Κορονοϊός: Προς άρση όλων των μέτρων μέχρι τον Μάρτιο
Προς σταδιακή άρση όλων των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού έως τον Μάρτιο προετοιμάζεται η κυβέρνηση.
Προς σταδιακή άρση όλων των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού έως τον Μάρτιο προετοιμάζεται η κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να πέσουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας.
Ήδη η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την Τετάρτη να καταργηθεί σε πρώτη φάση το ανώτατο όριο των έξι ατόμων στην εστίαση και στη διασκέδαση όσο αφορά στους καθήμενους.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Περιορισμοί αναμένεται να ισχύσουν και στις Αποκριές και έπειτα σταδιακά εξετάζεται να χαλαρώσουν όλοι οι περιορισμοί πλην της χρήσης μάσκας.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του CNN Greece από την Επιτροπή, είναι δύσκολο να επιτραπούν οι καρναβαλικές παρελάσεις καθώς σε αυτές δεν μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος έξαρσης της διασποράς, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιου είδους περαιτέρω χαλάρωση σε ό,τι αφορά εκδηλώσεις, που ωστόσο θα αφορούν αποκλειστικά εμβολιασμένους.
Μετά την Αποκριά, που θα συνδέεται πιθανότατα με την τελευταία απαγόρευση, θα έχουμε όπως όλα δείχνουν έναν Μάρτιο χωρίς περιορισμούς.
Σημειώνεται ωστόσο πως το «ελεύθερο» θα ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί, καθώς για τους μη εμβολιασμένους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν όλοι οι περιορισμοί, με βασικότερη την απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η τάση της άρσης των περιορισμών και της επιστροφής στην κανονική ζωή, καταγράφεται ήδη σε όλη την Ευρώπη, όπως φάνηκε και στην χτεσινή κοινή διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λαμβάνει χώρα στη Λυών.
Σε όλες τις συζητήσεις της Τετάρτης κυριάρχησε η άποψη πως η άρση των μέτρων είναι πλέον επιβεβλημένη, με τους υπουργούς Υγείας των κρατών-μελών να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.
Μάρτιος ο μήνας έναρξης του τουρισμού
Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας ορόσημο καθώς όπως έχει πει ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, η τουριστική περίοδος ξεκινάει την 1η Μαρτίου.
«Ο τρόπος που χειριστήκαμε υγειονομικά την πανδημία ήταν τόσο σημαντικός, που ενώ όλες οι άλλες μεσογειακές χώρες ήταν κλειστές το 2020, εμείς ανοίξαμε. Και πέρυσι που όλοι πίστευαν ότι τα έσοδα από τον Τουρισμό θα είναι 5 -6 δις ευρώ, έφτασαν 10,5 προς 11 δις ευρώ. Τεράστια συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και στο εμπόριο. Προβλέψεις δεν έκανα και στην πανδημία, δεν θα κάνω και τώρα. Βλέπω όμως ότι αντί για μέσα Απριλίου, ξεκινάμε 1 Μαρτίου. Βλέπω ότι στη Θεσσαλονίκη ήδη πήγε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο και στο Βόλο επίσης. Θα έχουμε 765 κρουαζιέρες, το 55% των οποίων θα έχουν home port τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα ελληνικά νησιά. Και αυτή τη στιγμή γίνεται μία ιδιότυπη μάχη μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών ποια θα πρωτοβρεί slots, δηλαδή θέσεις πάρκινγκ στα ελληνικά αεροδρόμια για να μπορέσει να φέρει κόσμο», είπε ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Mega.
Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ:
Η είσοδος για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.
Η είσοδος στις τράπεζες
Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
Η τήρηση των υποχρεώσεων του παρόντος ελέγχεται με μέριμνα της τράπεζας.
Η είσοδος στους χώρους λατρείας
Στους χώρους λατρείας, τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
Τι ισχύει σε εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας
Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 από τα μέτρα για όλες τις δραστηριότητες, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:
Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών των μέτρων για όλες τις δραστηριότητες, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.
Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.
Τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες
1. Χρήση προστατευτικής μάσκας:
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.
2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες.
Πηγή: cnn.gr