«Χτίζεται» το νέο Τατόι
Την εκπόνηση των μελετών που θα διαμορφώσουν την τελική εικόνα του κτήματος Τατοΐου και θα γίνουν με δαπάνες του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη ενέκριναν το υπουργείο Πολιτισμού και τα συναρμόδια υπουργεία.
Οι κατευθύνσεις για την εξειδίκευση των μελετών θα δοθούν από τη μελέτη βιωσιμότητας του Τατοΐου που παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η δημιουργία φορέα διαχείρισης του κτήματος δεν φαίνεται να έχει ακόμη «κλείσει».
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης, θα εκπονηθούν μελέτες για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που θα εξειδικεύει τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής για την αξιοποίηση του κτήματος, οι οποίες αφορούν μελέτες καθορισμού ζωνών προστασίας, χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, καθώς και το σχέδιο γενικής διάταξης κτιρίων και εγκαταστάσεων.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Θα εκπονηθούν επίσης στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων, κυκλοφοριακής οργάνωσης και μελέτες που αφορούν τους δασικούς χάρτες και τις προϋποθέσεις χρήσεων γης που προκύπτουν από τη δασική νομοθεσία. Με άλλα λόγια, οι παραπάνω μελέτες θα δείξουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις στα κτίρια και στην έκταση του Τατοΐου. Στο ίδιο αντικείμενο περιλαμβάνεται και η μελέτη αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου και ανάδειξης τοπίου του ιστορικού πυρήνα, κάτι παραπάνω από απαραίτητο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που έκαψαν μεγάλο τμήμα της δασικής έκτασης.
Συνδρομή στο Δημόσιο
Οι κατευθύνσεις θα δοθούν από τη μελέτη βιωσιμότητας του Τατοΐου που παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο.
Το Ιδρυμα Λασκαρίδη αναλαμβάνει επίσης την παροχή υπηρεσιών συνδρομής του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να ξεκαθαριστεί το νομικό και πραγματικό καθεστώς του ακινήτου, όπως τη σύνταξη έκθεσης νομικού ελέγχου για το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη σύνταξη έκθεσης δασοτεχνικής διερεύνησης του ακινήτου και τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος.
Στις μελέτες περιλαμβάνεται και η σύνταξη έκθεσης σχετικά με την «τεκμηρίωση ή μη» της ανάγκης ίδρυσης φορέα διαχείρισης του ακινήτου.
Η κυβερνητική επιτροπή που έχει συσταθεί για την αξιοποίηση του Τατοΐου θα συγκροτήσει επιτροπή παρακολούθησης που θα ελέγχει την πορεία των μελετών και θα έχει τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και επιτροπή παραλαβής των τελικών έργων. Οι επιτροπές θα αποτελούνται από εκπροσώπους των υπουργείων και στις συνεδριάσεις θα παρίσταται και εκπρόσωπος του δωρητή με συμβουλευτικό ρόλο.
Το σενάριο της μελέτης βιωσιμότητας του Τατοΐου, που εκπόνησε η εταιρεία συμβούλων KPMG με χρηματοδότηση του ίδιου δωρητή, παρουσιάστηκε πέρυσι και περιλάμβανε τη δημιουργία ξενώνα πολυτελείας με υπηρεσίες ευεξίας, εστιατόριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, μονοπάτια για ποδηλασία και ιππασία, δασικό χωριό με αγροτουριστικές υποδομές, οινοποιείο, χώρους έρευνας και εκπαίδευσης. Εκτός από το μουσείο που θα λειτουργεί στο κεντρικό κτίριο των ανακτόρων, οι υπόλοιπες δραστηριότητες κατανέμονταν στα 55 κτίρια του κτήματος και ενδεχόμενη νέα δόμηση δεν θα ξεπερνούσε τις 3.000 τ.μ. («Κ», 21/2/2021). Ο προϋπολογισμός της μελέτης κυμαινόταν από 97 έως 130 εκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων (48,7 εκατ. ευρώ) θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν έργα του υπουργείου Πολιτισμού.
Επίσης, το τότε σχέδιο του ΥΠΠΟΑ και των συναρμόδιων υπουργείων προέβλεπε τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού επιφορτισμένη με την υλοποίηση της μελέτης βιωσιμότητας, η χρησιμότητα της οποίας τώρα επανεξετάζεται.