαση αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία διαφωνεί και περίπου ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της ΝΔ (73% συμφωνίας). Μοιρασμένοι για το θέμα της αποστολής πολεμικού υλικού εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ οι οποίοι συμφώνησαν σε ποσοστό 43% με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Αντίθετα μόλις το 5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είδε θετικά αυτή την κυβερνητική επιλογή.
«Έχουν όλοι μερίδιο ευθύνης» λέει ο ένας στους δύο Έλληνες
Αρκετά ξεκάθαρη εικόνα προκύπτει, όμως, και ως προς τους υπαίτιους της πολεμικής σύρραξης στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης. Ειδικότερα, το 47% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι όλες οι πλευρές έχουν μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα το 29% απέδωσε την ευθύνη κυρίως στη Ρωσία και το 17% κυρίως στις ΗΠΑ. Αποκλειστική ευθύνη στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση επέρριψε μόλις το 3% και το 2% των πολιτών αντίστοιχα. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω μέτρηση έγινε στις 2 με 3 Μαρτίου σε δείγμα 802 ατόμων.
Παράλληλα, κοινό συμπέρασμα της έρευνας της Prorata αλλά και της πρόσφατης δημοσκόπησης της Pulse (25 έως 28 Φεβρουαρίου) που μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΙ είναι η διάχυτη ανησυχία που αισθάνεται η κοινή γνώμη για τις συνέπειες που θα έχει η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο αλλά και γενικότερα για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Prorata το 63% των Ελλήνων ανησυχεί ότι η απόφαση για αποστολή πολεμικού υλικού στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την Ελλάδα. Αντίθετα το 34% δεν συμμερίζεται αυτή την ανησυχία.
Αντίστοιχα, βάσει των ευρημάτων της Pulse το 80% των Ελλήνων ανησυχούν, πολύ ή αρκετά, ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. Στον αντίποδα μόλις, το 12% πιστεύει ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία μέτρια ή λίγο. Η ίδια έρευνα κατέγραψε ακόμη ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ήτοι το 66%, συμφωνεί (σίγουρα ή μάλλον) με τις πρόσφατες παραγγελίες και αγορές εξοπλισμού. Τη διαφωνία του με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ελλάδας για αγορές οπλικών συστημάτων εξέφρασε αντίθετα το 27%.